Bosdreef

Buggenhoutbos TIENER EDITIE: voor actievelingen, babysitters, dierenvriendjes en natuurgeeks!

Ben je op zoek naar inspiratie voor een leuke daguitstap met je tiener? Hieronder lees je het verslag van een stagiair bij onze afdeling communicatie, Jella. Ze ging voor een dag naar het Buggenhoutbos en noteerde enkele leuke to do's.

Ik snap het … Maar écht, ik snap het. Er is tegenwoordig zo enorm veel te beleven in de onlinewereld. Je kan zijn wie je wilt, waar je maar wilt. We plakken aan onze schermpjes vast. Maar we mogen niet vergeten dat de wereld waarin we leven, ook mooi kan zijn. Wij tieners willen steeds ontsnappen aan de realiteit. Ontsnappen aan alles wat eng of nieuw lijkt. Maar de realiteit hoeft niet negatief te zijn. Er bestaan tal van mooie dingen rondom ons, waar we eigenlijk te weinig belang aan hechten. Een dagje op stap in de natuur. Onze Vlaamse natuur. Dichtbij en wondermooi.

Onze natuur is goed voor jou

Infobord Buggenhoutbos

Er zijn meerdere redenen waarom je best wat vaker in de natuur komt. Het is bewezen dat de natuur een positieve invloed heeft op je gezondheid. Natuur biedt ons rust en ontspanning. Weg met al die stress! Maar ook helpt de frisse lucht om onze eetlust en ons slaapritme weer op peil te krijgen. Bewegen in de natuur kan zelfs leiden tot minder kans op hart- en vaatziekten, diabetes of een slechte weerstand. Nog steeds niet overtuigd? Laat me je voorstellen aan Buggenhoutbos. 

Buggenhoutbos, waar je natuur beleeft

Één bloemetje van bosanemoon

Buggenhoutbos bevindt zich in het middelpunt van Vlaanderen. Het heeft veel troeven zoals een groot aantal wintereiken, de historische Boskapel van meer dan 500 jaar oud, de speelzone op de Konijnenberg, de inheemse bomen- en struikenwandeling, de runderbegrazingszone enzovoort. Iedereen kan er een dagje op stap. Of je nu wilt wandelen, fietsen, sporten, spelen of gewoonweg de natuur wilt beleven.

Ikzelf had nood aan wat rust. Het studentenleven kan best heftig zijn. Soms is het tijd voor een welverdiende pauze. Even tot rust komen in de natuur, dat doet deugd. Ik fietste langs de paden van Buggenhoutbos en kwam vanalles tegen. Ga je mee op avontuur?

De actievelingen

Hekje in een open veld

Er zijn enorm veel mogelijkheden. Wie van fietsen houdt, kan enkele knooppunten van fietsnet.be volgen. Fietsknooppunt 54, 64 en 65 bevinden zich in de buurt van het bos en lopen er deels door. Mountainbikeliefhebbers kunnen een inrijtraject van Sport Vlaanderen afleggen. De route start in Buggenhout, loopt deels door het bos en eindigt in Lebbeke. Voor de lopers onder ons bestaan er bewegwijzerde parcours doorheen het bos: de natuurlopen. Je kiest zelf welke route je volgt, afhankelijk van welke afstand je wil afleggen. De mogelijke parcours zijn 4,1, 4,7 of 6,1 kilometer lang en kronkelen helemaal door het bos. Maar ook de wandelaars kunnen aan de hand van kleurmarkeringen enkele uitgestippelde wandelroutes afstappen. Er zijn vier verschillende wandelingen, samen goed voor een totaal van 20,8 kilometer wandelplezier. Zelfs voor rolstoelgebruikers is er de mogelijkheid om een wandelpad van 6 kilometer af te leggen.

De dierenvriendjes

Maar ook dierenliefhebbers zijn in Buggenhoutbos op hun plaats. Door het bos loopt een ruiterpad waar je samen met je paard van onze natuur kan genieten. Voor honden is er een hondenlosloopzone van 2 hectare groot. Zo kan je viervoeter onbezorgd plezier beleven. Ook de begrazingszone is voor dierenvrienden the place to be. Via de voetgangerssluizen kan je gewoon tussen de runderen wandelen. Let wel op, hier zijn honden niet toegestaan en is het verboden om de runderen te voederen. Wees respectvol en bewonder ze van op een afstand. Er grazen vijf soorten runderen: de melkkoe, het heckrund, de Schotse hooglander, de hereford en de zeboe. In de hut hangt een bordje waarop je enkele afbeeldingen van de runderen ziet. Probeer ze te spotten in de begrazingszone! Ze zijn zachtaardig maar waarschijnlijk een beetje verlegen. Bovendien kan je na het bekijken van de runderen ook rustig picknicken in de hut, voorzien van meerdere bankjes en een lange tafel.

De babysitters

Ben je op pad met jonge kinderen, een broertje en/of zusje? Laat ze zich uitleven in de speelzone Konijnenberg. De zone is 10 hectare groot en loopt langs de kronkelende Hollebeek. De boomstammen helpen je om de beek over te steken. Maar die zijn uiteraard enkel voor de échte durvers! 😉 Je kan bestaande kampen ontdekken of met takken die op de grond liggen nieuwe kampen bouwen. Hou het wel steeds netjes en maak geen levende natuur kapot. Je kan verstoppertje spelen tussen de bomen, samen vogelnestjes spotten of gewoon rondhuppelen en springen. Eventjes gek doen in het grote sprookjesbos, waarom ook niet?

Schuilhutje in het bos
Schuilhutje in het bos

Achteraf kan je samenzitten voor een hapje en een drankje in de picknickhut vlakbij de Konijnenberg. Super gezellig en bovendien uit de wind en regen. Daarachter bevindt zich een prachtige combinatie van kunst en natuur. Een reusachtige eik uit Buggenhoutbos werd tijdens een zware storm van 10 maart 2019 geveld. De boomstam kreeg een opknapbeurt en een heel nieuw leven als totempaal. Nu is hij de bewaker van de speelzone. Ga hem zeker eens bewonderen, absoluut de moeite waard!

De natuurgeeks

Close-up van bosanemoon

De natuurliefhebbers vinden uiteraard overal in het bos tal van schatten. Het bos bestaat merendeels uit loofbomen, vooral eiken en beuken. Je vindt er ook haagbeuk, berk, esdoorn, es, enkele naaldbomen en ongetwijfeld veel planten en bloemen. Ik vond er al enkele vroege bloeiers van bosanemoon, en dat op de eerste lentedag! Je kan ook vogels spotten, hoog in de bomen of verstopt in het gras of salamanders zien zwemmen in beken en vijvers. Er komen allerlei soorten voor: de watersalamander, de vinpoot- en alpenwatersalamander, de vuursalamander en de kamsalamander. Je kan knaagdieren zoals eekhoorns, muizen of muskusratten stilletjes bewonderen. Zoogdieren zoals de egel, de haas, het konijn en de ree kan je met respect aanschouwen.

  • Wees steeds voorzichtig rondom dieren, ze zijn het mooist als je ze volledig hun gang laat gaan.

Zoals je ziet is er dus voor elk wat wils. Zowel de actievelingen, dierenvriendjes, babysitters als de natuurgeeks kunnen in Buggenhoutbos terecht. Ontdek wat jou het meest aanspreekt en beleef een dagje in onze prachtige Vlaamse natuur. Voor mij deed het in elk geval wonderen. 😊 Volgende keer neem ik mijn vrienden en vriendinnen mee. Bovendien ziet het bos er elk seizoen weer helemaal anders uit, perfect dus om meerdere keren langs te komen!

Gerelateerde blogs

Op deze pagina