Currently, there is no weather information available.
 • 4.1
 • 4.166665
 • 3.916665
 • 3.64706
 • 3.857145
 • 4
 • Overzicht
 • Commentaren (1)
 • Praktische info

#wortelkolonie

Ten oosten van Wortel ligt het meer dan 540 hectare grote gebied Wortel-Kolonie. Ooit een kolonie voor landlopers, vandaag de stek voor tientallen soorten vogels, vleermuizen, insecten en andere bewoners. Statige bosdreven, open akkers, vennen, heide en graslanden wisselen elkaar af. Laat je niet misleiden door de rust en stilte, Wortel-Kolonie krioelt van het dierenleven. Sinds 1999 is het gebied cultureel-historisch erfgoed en sinds 2021 is het ook UNESCO werelderfgoed. Dit unieke bosrijke landschap herbergt dan ook een boeiende geschiedenis. Je kan er heerlijk wandelen, fietsen en ruiteren. En je kunt er ook kamperen.

De troeven

 • Cultureel-historisch erfgoed
 • Rijke fauna en flora
 • Vroegere landloperskolonie
 • Ideaal om vogels te spotten
 • Slapen in alle rust in een bivakzone
Toon meer informatie

Boordevol leven

Vandaag sieren vooral naaldhout, grove en ook Corsicaanse den, het bos. Deze vrij monotone begroeiing zal door middel van kappingen geleidelijk aan veranderen in een gevarieerder bos met inheemse loofbomen. Paddenstoelenliefhebbers kunnen hun hart ophalen: meer dan 260 soorten groeien in dit bos en de talrijke dreven.

Door het kappen van bomen krijgen de oorspronkelijke heidevennen weer zonlicht. Dit komt vooral planten als zonnedauw, veenbies en dopheide ten goede. Het trekt ook heel wat insecten en waterbewoners aan waaronder verschillende soorten libellen en de zeldzame poelkikker. Jaarlijks broeden in Wortel-Kolonie meer dan 75 soorten vogels zoals de havik, buizerd, boompieper, bonte vliegenvanger, kuifmees, gekraagde roodstaart, blauwe reiger, krakeend en dodaars. En er broeden 5 spechtensoorten. Wanneer deze vogels op stok gaan, komen talrijke vleermuizen te voorschijn, maar ook nachtvogels zoals bosuil, houtsnip en nachtzwaluw. Spits ogen en oren, want wie weet kom je wel een hermelijn, bunzing, wezel of schuchtere ree tegen. Aan de waterplas Bootjes ven ligt het Boothuis, een rustpunt geworden met zitbanken en infopanelen.
 

Terug in de tijd

In het begin van de 19de eeuw richtte de overheid in dit domein een kolonie van weldadigheid op. Arme mensen uit de steden kregen hier een boerderij en enkele hectare grond. Kort na de onafhankelijkheid van België werd dit idee verlaten. De huidige dreefstructuur verwijst nog naar dit verleden. Later werd Wortel-Kolonie een landloperskolonie waar landlopers en bedelaars terecht konden tot de staat de wet op landloperij in 1993 afschafte. Arme gezinnen die hier leefden en het domein onderhielden, moesten elders onderdak vinden. De centrale gebouwen werden heringericht als strafinrichting. Sinds 1999 is Wortel-Kolonie cultureel-historisch erfgoed en sinds 2021 is het ook UNESCO werelderfgoed ( https://www.kolonienvanweldadigheid.euhttps://www.kolonie57.be)


 

 • Wandelroutes

  Overzicht van allerlei wandelroutes.

  Een overzicht van wandelroutes in Wortel-Kolonie
 • ‘Gevangen tussen grens en groen’ in Wortel-Kolonie in Hoogstraten

  Wandeling van het jaar in 2013 (12.5 km)

  Kaart wandeling 'Gevangen tussen grens en groen'
 • Wandelknooppunten

  In de buurt van het domein vind je knooppunten 14, 15 en 21 van wandelnetwerk Kempense Kolonies.

  Wandelnetwerk Kempense Kolonies
 • Fietsknooppunten

  De knooppunten 99, 10, en 12 liggen in het gebied.

  Fietsnet.be
 • Speelzone

  De Wortel-Kolonie heeft een speelzone van 16,6 ha (zie toegankelijkheidsreglement).

  Speelzones
 • Hondenzone

  In de hondenzone mag je hond ongestoord ravotten (zie toegankelijkheidsreglement).Makkelijk bereikbaar op wandelafstand (paar 100 meter) vanaf de parking thv de Klapekster (Kolonie 41, 2323 Wortel).

  Toegankelijkheidsregeling met hondenzone
 • Bivakzone Wortel-Kolonie

  Kamperen in alle rust en stilte.

  Kom kamperen
 • Taxandria ruiterroutenetwerk

  Het ruiterroutenetwerk komt door Wortel-Kolonie en is aangeduid met knooppunten.

  Meer info over het Taxandra ruiternetwerk
 • Vogels observeren in Boothuis aan Bootjesven

  Aan de waterplas Bootjesven ligt het Boothuis. Dit gebouw kreeg van het ANB een opknapbeurt. Er staan picknickbanken en infopanelen. Via een gluurmuur kan je vogels observeren. Zo kan je in het broedseizoen van hieruit een kolonie blauwe reigers bekijken.

 • Bezoekerscentrum De Klapekster

  De Klapekster, bezoekerscentrum van Natuurpunt, in de voormalige landlopersboerderij is met haar bier, koffie en gebak de uitvalsbasis voor wandelaars en fietsers. Maar ook voor geleide wandelingen, cursussen, wandelkaart en tentoonstellingen.

  Meer info over de Klapekster
 • Horeca

  Zowel in De Klapekster, in de Bonte Beestenboel als Den Bayerd kan je iets drinken.

  Meer info over Den Bayerd
 • Schaatsen

  Bij strenge winters op Bootjesven.

  Schaatsen
 • Kempentocht

  Meerdaagse wandeltocht van 63 km (verkorte lussen mogelijk van 34,5 - 18,5 of 15,5 km)

  Meer info over de wandeling

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • An

  "Onlangs gaan wandelen in Wortel Kolonie, een mooi gebied. Door de combinatie met de laarzenpaden in het Merkske, kan je hier mooie wandelingen maken. Een aanrader. En zeker als je nadien nog iets kan drinken in de Klapekster of Den Bayerd. "

Ligging en bereikbaarheid

40 hectare van dit 400 hectare groot gebied ligt in Nederland, de rest ligt in Wortel (Hoogstraten). 

Ingang

Kolonie 41, 2323 Hoogstraten

Met de fiets

Je kan Wortel Kolonie goed bereiken per fiets. Plan je route via www.fietsnet.be De fietsknooppunten 99, 10, en 12 liggen in het gebied. 

Met het openbaar vervoer

Wortel Kolonie is moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer. De dichtstbijzijnde bushalte is Wortel Dorp, meer dan 2 km wandelen. Meer info: www.delijn.be.

Bezoekerscentrum

In het bezoekerscentrum De Klapekster kan je terecht van donderdag t.e.m. zaterdag van 13 tot 17 uur. Op zondag van 13 tot 18 uur. Groepen ook op andere tijdstippen na afspraak. Info: 03 383 02 08.
Bij nat weer is waterdicht schoeisel een absolute must.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.1 (20 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4.2 (12 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.9 (12 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.6 (17 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.9 (14 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4 (18 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt