Currently, there is no weather information available.

Zoerselbos

3.564705
 • 3.52941
 • 3.923075
 • 3.4
 • 3.42857
 • 3.384615
 • 3.76923
 • Overzicht
 • Commentaren (1)
 • Praktische info

#zoerselbos

Stap binnen in deze betoverende wereld en ontdek een indrukwekkende lijst aan fauna en flora. Op de relatief kleine oppervlakte van 400 hectare wandel je onder eikenbossen en naaldhout, op graslanden, heide en drassige weiden. Verschillende zeldzame planten en 1800 soorten paddenstoelen en zwammen bewijzen dat het Zoerselbos niet zomaar een bos is. Laat je inspireren door het bos zoals ook schrijver Hendrick Conscience dat deed voor zijn boeken!

De troeven

 • Beschermd landschap
 • Inspiratiebron van Hendrik Conscience
 • Zeldzame planten
 • Bezoekerscentrum Zoerselbos
Toon meer informatie

Gevarieerd bos vol leven

Het Zoerselbos ligt grotendeels gespreid over de gemeente Zoersel en voor een klein gedeelte over Zandhoven. Uniek voor dit Kempense natuurgebied is het beemdlandschap, waar de graslanden worden omzoomd door houtkanten. Gedurende de jaren kon het Zoerselbos zich goed ontwikkelen. Op een relatief kleine oppervlakte krijg je een breed aanbod aan vegetatietypes. Eeuwenoude eikenbossen en volwassen naaldhout wisselen af met graslanden, heide en soortenrijke overgangsgebieden.

Dat het hier goed vertoeven is voor veel planten merk je aan de aanwezigheid van diverse zeldzame soorten zoals verspreidbladig goudveil, muskuskruid, koningsvaren, gagel, brede wespenorchis, knolsteenbreek, kardinaalsmuts, koekoeksbloem en wegedoorn.

De diversiteit aan biotopen trekt ook heel wat dieren aan. Het Zoerselbos telt bijvoorbeeld 180 vogelsoorten. Opmerkelijke gevleugelde vrienden zijn wespendief, buizerd, zwarte specht, wielewaal, goudhaantje, ijsvogel, kramsvogel en bosuil. De beken en grachten zijn het leefgebied van vele amfibieën zoals gewone pad, alpenwatersalamander, groene en bruine kikker. Levendbarende hagedissen en de hazelworm vertegenwoordigen de reptielen in dit bos. Ook heel wat zoogdieren doen zich tegoed aan het vele lekkers dat zo’n rijke leefwereld te bieden heeft. Met wat geluk zie je een glimp van een schuchtere ree of vos.
 

Vloeibeemden

Kenmerkend voor het Zoerselbos zijn de vloeibeemden aan de oevers van de Tappelbeek. Vloeibeemden zijn een middeleeuws landbouwsysteem dat gedurende eeuwen ontwikkeld, verbeterd en in stand gehouden werd door de Cisterciënzers, een kloosterorde uit de 12de eeuw. Via spuien zetten ze het hele gebied in de winter gecontroleerd onder water, als een soort ‘natuurlijke’ bemesting van de hooilanden. De oude middeleeuwse structuur met historische spuien is nog duidelijk aanwezig in het Zoerselbos. De vier spuien zijn sinds 1992 beschermd als monument.
 

Literair bos

Wist je dat het Zoerselbos een literair bos is? De Antwerpse schrijver Hendrik Conscience (1812-1883) kwam regelmatig inspiratie halen in het Zoerselbos. Het Wonderjaar (1836), Geschiedenis van Graaf Hugo Van Craenhove en zijnen vriend Abulfaragus (1845), De Loteling (1849) en De Duivel uit het Slangenbos (1889) spelen zich allemaal af in of nabij het Zoerselbos.

 

 • Wandelknooppunten

  In de buurt van het domein vind je knooppunten 25, 24 en 41 van wandelnetwerk Kempense Hoven.

  Wandelnetwerk Kempense Hoven
 • Wandelroute

  Zoerselbos en Zoerselhof: een wandeling van 8,24 km.

  Wandelroute via Route You
 • Geleide wandelingen

  Iedere eerste zondag van de maand om 14u zijn er gratis geleide wandelingen door het Zoerselbos met een ervaren natuurgids. Afspraak aan het bezoekerscentrum.

  Meer informatie over geleide wandelingen
 • Groene Halte wandeling

  Deze wandeling van 15,5 km neemt je mee doorheen één van de oudste boscomplexen van Antwerpen.

  Groenehalte.be
 • Groene Haltewandeling

  De wandeling van 15,5 km loopt doorheen het Zoerselbos.

  Groene Halte
 • Fietsknooppunten

  Fietsknooppunten 55, 92 en 93.

  Fietsnet.be
 • Bezoekerscentrum Zoerselbos

  De onthaalpoort ligt in het 400 hectare grote Zoerselbos.

  Bezoekerscentrum
 • Ruiterroute De Voorkempen

  Ruiterpad van 33 km dat door verschillende gebieden gaat.

  Ruiterroute De Voorkempen
 • Horeca

  Het boshuisje ligt tegenover het bezoekerscentrum

  boshuisje

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Sarah

  "Kleine wandeling gedaan adhv knooppunten. Mooi en rustig."

Ligging en bereikbaarheid

Het Zoerselbos ligt ligt zowel in Zoersel als in Zandhoven. 

 

Ingang

Boshuisweg 2, 2980 Zoersel

Met de fiets

Fietsknooppunten in de buurt: 93 en 92.

Met het openbaar vervoer

Het domein is beperkt bereikbaar met het openbaar vervoer. Er is wel een Groene Haltewandeling door het Zoerselbos die start en eindigt aan een bushalte. Meer info: www.delijn.be.

Parking

Er is parkeergelegenheid in de Peggerstraat.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.5 (17 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.9 (13 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.4 (15 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.4 (14 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.4 (13 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.8 (13 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt