Luchtbeeld

Vallei van de Ziepbeek

 

Je bevindt je hier in een van de zeldzame intact gebleven beekdalen met een vrij natuurlijke begroeiing. De Vallei van de Ziepbeek maakt sinds haar ontstaan in 2006 deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen. Het gebied is Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-gebied.

Troeven
  • Zeldzaam bewaard beekdal
  • Waterkwaliteit en historisch erfgoed
  • Zeldzame kleine en graag geziene grote dieren zullen je op je tocht zeker verrassen 

De Ziepbeek: een natuurrijk waterpad in Limburg

De Ziepbeek is een waterloop in Limburg die ontspringt in de steilrand tussen het Kempens Plateau en de Maasvallei en uitmondt in de Grensmaas. De bron van de beek ligt op 90 meter boven het Normaal Amsterdams Peil (NAP), de monding op ongeveer 45 meter hoogte. Bovenloops is er een natuurrijke natte vallei. De beek stroomt verder in oostelijke richting, ten zuiden van het Maasmechelse dorp Opgrimbie. Het grootste deel van de vallei is bedekt met een mozaïek droge en natte heidevelden. Er zijn broekbossen met zwarte els, berk en wilg, op de drogere plaatsen bevindt zich eikenberkenbos.

Het water van de Ziepbeek is erg zuiver en voedselarm. Door de aanleg van dijkjes en overlopen werden er reeds eeuwen geleden molenvijvers of visvijvers aangelegd: : het gaarvijvercomplex, de Sluisvijver, de Juffrouwenvijver en de Aspermansvijver. Het gebruik als molenvijver of als viskweekvijver is eind 19de, begin 20ste eeuw gestopt. Daarna heeft men getracht de natte heidemoerassen te ontwateren door het graven van ontwateringsgreppels en deze ‘wilde gronden’ economisch rendabel te maken door het planten van dennen voor de steenkoolmijnen.

Herstel van natte heide

Het Agentschap voor Natuur en Bos is nu druk bezig aan het herstel van de natte en venige heide moerassen door het systematisch dempen van deze vele ontwateringsgreppels en zo het oude veenlandschap terug te brengen. Om verbossing van het gebied tegen te gaan is er een gedeelte begraasd door runderen, andere gedeeltes worden periodiek gemaaid.

Biodiversiteit troef: van zeldzame orchideeën tot bijzondere libellen en vogels

In het natuurgebied groeien droge en vochtige heidesoorten. Bijzondere plantensoorten zijn  beenbreek, wilde gagel, witte snavelbies, bruine snavelbies, kleine zonnedauw, liggende vleugeltjesbloem, blauwe zegge en dwergzegge, veenbies, moeraswolfsklauw en klokjesgentiaan. Zeer bijzonder is de tengere heideorchis. Bij de vijvers vind je onder meer snavelzegge, pluimzegge, klein blaasjeskruid en drijvende waterweegbree.

In het voedselarme en zuivere beekwater komt de beekprik voor, een van de zeldzame plekken in België waar deze primitieve soort nog kan leven. De insectenwereld kent de grote bronlibel, beekoeverlibel, viervleklibel en grote keizerlibel, gouden sprinkhaan, groentje en boomblauwtje. Naast meer algemene soorten zijn de roodborsttapuit, tapuit, watersnip, zwarte specht, raaf en nachtzwaluw waargenomen in dit gebied.

Aberdeen Angus © Steve Cox
struikheide © Danny Tielens
boomleeuwerik © Ilse Jacobs
Aspermansvijver © Frank Resseler
Aberdeen Angus © Steve Cox
struikheide © Danny Tielens
boomleeuwerik © Ilse Jacobs
Aspermansvijver © Frank Resseler

Actietips

24

Ruiter- en menroute

Het ruiter- en menroutenetwerk van de Hoge Kempen passeert hier tussen knooppunten 89 en 90.

21

Paarse premium wandelroute

De paarse premium wandelroute vanuit “La Butte aux Bois” doorsnijdt het gebied. Ook van hieruit kan je deze route volgen.

24

Lange afstandswandeling

De lange afstandswandeling die het gebiedt doorsnijdt, kan je van hieruit volgen.

24

Blauwe wandellus

De blauwe wandellus van de Kikbeek, die zich aan de overkant van de weg bevindt, is van hieruit  makkelijk te bereiken.

24

Groene wandellus

De groene wandellus van de Kikbeek, die zich aan de overkant van de weg bevindt, is van hieruit makkelijk te bereiken.

37

Hondenzone

Honden zijn aangelijnd zeker welkom, maar loslopend een bedreiging voor vele kwetsbare soorten. Daarom is er aan de overkant van de weg een ruime en overzichtelijke losloopzone.

Bekijk de kaart

Voorzieningen

Boswachter

Jan Wuytack
Neem contact op >

Downloads

Hoe geraak je er?

Ingang

Broekstraat 103, 3630 Maasmechelen

Parking aan Brasserie Aspermans.

Openbaar vervoer

Dit gebied is moeilijk bereikbaar met openbaar vervoer.