Currently, there is no weather information available.

Vallei van de Zwarte Beek

4.041665
  • 4
  • 4
  • 4.6
  • 4.285715
  • 3.666665
  • 4
  • Overzicht
  • Commentaren (5)
  • Bezoekerscentrum
  • Praktische info

#zwartebeek


Nieuwe reeks werken in Natuurinrichtingsproject “Zwarte Beek”

Begin augustus start een volgende fase van de werken in het natuurinrichtingsproject Zwarte Beek in Koersel. In de uitvoering van het Projectuitvoeringsplan Vallei staat het herstel van het valleilandschap voorop om het aanwezige veenpakket te beschermen tegen verdere achteruitgang. Daardoor krijgt de natuur alle kansen om zich te ontwikkelen.  

Drie grote groepen van inrichtingswerken moeten daarvoor gebeuren:

  • Herstel van het valleisysteem door het verondiepen van de centraal gelegen Oude Beek en het dempen van een reeks lokale afwateringsgrachtjes. Als gevolg daarvan wordt het waterpeil van de Oude Beek omhooggetrokken en zo de verdere verdroging van het veenpakket tegengegaan.
  • De aanleg (of verbetering van) een netwerk van beheerpaden zodat Natuurpunt als lokale terreinbeherende instantie het gebied kan bereiken om een gepast natuurbeheer uit te voeren.
  • Versterking van het open karakter van de vallei: daarvoor worden gericht struiken en bomen gerooid op cruciale plaatsen.

Daarnaast worden nog enkele andere werken uitgevoerd, zoals het herstel van een oude meander op de Zwarte Beek, het vervangen van de twee bruggen en de aanleg van amfibieëntunnels aan het Melkpad en het omvormen van weekendvijvers tot ecologische waterpartijen. De werken zijn ingrijpend en omvangrijk en zullen in verschillende fases en gespreid over een periode van ongeveer vier jaren uitgevoerd worden. In de eerste fase start de aannemer ter hoogte van de Hoogenbosch.

De investeringskost van de huidige werken bedraagt 3.6 miljoen euro en wordt door de Vlaamse Overheid, deels met steun vanuit Europa, gefinancierd. Meer informatie >

Voor info over de huidige werken kun je bij de leidend ambtenaar, Raf Nilis (raf.nilis@vlm.be) terecht.


De Vallei van de Zwarte Beek, wel 1.300 hectare groot, is een van de grootste natuurgebieden in Vlaanderen. De vallei staat bekend voor haar extreme variatie: van een zompnatte venige beekvallei tot de kurkdroge zanderige stuifduinen op de heide. Trek erop uit en geniet van dit prachtige stuk natuur.

Het onthaalcentrum De Watersnip dompelt je onder in de wereld van planten en dieren die in de vallei vertoeven. Het is ook een prima vertrekpunt voor de vele (rolstoelvriendelijke) wandelingen. Eén daarvan is het prikkelpad. Onderweg kun je misschien een echte watersnip spotten.

De troeven

  • Onthaalcentrum De Watersnip
  • Rolstoelvriendelijke wandelingen
  • Rustplaats voor talrijke vogels
  • Speelzone
Toon meer informatie

Een 32 kilometer lang groen parelsnoer

Als je de Vallei van de Zwarte Beek verkent, dan zal het je niet verwonderen dat de Zwarte Beek een geliefde rustplaats is voor heel wat vogels. In het beekdallandschap is er letterlijk voor elk wat wils:   wandelaars halen hier hun hart op, fietsers en ruiters komen volop aan hun trekken en kinderen kunnen in de speelzone naar hartenlust ravotten.

De vallei maakt deel uit van het grote beekdallandschap van de Zwarte Beek. Die rivier strekt zich uit van Hechtel-Eksel tot Diest. Als een 32 kilometer lang groen parelsnoer vlijen ecologisch waardevolle biotopen zich langs haar oevers. Heideterreinen, vijvers, bossen, vennen, gras- en weilanden brengen heel wat leven in deze natuurbrouwerij.
 

De watersnip als barometer voor de natuur

De watersnip is in de Vallei van de Zwarte Beek een graag geziene gast, want als die veeleisende vogel het goed stelt, gaat het goed met de natuur in de omgeving. Met zijn lange snavel zoekt hij naar insecten en wormen in de drassige bodem. Niet voor niets verleent deze gevleugelde gast zijn naam aan het bezoekerscentrum van de vallei. Andere belangrijke vogelsoorten die hun onderkomen vinden in de Vallei van de Zwarte Beek zijn zwarte specht, boomleeuwerik en blauwborst.
 

Een goede samenwerking voor een doordacht beheer

Natuurpunt vzw startte in 1976 een natuurproject om het waardevolle karakter van de Vallei van de Zwarte Beek voor de toekomst te bewaren. In samenspraak met de provincie Limburg, de stad Beringen en lokale natuurverenigingen werden heel wat delen als natuurgebied beschermd.

Natuur en Bos staat mee in voor een doordacht beheer. De ontwikkeling van heideterrein krijgt een duwtje in de rug dankzij begrazingsprojecten, waarvoor we zowel Angus-Aberdeenrunderen, Fjordenpaarden als schapen inschakelen.
 

  • Pad voor minder mobielen

    Het prikkelpad start aan het Vlaams bezoekerscentrum ‘De Watersnip’. Langs de wandelroute staan 12 belevingselementen opgesteld.

    Het prikkelpad
  • Kies uit een groot aanbod aan wandelingen

    Kies je voor een korte wandeling of stap je liever eens goed door? Je vindt het hier allemaal.

    Wandelingen Zwarte Beek
  • Fietsroutenetwerk

    Fietsroutenetwerk Limburgse Kempen passeert de Vallei van de Zwarte Beek tussen knooppunt 307 en knooppunt 310.

    Fietsroute.org
  • Speelzone

    In de buurt van de vallei liggen 2 speelzones van 16,77 ha en 0,64 ha.

    Speelzones
  • Bezoekerscentrum De Watersnip

    Bezoek de permanente en tijdelijke tentoonstellingen.

    De Watersnip

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
  • claes fons

    "Er worden veel te veel bomen omgekapt en landschappen verkracht. Met een of andere smoes worden ganse mooie bossen met veel te grote alles vernielende machines gerooid :-("
  • Agentschap Natuur en Bos

    "Beste Fons, in Zwarte Beek zijn er inderdaad werken gestart in het kader van het Natuurinrichtingsproject. Dat houdt in dat er ook bomen gerooid worden om de heide meer kansen te geven. Een uitgebreid artikel uit het gemeentelijk infoblad waarin alles in detail uitgelegd wordt, lees je op http://www.natuurenbos.be/sites/default/files/inserted/infoblad_0.jpg. Er is ook een infowandeling op zondag 5 oktober om 10 uur in Koersel waarop je de plannen kunt inzien en vragen kunt stellen. Vriendelijke groeten"
  • inwoner kapelletje

    "als je jullie plannen leest wordt je er ziek van dieren die er nog nooit geweest zijn of eens toevallig gepasseert zijn. moet je daarom meer als 90% van de bomen kappen terwiijl de reeen uilen enandere dieren zelfsde millitairen hebben geen boompje meer om zich te verstoppen het is een echte schande hoe jullie de werken achterlaten in de natuur zijn geen vakjes en inverband met jullie verzuurdt water is niet moeilijk als een paar kilometer verop een stort is van hectaren groot en nog maar te zwijgen over de co 2 zuivering en vervuiling. jullie verstoren echt de natuur. de natuur moet je zijn gang laten gaan. de natuur bestaat langer als jullie organisatie. de buurt vindt echt spijtig de kleine man kan of mag zijn wandelingske ni meer doen Europa en mannen van antwerpen die hier beslissen dank jullie wel om hier de bossen en eventule toerisme te vernietegen"
  • Agentschap Natuur en Bos

    "Beste, Er werd door de militaire overheid en het Agentschap voor Natuur en Bos een beheerplan goedgekeurd (2009) waar alle ingrepen werden voorgesteld. Dit plan houdt zowel rekening met militaire noodwendigheden als de Europese natuurdoelen. Alles wat uitgevoerd wordt op Kamp Beverlo is in uitvoering van dat beheerplan en komt jaarlijks voor de Natuur- en Bosbeheercommissie. Wij denken dat er nog heel wat mooie plekjes zijn waar je kunt wandelen. Het “Koersels kapelleke” is een van de meest groene en bosrijke plekken hier in Vlaanderen. De gemeentebossen ‘Koerselse heide’ zijn duizenden ha groot met kilometers wandel- en fietspaden, Fito-meter, parcours voor oriëntatielopen, ruiterpaden, losloopweide voor honden enz… Er werden verschillende informatieavonden voor de bevolking georganiseerd in het kader van het Natuurinrichtingsplan Zwarte Beek. Men kan ook altijd info ophalen in het bezoekerscentrum de Watersnip, waaruit trouwens bijna wekelijks wandelingen starten o.a. op militair domein. Wegens militaire oefeningen en jacht kan dit gebied echter niet vrij toegankelijk betreden worden. Er zijn wel, voor buurtbewoners, toegangskaarten te bekomen op het plaatscommando. Voor bewoners van het Koersels kapelleke is er een zone grenzend aan Koerselse heide toegankelijk in het weekend, loopt er een knuppelpad langs de Zwarte Beek over het militair domein (voor iedereen toegankelijk tijdens het weekend), en lopen er 2 fietsroutes doorheen (alle dagen toegankelijk tussen zonsop en zonsondergang)…. Vriendelijke groeten "
  • Frans Van Stal

    "Het pad langs de Zwarte Beek is in de winter op verschillende stukken voor zo'n 50m ontoegankelijk voor mensen met iets anders dan knie hoge rubberen laarzen, terwijl toch op verschillende plaatsen hout voorzien is als oplossing. Dus het kan wat beter, aangezien het zeker een van de mooiste stukjes uit Beringen is. Doch, het idee van het verwijderen van de uitheemse bomen lijkt mij een goed idee en de uitvoering heeft niets gedaan aan de leuke ervaring. Omgevallen bomen worden ook op een paar dagen opgeruimd, dus top! "

De Watersnip

Het Vlaams Bezoekerscentrum 'De Watersnip' ligt in het mooie beekdallandschap van de Zwarte Beek, in Beringen-Koersel. Deze beekvallei is een van de meest waardevolle in Vlaanderen. Het afwisselende landschap mag heel wat bijzondere en zeldzame planten en dieren tot haar bewoners rekenen.

De Watersnip is de ideale toegangspoort voor een bezoek aan de Zwarte Beekvallei.

Ligging en bereikbaarheid

Dit 1300 hectare groot gebied maakt deel uit van het grote beekdallandschap van de Zwarte Beek. 

Ingang

Grauwe Steenstraat 7/2 , 3582 Koersel-Beringen

Met het openbaar vervoer

Het dichtstbijzijnde station is het station van Beringen. Van daaruit geraak  je met belbus 719 aan De Watersnip. Afstappen aan halte 39 of 40. Je kunt de bus reserveren via 011 85 03 00. Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4 (11 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4 (5 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4.6 (5 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.3 (7 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.7 (9 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4 (11 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?