Currently, there is no weather information available.

Duivelsberg

3.333335
 • 3.5
 • 3.5
 • 3
 • 3.5
 • 3
 • 3.5
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#duivelsberg

Natuurdomein Duivelsberg, gelegen te Maasmechelen, is een voormalige landbouwenclave en sluit aan bij Vlaams natuurreservaat “Vallei van de Ziepbeek”. Het meer dan 100 ha grote, vrij toegankelijke gebied is gelegen in de kern van het Nationaal park., dat door de inzet van runderen wordt beheerd. Er is plaats voor iedereen om van dichtbij kennis te maken met de rijke maar zeldzame fauna en flora van deze parel.

De troeven

 • Uitzonderlijke vergezichten op de overgang van het kempisch plateau naar de Maasvallei
 • Natuurbeleving ten top tussen de vredelievende beheerders genaamd Angus aberdeen
 • Uitdagende en goed aangeduide routes voor wandelaar, mountainbiker en ruiter
 • Gevarieerde bossen, purperen heide met helder gele bremsoorten, grote en kleine waterpartijen, kleurrijke graslandjes en ecologische akkertjes wisselen elkaar af
 • Zeldzame kleine en graag geziene grote dieren zullen je op je tocht zeker verrassen
Toon meer informatie

Jaarrond begrazing:

Door jaarrond te werken met grote grazers, aangevuld met kleinschalig maaibeheer, creëren we interessante overgangen tussen de biotopen en een gevarieerd voedselaanbod voor vele soorten.De grote variatie in biotopen zorgen ervoor dat je er vele interessante soorten terug vindt. Het gebied is dan ook gelegen in de overgang tussen de steilrand van het Kempisch plateau en de Maasvallei. Zo bloeit de klokjesgentiaan weelderig in de natte vallei met uittredend grondwater vanuit het plateau en kun je er met wat geluk zelfs de grauwe klauwier zien jagen.

Rijkdom aan soorten:

De voedselarme, droge landduinen met buntgras zijn dan weer geschikt voor insecten als blauwvleugelsprinkhaan en tal van bijensoorten, reptielen als levendbarende hagedis en gladde slang, maar ook nachtzwaluw, boom- en veldleeuwerik, roodborsttapuit, soms zelf een klapekster, een boomvalk of een blauwe kiekendief en heel wat algemenere vogelsoorten kom je tegen in de overgangen met de bossen en schrale graslanden. Konijn, haas, vos, wezel, bunzing, ree, everzwijn en wellicht zelfs das delen hier de bosrijke natuur. Wie weet wel samen met de wolf als toppredator!

Bonte kleuren:

De voormalige landbouwronden zijn verworden tot heischrale graslanden. Het kleurenpallet wordt gevormd door het gele tapijt van miljoenen paardenbloemen in het voorjaar, opgevolgd door het helder geel van gewone brem, stekelbrem en kruipbrem om vervolgens plaats te maken voor de nog steeds gele bloemen van muizenoortje, biggenkruid, rolklaver en knolboterbloem. Maarts viooltje, korenbloem, knoopkruid en struikheide zorgen voor het blauw-paarse accent.

Toegangspoort Nationaal Park in de buurt:

De toegangspoort tot de Mechelse heide is gelegen aan de Salamander en is hier niet ver af. Ook hier zijn vergezichten over de uitgestrekte heide en door de natuur terug ingenomen zandgroeves te bewonderen. Er zijn een rolstoel- en kinderwagen toegankelijke wandellus, een gezellig terras met speeltuin en een heus ingericht speelbos (Beestige Boelbas) vlak bij de parking. 

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ingang

Broekstraat 103, 3630 Maasmechelen

Het gebied is te bereiken via de Broekstraat 103 in Maasmechelen. Parking aan Brasserie Aspermans.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.5 (2 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.5 (2 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3 (2 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.5 (2 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3 (2 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.5 (2 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?