Currently, there is no weather information available.

Duinbossen De Haan

3.88387
 • West-Vlaanderen: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

  Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
 • 3.914285
 • 3.65517
 • 3.962965
 • 3.772725
 • 4.09091
 • 3.95
 • Overzicht
 • Commentaren (6)
 • Bezoekerscentrum
 • Praktische info

#duinbossen

De Duinbossen De Haan is één van de groene parels aan de kust. Het gebied bestaat uit drie delen en is 152 hectare groot. Je vindt er zowel open duinlandschap met de typische fauna en flora van de kust, als uitgestrekte beboste duinen. Je kan er naar hartenlust ravotten in één van de 3 speelzones en er zijn mooie en verrassende wandelpaden.

 

De troeven

 • 3 thematische speelzones
 • Verschillende mooie wandelpaden
 • Eerste natuurloopparcours van Vlaanderen
 • De rode bosmier: uniek in de omgeving
Toon meer informatie

Een opgesplitst geheel

De Duinbossen van De Haan strekken zich uit van de Vosseslag tot Wenduine. Het gebied bestaat uit drie afzonderlijke delen. Van west naar oost zijn dat de Duinbossen van Klemskerke, de Duinbossen van Vlissegem en de Duinbossen van Wenduine. De drie delen samen zijn 152 hectare groot. Hierop sluiten natuurreservaten De Zandpanne en De Kijkuit aan, beiden beheerd door Natuurpunt. Zo ontstaat er een groot en afwisselend duingebied met bos, duinstruweel en duingraslanden. Het stadscentrum van De Haan snijdt dit geheel in twee.
 

Veel variatie aan planten en dieren

De Duinbossen van De Haan-Wenduine bestaan niet enkel uit bos, ook open ruimtes met kaal zand en helmgras, mosduinen en duingraslanden sieren het gebied. Je vindt er zeer uitzonderlijke plant- en diersoorten die zich aanpassen aan het speciale klimaat van duingebieden. Bokkenorchis, duinsterretje en kustsprinkhaan zijn maar enkele bijzonderheden.

Een opmerkelijke verschijning zijn de nestkoepels (mierenhopen) van de beschermde rode bosmier, een bosrandsoort die uniek is in de wijde omgeving. De rode bosmieren ruimen dode dieren op en jagen op plantenetende insecten, zoals rupsen. Ze kunnen met wel 700.000 in één mierenhoop wonen!
 

Naar een structuurrijk en meer natuurlijk bos

Het Agentschap voor Natuur en Bos streeft naar een structuurrijk en meer natuurlijk bos. Daarom zullen we het naaldbos langzaam maar zeker omvormen naar een lichtrijk loofbos met veel open plekken. Om het historische uitzicht van het naaldhout-duinbos niet volledig te laten verdwijnen, willen we naaldhout behouden in een zone dicht bij het centrum van De Haan.
Daarnaast willen we het huidige en tamelijk eentonige loofbos verrijken met verscheidene inheemse boom- en struiksoorten, zoals winterlinde, hazelaar, berk, zomereik, es en iep.
Ook het historische gebruik van het bos voor hakhout houden we in eer. Door elke 14 jaar een deel van de bomen te kappen, valt er meer licht op de bodem. Dit verrijkt de voorjaarsflora met onder meer Italiaanse aronskelk, speenkruid, maarts viooltje en vogelmelk.
 

Een vleugje geschiedenis

De duinen in de Duinbossen behoren tot de zogenaamde jonge duinen die na de elfde eeuw door omvangrijke verstuivingen op het strand werden gevormd.
De hier vrij scherpe overgang van hoge duinen naar poldervlakte, ook binnenduinrand genoemd, werd eind 18e eeuw – begin 19e eeuw al beplant met olmen. Die beplantingen moesten voorkomen dat de rijke landbouwgronden in de polders verdwenen onder het landinwaarts stuivend duinzand.
De eerste echte bosaanplantingen in de duinen tussen Wenduine en Bredene dateren van 1838. Er werd toen hoofdzakelijk gewerkt met grove den en loofhout dat als hakhout werd beheerd. Door een combinatie van slechte verzorging, tegenstand van de lokale boeren die er hun dieren lieten grazen en diefstal van het hout bleef er van de beplantingen niet veel meer over. In 1880 werd een tweede poging ondernomen. Hierbij werd hoofdzakelijk loofhout aangeplant. De Eerste Wereldoorlog en de grote droogte van 1921 strooiden deze keer roet in het eten. In 1922 werd het beheer van de staatsduinen toevertrouwd aan het toenmalige bestuur van Waters en Bossen. Er werden nieuwe bebossingen uitgevoerd, aanvankelijk voornamelijk met Zwarte den, later ook met abeel, esdoorn, populier, wilg en andere soorten. Ditmaal hielden de bosaanplantingen stand.

 • Minder mobiel

  Op de verharde wandelpaden kun je terecht met rolstoelen en kinderwagens.

 • Kommiezepad

  Het Kommiezepad is een uitgestippelde wandeling van ongeveer 4 kilometer vertrekkend van Center Parcs De Haan.

  Download de folder
 • Duinbossenwandelroute

  Deze uitgestippelde wandeling vertrekt aan het tramstationnetje aan de Leopoldlaan en is 10,3 km lang.

  Duinbossenwandelroute
 • Wandelknooppunten

  In de Duinbossen vind je volgende wandelknooppunten (Kust): 1, 2, 51, 52, 53,54 en 55.

  Wandelknooppunten
 • Natuurloop

  De groene lus zorgt voor een traject van 2,4 kilometer. De blauwe lus schotelt een tracé van 4,4 kilometer voor.

  Natuurlopen
 • Fietsknooppunten

  Via de knooppunten 56, 6, 31 en 16 (Kust) passeer je langs de Duinbossen.

  Fietsknooppunten
 • Mountainbikepad

  In Duinbossen De Haan vind je een aangeduid mountainbikepad.

  Kaartje
 • Speelzone Vossenhol

  Deze speelzone van 3 ha werd ingericht met verschillende klim- en klautermogelijkheden.

  Speelzone
 • Speelzone Wonderbos

  In deze speelzone van 2,8 ha ontdek je de mystieke wereld van vriendelijke bosgeesten en bosmannetjes.

  Speelzone
 • Speelbos De SLierberg

  Dit speelbos van 2,2 ha werd uitgerust met een heus avonturenparcours.

  Kaart
 • Hondenzone

  Je kunt de hondenlosloopzone gemakkelijk terugvinden vanop de parking aan de Zwarte Kiezel. Van daaruit is het ongeveer honderd meter wandelen naar de hondenlosloopzone.

  Kaartje
 • Ruiterroute Duinbossen

  Deze ruiteroute is 13 kilometer lang en vertrekt vanaf de parking Zwarte Kiezel.

  Ruiterroute Duinbossen
 • Bezoekerscentrum Raversyde

  Raversyde ligt op 16 km van de Duinbossen van De Haan.

  Bezoekerscentrum

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Peter Berghmans

  "Het speelbos Vossenhol is zeker de moeite waard voor de kinderen."
 • regine

  "Schitterend speelbos en ideaal om te joggen!"
 • JOHAN

  "HET WAS ONDER LEIDING VAN MIJN OVERGROOTVADER DAT DE BOSSEN IN 1922 IN DE VOSSESLAG WERDEN AANGEPLANT.HIJ WAS ER TOEN BOSWACHTER"
 • Luc

  "Jammer dat de bossen rond sunparks en campings gebruikt worden als hondentoilet; er hangen nu reeds vuilbakjes voor zakjes hondenpoep hopelijk worden ze volgend jaar ook gebruikt, en word er meer op gecontroleerd!"
 • Stijn

  "Dankjewel voor de fijne namiddag. Toffe opening van een leuke plek!"
 • sylvie

  "Leuk met jonge kinderen"

Raversyde

Raversyde bestaat uit 3 delen:
° Atlantikwall: De meer dan zestig bunkers, observatieposten en geschutstellingen, en de twee kilometer open of onderaardse gangen, vormen samen één van de best bewaarde delen van de beruchte Duitse verdedigingslinie ‘Atlantikwall’.

° Anno 1465: De verdwenen vissersnederzetting Walraversijde  is één van de belangrijkste archeologische sites in Vlaanderen  en één van de best bestudeerde middeleeuwse vissersgemeenschappen in Europa.

° Natuurpark:  Een enig stukje natuurgebied gelegen vlakbij de zee, de ideale plek om uit te waaien, volledig tot rust te komen en alle indrukken van Raversyde te laten bezinken. 

Raversyde ligt op 16 km van de Duinbossen van De Haan. 

Ligging en bereikbaarheid

De duinbossen van De Haan bestaan uit drie delen en is 152 hectare groot. Van west naar oost zijn dat de Duinbossen van Klemskerke, Vlissegem en Wenduine.

Ingang

Zwarte Kiezel, 8420 De Haan

Openbaar vervoer

De tramhaltes die grenzen aan de duinbossen zijn: "De Haan Preventorium", "De Haan Waterkasteellaan", "De Haan Zwarte Kiezel" en "Wenduine Konijnenpad". 
De bushaltes zijn: "De Haan Zeepreventorium", "De Haan Waterkasteellaan", "De Haan Zwarte Kiezel", "Wenduine Sunparks", "Nieuwmunster Lekkerbek" en "Wenduine Sparrenbos". 
Meer info: www.delijn.be.
Het station van Blankenberge ligt op 7,7 kilometer van de ingang aan de Zwarte Kiezel. Meer info: www.nmbs.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.9 (35 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.7 (29 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4 (27 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.8 (22 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4.1 (22 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4 (20 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?