8 °C
Zonnig
Zonnig

D'Heye

3.51724
 • 4
 • 3.8
 • 3
 • 3.666665
 • 3.25
 • 3
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Bezoekerscentrum
 • Praktische info

#dheye

Natuurreservaat D’Heye is een duinengebied van meer dan 1000 jaren oudop de grens van Bredene en De Haan. Dankzij het Duinendecreet van 1993 is dit gebied beschermd als natuurreservaat. Het landschap is een mengeling van duinen, heide, struiken, akkers en weilanden. D’Heye is op zijn mooist in de lente, wanneer delen van het gebied onder water staan. Bloemen en kruiden bedekken dan het landschap met hun wondermooie kleurenpallet. Het domein is enkel toegankelijk bij geleide wandelingen, maar je kunt je echter al een goed beeld vormen van het gebied langs de wegen die het omsluit.

 

De troeven

 • Zeldzame ‘fossiele duinen’
 • Rijke planten- en dierenwereld
Toon meer informatie

Fauna en flora 

De kalkarme bodem van D’Heye trekt een aparte plantengroei aan zoals struikheide, zandblauwtje, klein tasjeskruid, muizenoor en draadklaver. Maar ook planten die meer van een kalkrijke bodem houden, zijn nog aanwezig in dit gebied. Duindoorn en geel walstro, bijvoorbeeld, dringen met hun wortels diep in de bodem op zoek naar kalkrijke grondlagen. Je vindt hier ook vele zwamsoorten zoals de felgekleurde wasplaten.

D’Heye is een waar paradijs voor insecten. Oranje en bruin zandoogje, heivlinder, kleine vuurvlinder en bruin blauwtje, het zijn allemaal vlinders die zich opperbest voelen in schrale, soortenrijke graslanden en heide.

Konikpaarden grazen het hele jaar in D’Heye en runderen en schapen enkel in het seizoen.

Zeldzame kalkarme duinen

D’Heye verschilt van de jongere duingebieden langs de Vlaamse kust omdat zijn bodem veel minder kalk bevat. Regenwater kon immers eeuwenlang in de grond sijpelen waardoor de aanwezige kalk oploste. De kustduinen hier werden minstens duizend jaar geleden gevormd. a.   Fossiele duinen als D’Heye zijn zeldzaam: je vindt ze aan onze kust alleen nog tussen Lombardsijde en Westende, met name de Schuddebeurze en tussen Ghyvelde (Frankrijk) en Adinkerke, de Cabourduinen.

 • Geleid bezoek

  Dit domein is enkel toegankelijk met een gids!

 • Fietsknooppunt

  Fietsknooppunt 96 (Kust) ligt in de buurt van d'Heye.

  Fietsknooppunten
 • Bezoekerscentrum Raversyde

  Raversyde ligt op 11,5 km van D'Heye.

  Bezoekerscentrum

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHAThis question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Raversyde

Raversyde bestaat uit 3 delen:
° Atlantikwall: De meer dan zestig bunkers, observatieposten en geschutstellingen, en de twee kilometer open of onderaardse gangen, vormen samen één van de best bewaarde delen van de beruchte Duitse verdedigingslinie ‘Atlantikwall’.

° Anno 1465: De verdwenen vissersnederzetting Walraversijde  is één van de belangrijkste archeologische sites in Vlaanderen  en één van de best bestudeerde middeleeuwse vissersgemeenschappen in Europa.

° Natuurpark:  Een enig stukje natuurgebied gelegen vlakbij de zee, de ideale plek om uit te waaien, volledig tot rust te komen en alle indrukken van Raversyde te laten bezinken. 

Raversyde ligt op 11,5 km van D'Heye

Ligging en bereikbaarheid

D'heye maakt deel uit van de fossiele duinen van Bredene en De Haan. Dit zijn kustduinen die minstens 1000 jaar geleden werden gevormd.

Ingang

D'Heye is enkel toegankelijk tijdens geleide wandelingen. Vanaf de openbare weg heb je wel een goed zicht op dit gebied.,

Openbaar vervoer

De dichtsbijzijnde bushalte "Bredene Klemskerkestraat" ligt op 750 meter. Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4 (6 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.8 (5 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3 (3 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.7 (6 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.3 (4 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3 (5 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt