Currently, there is no weather information available.

Wonderwoud

3.272725
 • Oost-Vlaanderen: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

  Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
 • 3.714285
 • 2.25
 • 3.4
 • 3.285715
 • 2.8
 • 3.8
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#wonderwoudgent

Wonderwoud is één van de vier groenpolen rond Gent. In dit wondere woud laten we de natuur spontaan ontwikkelen en staan verwondering en beleving centraal. De hoge zandbergen, het groeiende bos en het vele water bepalen waar je kan komen en waar iets te beleven valt. 

Het Wonderwoud is momenteel nog niet toegankelijk. Ze wordt vanaf 2023 in verschillende fases gerealiseerd. Al het nieuws en de ontwikkelingen van het gebied zijn hier steeds te volgen.

Nu al nieuwsgierig hoe het Wonderwoud er zal uitzien? Hier is al een klein voorsmaakje te zien. 

De troeven

 • Oeverzwaluw
 • Structuur van een vliegveld
Toon meer informatie

Wat gesloten is, wordt open

Het plan voor de groenpool maakt van de opgehoogde landingsbanen van het ‘Oud Vliegveld’ een dichtbegroeid ‘Wonderwoud’ met verborgen plekken, waterrijke natuur en speelse routes. Net daarbuiten wordt open ruimte voorzien waarin plaats is voor landbouw, begroeide grachten en kleine bosjes. Het contrast tussen de open ruimte buiten en het dichte bos binnenin, maakt het Wonderwoud tot een bijzondere natuurbelevenis.
 

Mens versus natuur

In de groenpool wordt veel ruimte gemaakt voor zachte recreatie. Je kan er wandelen, fietsen, lezen of gewoon genieten van de ‘wonderlijke’ natuur.
Omdat sommige dieren in alle rust moeten kunnen leven, worden bepaalde delen in de groenpool ontoegankelijk voor bezoekers. In bepaalde zones worden ook grote grazers ingezet voor het beheer van de natuur. Zo wordt in het centrale deel een gemengde begrazing voorzien met zelfredzame runderen en paarden.
 

Metershoge zandheuvels en jong bos

De zandontginning heeft een bijzonder gebied opgeleverd, met een combinatie van zandheuvels, dijken, jonge bosjes, gras- en rietvelden en een centrale waterplas. Wanneer de ontginning wordt stopgezet, zal een groot deel van de waterplas opgevuld worden en krijgt de natuur de kans om spontaan te groeien tot een groot, waterrijk bosgebied. Het opgehoogde terrein en de metershoge zandheuvels maken deze plek uniek. Vanop sommige heuvels kan je bij helder weer nu al de 3 torens van Gent zien.
 

De natuur aan de macht

In het Wonderwoud wordt bijna niets aangeplant. Het is de natuur die dirigeert en zich spontaan ontwikkelt. Zo schieten de eerste berken en wilgen al uit de grond en steken bloemenrijke ruigten en graslanden de kop op. Het Wonderwoud zal bestaan uit droog loofbos, moerasbos, een verscheidenheid aan open zandige en grazige plekken en talrijke grote en kleine plassen. Het reliëf van het terrein en de bijzondere waterhuishouding bieden een bijzondere plek aan vele planten en dieren. Deze unieke situatie geeft kansen aan soorten die het elders moeilijk hebben, zoals de oeverzwaluw en de ijsvogel.
 

Eigen identiteit

Elke Gentse groenpool heeft een eigen identiteit. Ook deze groenpool heeft bijzondere karaktertrekken. De grillige zandheuvels, het groeiende bos en het veelzijdige water bijvoorbeeld. Maar zeker ook de merkwaardige geschiedenis van het ‘Oud Vliegveld’.
Op luchtfoto’s en kaarten van de haven en Lochristi zie je onmiddellijk de merkwaardige X-figuur. Het is de contour van de twee landingsbanen van het vliegveld dat in de jaren ‘60 werd aangelegd. Het terrein werd toen met zand 4 meter opgehoogd, maar het vliegveld werd nooit afgewerkt en dus nooit gebruikt. Sinds de jaren ‘70 wordt op het terrein aan grootschalige zandontginning gedaan. Doorheen de tijd werden verschillende delen van het terrein uitgegraven en vervolgens opnieuw opgevuld. Het landschap van het ‘Oude Vliegveld’ werd hierdoor meermaals flink hertekend.

Het Wonderwoud komt op de locatie van het Oud Vliegveld nabij Oostakker en Lochristi. De afstand tot het centrum van Gent is in vogelvlucht 7 kilometer. De dorpskern van Lochristi ligt op wandelafstand.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Het Wonderwoud komt op de locatie van het Oud Vliegveld nabij Oostakker en Lochristi. De afstand tot het centrum van Gent is in vogelvlucht 7 kilometer. De dorpskern van Lochristi ligt op wandelafstand. 

Ingang

Drieselstraat, 9080 Lochristi

Parking

Fietsparkeerplaatsen worden voorzien bij elke ingang.

Met het openbaar vervoer

De bus krijgt een halte vlakbij de ingang aan de Drieselstraat.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.7 (7 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2.3 (4 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.4 (5 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.3 (7 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.8 (5 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.8 (5 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt