Currently, there is no weather information available.

De Plas

2.913045
 • Limburg: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

  Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
 • 3.2
 • 3
 • 2.5
 • 3
 • 3
 • 2.8
 • Overzicht
 • Commentaren (1)
 • Praktische info

#deplas


Ben je fan van outdoor- activiteiten met  mooie natuur als achtergrond? Dan is de Plas echt iets voor jou! Klimmen, zeilen, surfen, vissen, paintball,…het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Hou je het liever wat rustiger, dan kan je hier ook genieten van een aangename wandeling.

De troeven

 • zwemvijver van 20 ha
 • Verlichte hondenzone
 • hotspot voor recreatie: zwemmen, surfen, wandelen, vissen, ...
 • aanwezigheid van rugstreeppad
 • onderdeel van de Wijers
Toon meer informatie

De Wijers:

De Plas behoort tot het domein Kelchterhoef en maakt onderdeel uit van De Wijers, een uitgestrekt natuurgebied bestaande uit 1000-en vijvers.Het is in beheer door het Agentschap voor Natuur en Bos in nauwe samenwerking met de gemeente Houthalen-Helchteren en diverse verenigingen. Samen zorgen we voor een uitgebreid recreatieaanbod in een uniek natuurkader.

Voor elk wat wils:

Wandelen

Er loopt een wandelroute rondom de volledige plas van 2,6 km. Halverwege passeer je de natuurzone die vooral tijdens de zomer prachtig paars kleurt door de bloeiende heide. In het voorjaar hoor je hier misschien wel het gekwaak van de padden en kikkers. De zeldzame rugstreeppad voelt zich hier zeer goed thuis.

Vissen

De Mohikaan, ofwel één van de grootste karpers van West-Europa leeft op De Plas. Met een gewicht van meer dan 40 kg kan je dit geen doetje noemen. Wil je zelf eens vissen op de karpers, dan moet je jezelf aanmelden bij de Vereniging van Belgische Karpersvissers (www.vbk.be).

Watersport en avontuur

Voor de echte adrenaline kick, moet je zeker het touwenparcours in het bos proberen. Voor de waterratten zijn er diverse zeil en surfmogelijkheden. Een teambuilding, mountainbiken met collega’s of een sportkamp voor de kinderen? Het Watersport en Adventure Centrum Limburg (www.waclimburg.be) is de club die je met alles kan verder helpen.

Zwemmen

De Plas is een oude zandwinningsput en is op sommige plaatsen gevaarlijk diep, tot 10 meter. Het is dus levensgevaarlijk om hier op eigen houtje te zwemmen. Enkel tijdens juli en augustus is het toegelaten om te zwemmen aan de strandzone wanneer de groene vlag uithangt. Op dat moment is uw veiligheid gegarandeerd door redders.

Evenementen

Jaarlijkse is De Plas de uitvalsbasis van enkele boeiende evenementen. In mei vindt één van de grootste dancefestivals van België plaats, waarop zo’n 40000 bezoeken uit hun dak gaan tijdens Extreme Outdoor Belgium. Verder vind je hier de jaarlijkse Chirofuif, niet alledaagse auto’s van de Free Outlaws, motortreffen van de Kawa Z Club en het Jongerenfestival van de Turkse Unie.

 

 

 

 

 

 • Wandellus rond de Plas

  De wandeling die je rond de Plas brengt is ongeveer 3 km lang.

  kaart de Plas
 • Er is een hondenzone.

  De hondenzone aan de Abdijhoeve is verlicht.

  kaart de Plas
 • Vissen kan mits een vergunning

  Voor meer informatie en het reglement kan je je wenden tot de Vereniging voor Belgische Karpervissers VBK

  VBK
 • Camping/ Cafetarie De Binnenvaart

  De ideale plek om te onthaasten.

  Cafetaria/ Camping De Binnenvaart
 • Er loopt een ruiterroute langs De Plas.

  Ruiterroute

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Elke

  "Losloopweide stelt niets voor, onvriendelijk en niks te zien"

Ligging en bereikbaarheid

De Plas is gelegen in de gemeente Houthalen-Helchteren, midden in het hart van de Wijers. Er is een ruime parking beschikbaar.

Ingang

Binnenvaartstraat z/n, 3530 Houthalen-Helchteren

Met het openbaar vervoer:

De dichtstbijzijnde stations zijn die van Genk en Hasselt. 
Voor informatie over dienstregelingen en tarieven kan je terecht op www.nmbs.be.

Met de bus:

vanuit station Genk: buslijn 31

vanuit station Hasselt: buslijn 18a of 22

Voor informatie over dienstregelingen en tarieven kan je terecht op www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.2 (5 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3 (3 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.5 (4 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3 (3 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3 (3 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 2.8 (5 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?