12 °C
Regen
Regen

Assebroekse meersen

2.827585
 • 3.142855
 • 2.25
 • 2.75
 • 2.25
 • 2.5
 • 3.5
 • Overzicht
 • Commentaren (1)
 • Bezoekerscentrum
 • Praktische info

#assebroeksemeersen

Trek je laarzen aan, want in de Assebroekse Meersen zal je ze nodig hebben! Dit gebied ten zuiden van Ver-Assebroek is een geheel van laaggelegen vochtige weiden en hooilanden omringd door knotwilgen en populieren. Doordat het gelegen is in een weinig bebouwde omgeving heb je mooie vergezichten. Ideaal om even op adem te komen en te genieten van de openlucht!

Sinds de zomer van 2015 zijn natuurinrichtingswerken aan de gang in de Assebroekse meersen. Ze maken deel uit van ons project Groene Fietsgordel Brugge. Er zijn ook wijzigigngen aan de paden ten opzichte van de kaart.

De troeven

 • Op een boogscheut van het historische Brugge
 • Mysterieuze cirkels
 • Winterse overstromingen
Toon meer informatie

In de Assebroekse Meersen leidt een wandellus je door een landschap van natte weilanden en veengebieden. Veen is een natte, zuurstofarme en sponsachtige grondsoort die bestaat uit plantaardig afval of humus. In deze Assebroekse Meersen rust het veen op een dun laagje moeraskalk. Dat is zeldzaam bodemmateriaal dat ontstaat door de aanvoer van kalkrijk grondwater. Dit is zeer uitzonderlijk in Vlaanderen.
In de meersen ligt tegenaan de kerk een grote circulaire structuur. Alsof een UFO is geland. Dit is een overblijfsel van het kasteel van Assebroek. Ook elders in het meersengebied liggen dergelijke -verdwenen- cirkelvormige kastelen. De cirkels naast de kerk zijn omwille van de veenbodem bijzonder goed bewaard.
 

Vogels spotten in de winter

De winterse overstromingen maken van de Assebroekse Meersen een ideale verzamelplek voor steltlopers en reigers zoals wulp, regenwulp, witgatje en kleine zilverreiger. De knotbomen zijn een uitstekende broedplaats voor onder andere de steenuil en gekraagde roodstaart.
 

Werk aan de winkel

Om de ecologische waarde van de Assebroekse Meersen te behouden en te herstellen startte het Agentschap Natuur en Bos met een aankoopproject. Wij zorgen voor het knotten van de wilgen, het maaien van de dreven en het herstellen van het graslandbeheer.
Het is eveneens de bedoeling om het waterpeil te verhogen, wat  de verdroging (‘de veraarding’) van het veen moet tegengaan. Als veen uitdroogt, breekt het af en verdwijnt het onherroepelijk. Voordat we echter de verdroging kunnen tegengaan, moet de waterkwaliteit beter.

Het Agentschap Natuur en Bos werkt ook aan het herstel van bloemrijke hooilanden met dotterbloem, pinksterbloem, echte koekoeksbloem, pijptorkruid en grote ratelaar. In de sloten mikken we op het opnieuw voorkomen van waterviolier, schildereprijs en fonteinkruiden. De aangekochte percelen beheren we in samenwerking met de plaatselijke landbouwers. Zij gebruiken de wei- en hooilandpercelen via een gratis gebruiksovereenkomst.
Ook de Vlaamse Landmaatschappij steekt mee de handen uit de mouwen. In het kader van het landinrichtingsproject Groene Gordel Brugge worden in de Assebroekse meersen grachten geruimd, nieuwe slootjes gegraven, enkele stuwen geplaats en nieuwe bomen geplant. Het fietspad wordt verlegd, er komt een rustpunt en een uitkijkplatform.
 

Paardenmoeras

De naam Assebroek stamt af van Orsbroek of paardenmoeras. De naam verwijst naar de moerassige aard van de Assebroekse Meersen dat door machtige leenheren uit de middeleeuwen gebruikt werd voor het houden van paarden.

In de Assebroekse Meersen vallen merkwaardige cirkels op. Over een oppervlakte van 6 hectare ligt een centraal eiland dat omringd is door vier grachten, die van elkaar gescheiden zijn door drie wallen. Historici vermoeden dat het overblijfselen zijn van het Kasteel van Assebroek uit de 13de eeuw. Het hof van Assebroek deed waarschijnlijk dienst voor de organisatie en het beheer van veeninkomsten

 • Meersenwandelroute

  Een bewegwijzerde wandelroute van 6,8 km, start aan de kerk.

  Meersenwandelroute
 • Fietsknooppunten

  Aan de rand van dit domein vind je knooppunt 72 en 84 (Brugse Ommeland).

  Fietsknooppunten
 • Groene Haltewandeling 'Stationsstapper Brugge – Beernem'

  Wandeling van 17,5km.

  Groene Halte
 • Ryckevelderuiterroute

  Deze ruiterroute van 17,6 km loopt langs de Assebroekse Meersen.

 • Bezoekerscentrum Bulskampveld

  Bulskampveld ligt op 13,5 km van de Assebroekse Meersen.

  Bezoekerscentrum
 • Schaatsen

  Wanneer het ijs dik genoeg is, kan hier geschaatst worden.

  Schaatsmogelijkheden

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 32 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHAThis question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
 • Klaar Meulebrouck

  "Een minder gekend stukje groen in het Brugse: hooilanden doorspekt met waterlopen. En een misschien nog minder gekend wereldje in die waterlopen: een visstandsonderzoek leert ons dat de snoek op de loer licht om een kleine blankvoorn te verschalken, het mannetje-stekelbaars heeft zich opgetooid voor de bruidsdans en de paling maakt zich op voor een modderbad. De ijsvogel bekijkt dit alles met een hongerige tevredenheid. Een boeiend gebied zowel boven als onder water!"

Bulskampveld

Het gerenoveerde kasteel in het provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld is ingericht als natuur- en streekbezoekerscentrum. Actieve tentoonstellingen nodigen je uit om op ontdekking te gaan in het domein en het Houtland. Aan de balie kan je terecht voor het aankopen van toeristische publicaties, het lenen van veldwerkmaterialen of het reserveren van lokalen en/of begeleide activiteiten. Er is een zeer uitgebreid aanbod van activiteiten en mogelijkheden voor groepen.
Je ontdekt er de natuur en leert er over de streek.

Op de benedenverdieping van het kasteel kom je te weten wat er op het domein te beleven is. Zijn de boswachters aan het werk? Waarom braken uilen toch zoveel? En van wie zijn die voetsporen? Een interactieve tentoonstelling leert je om bomen te herkennen aan hun bladeren, hun knoppen of hun schors. Met zoekkaarten, thematische natuurgidsjes en microscopen kun je hier zelf op onderzoek.
Een verdieping hoger beland je terug in de tijd, in de salons van de kasteelheer. Maar het lijkt wel alsof ook hij zijn koffers pakte. Zijn schildersezels staan er nog, zijn zetel ook. Maar wat doet die ridder daar? Wie zal het vertellen? Konden de muren maar praten! In de erfgoedkamer hangen mooie vitrines met maquettes van monumenten. Op sommige plaatsen stond de tijd stil, op andere vloog die voorbij. Dat merk je aan de collectie prentkaarten van de kasteelheer. En blijkbaar verzamelde hij nog veel meer, kijk maar in het rariteitenkabinet.

Bulskampveld ligt op 13,5 km van de Assebroekse Meersen.

Ligging en bereikbaarheid

De Assebroekse Meersen liggen ten zuiden van Ver-Assebroek.

Ingang

Kerkdreef, Assebroek 8310

Openbaar vervoer

Aan de ingang (Kerkdreef) vind je bushalte Assebroek "Ver-Assebroek". Meer informatie: www.delijn.be

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.1 (7 votes)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2.3 (4 votes)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.8 (4 votes)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 2.3 (4 votes)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.5 (4 votes)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.5 (6 votes)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Updates en activiteiten

 • link to tweet
  RT @MisterMoret : Zonsondergang bij de Assebroekse Meersen #assebroeksemeersen ...
  @ natuurenbos
  1 jaar geleden
 • Altijd open
  Het Hugo Clauspad voor poëtische wandelaars
  Lees meer