Currently, there is no weather information available.

Floordambos

3.096155
  • 3.375
  • 2.333335
  • 2.77778
  • 3.4
  • 3.57143
  • 3.22222
  • Overzicht
  • Commentaren (0)
  • Praktische info

#Floordambos

In het Floordambos werd niet alleen gedacht aan de planten en de dieren. Ook voor de recreatievelingen zijn er heel wat mogelijkheden. Je kan er zowel wandelen als fietsen en voor de jongsten is er een speelbos. Voor onze viervoeters werd een hondenzone aangelegd van 2 hectare.

De troeven

  • Hondenzone van 2 hectare
  • Speelbos
  • Afwisseling bos en vergezichten
Toon meer informatie

Het Floordambos ligt in Steenokkerzeel flirtend met de grenzen van Vilvoorde en Machelen. Het is een 65 hectare groot gemengd loofbos, waardevol voor planten, dieren en mens.
Het bos is eigendom van en wordt grotendeels beheerd door Natuur en Bos zelf. Ook Natuurpunt is actief in het Floordambos.

Een vleugje geschiedenis

Op oude kaarten werd het Floordambos ook Gasthuysbos genoemd. Het Floordambos is een oud bos, op oude kaarten komt het ongeveer onder dezelfde vorm voor. In 1770 bestonden de weiden nabij de verlande vijver en het kasteelpark Ravaart nog niet. Op 26 juni 1991 werd het gebied definitief geklasseerd wegens zijn uitzonderlijke wetenschappelijke en esthetische waarden. Het bos is de laatste decennia fel versnipperd, vooral door de aanleg van de autosnelweg Brussel-Antwerpen. Die autosnelweg en een verlaten weg brengen jammer genoeg heel wat sluikafval met zich mee. Gelukkig kunnen we, al meer dan 15 jaar, rekenen op een vrijwilliger die het afval op regelmatige basis komt opruimen.
Aan de andere kant van de autostrade vind je het Houtembos.

Plantjes en beestjes

De afwisseling van kalkrijke gronden, opborrelend water en drogere stukken maken het Floordambos tot leefgebied van heel wat verschillende soorten planten zoals bosbingelkruid, lisdodde, bosorchis en daslook. Van die laatste kun je zijn blaadjes zo opeten of gebruiken in een slaatje. Let wel dat je hem niet verward met de giftige aronskelk. Op het hoger gelegen deel, aan de kant van het golfterrein, vind je zure plantensoorten die het niet op kalk bedoeld hebben, zoals valse salie. In het voorjaar kleurt het bos mooi door de vele soorten voorjaarsflora. De boom die je hier het meeste vindt, is de populier. Daarnaast vind je onder andere ook eiken die heel wat resten van ijzer bevatten als gevolg van WOII.

Ook verschillende dieren zoals bunzing en buizerd vinden er hun plekje. De laatste jaren maakt ook de zilverreiger er zijn opwachting. Huisjesslakken vind je hier volop en dan vooral de wijngaardslak.
De aangelegde amfibieënpoel is een uitstekend biotoop voor schaatsenrijders. In het water zwemmen bootsmannetjes, salamanders en watertorren. Bij het droogvallen van de poel tijdens de zomermaanden, vliegen de insecten gewoon naar een andere waterplas.

Dood doet leven

Een deel van het bos wordt beheerd als hakhout. De takken en stronken worden langs de rand gestapeld. Ze vormen een geschikte voedselbron voor de houtzwam en een uitstekende schuilplaats voor kleine zoogdieren zoals wezels en bunzings. Ook vogels maken er hun nest in.
In het Floordambos vallen regelmatig bomen om. Ook zij horen in een natuurlijk bos thuis en vormen een uitstekende voedselbron voor zwammen, mossen en andere kleinschalige natuurelementen. De wortelkluit laat meestal een gat achter in de bodem. Zo ontstaat een poeltje waar nieuw leven kan beginnen.
Een perceeltje van 0,2 hectare wordt twee keer per jaar gemaaid. Zo ontstaat een voedselarm hooilandje. De onbemeste en kalkrijke ondergrond vormt een perfecte bodem voor zeldzame planten, zoals bosorchis, gevlekte orchis en geelhartje.

Kloempen

Achter de wijk ‘t Dickt werden 50 kloempen aangeplant. Een kloemp bestaat uit een groep van bomen rond een herkenningspaal. Om de buurtbewoners te betrekken bij het bos, mochten zij de herkenningspalen inkleden. Dit gebeurde door gezinnen uit de buurt, een school en zelfs het personeel van de luchthaven.
De boompjes van een kloemp staan zo dicht op elkaar geplant dat ze elkaar omhoog duwen en minder zijtakken vormen. Na 100 à 200 jaar blijft er uiteindelijk één grote boom per kloemp over. Op die manier zal het Floordambos uitbreiden met 50 stevige toekomstbomen.

Ontspanning

In het Floordambos werd niet alleen gedacht aan de planten en de dieren. Ook voor de recreatievelingen zijn er heel wat mogelijkheden.
Je kan er zowel vrij wandelen op de voorziene wandelpaden als de Floordamboswandeling volgen.
Fietsers kunnen genieten van het Floordambos als ze de Witloofroute of Witte kinderbosroute volgen.
Voor de jongsten is er het speelbos dat in de komende jaren in samenwerking met de gemeente Steenokkerzeel en het Regionaal Landschap Groene Corridor zal  worden ingericht met onder andere klimbomen.
En ook de viervoeter werd niet vergeten. Voor hem werd een hondenzone aangelegd waar hij een sprintje kan trekken van 400 meter. Hiervan kan je genieten vanop een picknickbank die in de hondenzone staat.

 

  • Floordamboswandeling

    Bewegwijzerde wandeling van 9 kilometer.

    Info
  • Witloofroute

    Deze route van 50 kilometer doet ook het Floordambos aan.

    Info
  • Vliegtuigen spotten

    Deze route van 23 kilometer gaat onder andere door het Floordambos.

    Info
  • Witte kinderbosroute

    Deze route van 50 kilometer heeft ook een passage in het Floordambos.

    Folder met kaart
  • Speelbos

    In het Floordambos is een speelbos waar kinderen zich naar hartenlust kunnen uitleven.

    Kaart
  • Hondenzone

    In deze hondenzone van 2 hectare kan je viervoeter een sprintje trekken van 400 meter.

    Kaart

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Het Floordambos ligt in Steenokkerzeel flirtend met de grenzen van Vilvoorde en Machelen.

Ingang

Perksesteenweg 33-35, 1820 Steenokkerzeel

Volgende bushaltes liggen in de buurt van de ingangen van het bos:
Walenbaan 4-2: Halte Perk Krekelenhoekstraat op 850 meter.
Overgang Platanen – Berkenlaan: Melsbroek Vinkenbaan op 450 meter.
Vogelzang (kruising met Perkesteenweg): Melsbroek Gillynstraat op 550 meter.
Ravaartstraat (beneden de brug): Halte Peuti Melsbroekstraat op 850 meter.
Meer info: www.delijn.be.

Het station van Vilvoorde ligt op 5 kilometer van het domein. Meer info: www.belgiantrain.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.4 (8 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2.3 (9 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.8 (9 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.4 (10 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.6 (7 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.2 (9 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?