Currently, there is no weather information available.

Fossiele Duinen Adinkerke

3.30769
 • 3.875
 • 3.285715
 • 3.166665
 • 3.857145
 • 1.8
 • 3.333335
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#cabour, #garzebekeveld

De fossiele duinen van Adinkerke, beter gekend als de Cabourduinen en Garzebekeveld, zijn één van de best bewaarde fossiele duingebieden van Noordwest-Europa. Sommige delen van dit 107,5 hectare groot gebied zijn al 5000 jaar oud! Ze hebben dan ook een grote ecologische waarde en genieten bijzondere bescherming van Vlaanderen en Europa. Typische duinplanten nestelen zich er terwijl de blauwvleugelsprinkhaan en het zanddoorntje symfonisch tsjirpen. 

De troeven

 • Speelzone in Garzebekeveld
 • Relicten (bunkers) WOII
 • Museum waterwinning en museum WOII in Cabour
 • Zeldzame ontkalkte duinen met specifieke vegetatie
 • Grensoverschrijdend duingebied
Toon meer informatie

Uniek duinenlandschap op 6 km van de zee

De fossiele duinen van Adinkerke liggen zo’n 6 km landinwaarts in Adinkerke, een deelgemeente van De Panne. Dit oude duinenlandschap behoort tot het natuurreservaat Duinen en Bossen van De Panne. De fossiele duinen bestaan uit twee deelgebieden: de Cabourduinen en het Garzebekeveld en zijn zelfs binnen de Europese context zeldzaam!
 

Cabour, ontkalkte en zeldzame duinen

In de Cabourduinen (89 ha) kon de regen eeuwenlang de oorspronkelijk aanwezige kalk uit het duinzand wegspoelen. Hierdoor tref je hier specifieke fauna en flora aan. Zandzegge- en korstmossteppes, duingraslanden, struwelen, duinheidevegetatie en bosjes wisselen elkaar af. Je vindt er ook planten als klein tasjeskruid, duin- en hondsviooltje, geel zonneroosje en vele mossen en korstmossen.
De Cabourduinen zijn eigendom van de Intercommunale Waterleidingmaatschappij van Veurne-Ambacht. Natuur en Bos staat in voor het beheer.
 

Sporen van oorlogsverleden in Cabour

Tijdens WOI was er in Cabour een groot militair hospitaal. De nobelprijswinnares Marie Curie testte er de eerste toestellen met röntgenstralen uit.
Tijdens WOII werden er dan weer verschillende bunkers gebouwd die deel uitmaakten van de bekende atlantikwall ter verdediging van onze kust.


Garzebekeveld

Het Garzebekeveld en de randzones van de fossiele duinen vormen een overgangsgebied tussen hooggelegen, ontkalkte, voedselarme duinen en laaggelegen, soms kalkrijke, voedselrijke, kleiige poldergraslanden.
Op het Garzebekeveld heeft de mens een grotere invloed gehad, bijvoorbeeld bemestte men verschillende percelen zeer intensief. De natuurwaarde van het Garzebekeveld was hierdoor tot enkele jaren geleden beperkt. Dankzij een goed maai- en graasbeheer gaat het Garzebekeveld gelukkig een betere toekomst tegemoet.
De afgeschuinde, drassige oevers van de Ringsloot rond De Moeren, ooit een uitgestrekt lagune- en moerasgebied, vormen een uitgelezen verblijfplaats voor watersnippen, blauwe en kleine zilverreigers, enzovoort. Verscheidene zeldzame zeggen en russen, fraai duizendguldenkruid en wilde selder doen het hier bijzonder goed.
 

Vlaamse en Europese bescherming

Vanwege hun bijzondere ecologische waarde genieten de fossiele duinen van Adinkerke Europese bescherming. Ze maken deel uit van Natura 2000 en de Habitatrichtlijn. 

 

 • Rondom de Cabourduinen

  Deze wandeling van 8,1 km neemt je vanuit De Westhoek mee naar de Cabourduinen.

  Stappen langs de Schreve
 • Ringslot mountainbikeroute

  Mountainbikeroute die onder andere rond de Cabourduinen gaat.

  Kaartje
 • Speelzone

  In het Garzebekeveld vind je een speelzone met speelheuvels van 3,76 ha.

  Kaart
 • Hondenzone

  De hondenzone ligt in de Putten Markey. De ingang bevindt zich in de Doornstraat.

  Kaart
 • Putten Markey

  In de putten Markey mag je vissen indien je over een visverlof beschikt.

  Visverlof
 • Bezoekerscentrum Duinpanne

  Duinpanne ligt op 4 km van de Fossiele Duinen van Adinkerke.

  Bezoekerscentrum Duinpanne

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

De fossiele duinen liggen zo’n 3,5 km landinwaarts in Adinkerke en tegen de Franse grens.

Ingang

Moeresteenweg 141, 8660 Adinkerke

Openbaar vervoer

Aan het domein vind je bushalte "Adinkerke Museum Cabour". Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.9 (8 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.3 (7 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.2 (6 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.9 (7 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 1.8 (5 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.3 (6 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?