Currently, there is no weather information available.

Goed te Parijs, stadsbos Deinze

2.893615
 • 3.4
 • 3.125
 • 2.444445
 • 2.166665
 • 2.5
 • 3.375
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#goedteparijs #stadsbosdeinze

Het stadsbos van Deinze, heeft veel te bieden. Wandelen, fietsen, spelen in de speelzone of op de spelelementen langs het wandelparcours. Maar ook een bezoekje aan de boomgaard en de grazers zijn hier mogelijk. Sinds 2011 wordt het stadsbos van 55 hectare verder uitgebouwd. Het gebied kreeg meteen twee namen: stadsbos Deinze en Goed te Parijs, naar één van de oude hoeves op het terrein. Het landschap is gevarieerd met hooiland, ruigte, akkers, weiland en bos. 

De troeven

 • Astendreef
 • Prachtige ruigtes en graslanden
 • Zaadboomgaard
 • Vleermuizenhotel
Toon meer informatie

Wat te doen?

In het stadsbos Deinze krijgt de bezoeker een voorkeursbehandeling. Het domein verkennen kan te voet of vanop de fiets. Vanuit De Ceder kom je aan de Astenedreef, een oude lindendreef. Dat pad is ook een prima zaak voor de rolstoelgebruiker. 

Wandel je aan de kant van de oude hoeve ‘Nieuwgoed’, dan kan je onderweg gallowayrunderen tegenkomen. Door te grazen staan ze dag in dag uit mee in voor het beheer van het stadsbos. Wandelaars kunnen door dit gebied struinen (zonder honden). Langs de paden vind je een aantal spelelementen die de wandeling voor kinderen opvrolijken. Dichtbij het Nieuwgoed rijst een heus vleermuizenhotel uit de grond. Langs de geboortedreef, bestaande uit lindes, liggen ook twee zaadgaarden. Die zaadgaarden bevatten autochtone struiksoorten waarvan jaarlijks de vruchten worden geoogst. Met die oogst worden jaarlijks vele bosranden in Vlaanderen aangeplant.

Ruiters hebben een apart pad rond het Nieuwgoed. Fietsers kunnen doorheen het stadsbos fietsen en zijn in een wip bij het kasteel van Ooidonk in de Leievallei of via het Hospicegoed in Nazareth bij het Parkbos van Gent. Het recreatiedomein De Brielmeersen is dan weer vlot bereikbaar via het jaagpad langs de Leie.
 

Het ontstaan van een stadsbos

Deinze is een zeer bosarme stad. Behalve het bos bij het kasteel van Ooidonk en de valleibossen aan de Zeverenbeek vinden we er nauwelijks noemenswaardige bossen. Daarenboven verdwenen door de intensieve landbouw vele houtkanten en bomenrijen. Dringend tijd om tot herstelacties over te gaan! 
In 2005 kocht de stad Deinze de bossen rond de idyllische Astenedreef, die het Gampelaeregoed met het vakantiecentrum De Ceder verbinden. In dezelfde periode tikte Natuur en Bos 35 hectare landbouwgrond bij het Nieuwgoed te Parijs op de kop. Een mooie samenwerking ging van start en sinds 2007 worden er geregeld nieuwe bossen aangeplant.
 

Een rijke geschiedenis

‘Goed te Parijs’ als naam voor een stadsbos? Dat klinkt kosmopolitisch! Maar er zit natuurlijk meer achter. Een vleugje geschiedenis… De naam verwijst naar de hoeve die je op het zuidelijke domein terugvindt. Vermoedelijk was de eigenaar een zekere Van Parijs. Vandaar… Ook over ‘Goed te Gampelaere’ zijn leuke zaken te vertellen. In 1430 was het domein eigendom van Joos Vydt en Elisabeth Borluut. Voor hen schilderden de gebroeders Van Eyck ‘Het Lam Gods’.

Rond beide hoeves vind je restanten van het historisch Scheldeveld en het woud dat zich uitstrekte van Vichte tot Gent. Het waren voor de landbouw ongeschikte arme, te droge of te natte gronden met heide, bremstruweel en elzen- en berkenbossen. In de 13de eeuw ondernam men een eerste - mislukte - poging om dit gebied te ontginnen. Bij een tweede poging in de 17de eeuw lukte het wel. Bossen en heide verdwenen van het toneel en in de plaats kwamen kleine landbouwpercelen met houtkanten en bomenrijen. Talrijke dreven tonen het dambordpatroon van waaruit dit woeste landschap in cultuur werd gebracht.
 

Een veelkleurig bloementapijt

In de lente of de zomer moet je nabij het ‘Nieuw Goed’ even de tijd nemen om het veelkleurige bloementapijt te bewonderen. Hier werden graslanden en akkers uit landbouwproductie genomen. De graslanden worden beheerd als weide en hooiland, enkele akkers werden opnieuw woeste grond of wastine - niet-gecultiveerde, met struweel begroeide grond. Hier leven bijzondere dieren en planten die houden van zowel zonlicht als beschutting. De nachtegaal kwam al in 2011 terug om te broeden. Met de betrokken landbouwers werden afspraken gemaakt om de wastines te laten begrazen door runderen. Bij de boerderij werden drie grote veedrinkpoelen in ere hersteld. Het is een ideale voortplantingsplaats voor bruine kikkers, alpenwatersalamanders en libellen. 

Bij het Gampelaeregoed en rond de Astenedreef komen hakhoutbossen voor die hier sedert eeuwen ononderbroken aanwezig waren. In de dreven en bossen vinden we de typische bosplanten terug van ‘oude’ bossen: bosanemoon, witte klaverzuring en dalkruid. 

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ingang

Parijsestraat 35 , 9800 Astene

Te voet of per fiets 

Het stadsbos Deinze is gemakkeijk te voet of met de fiets bereikbaar via het jaagpad langs de Leie. 

Met het openbaar vervoer

Het station van Deinze ligt op anderhalve kilometer van de Astenedreef (en op 3 km van De Ceder). Vanuit het centrum van Astene (ook parkeermogelijkheid aan de kerk van Astene) wandel je de Parijsestraat in. Zo kom je aan de ingang ter hoogte van De Ceder. Meer info: www.belgiantrain.be.
Met de Lijnbus? Halte Astene-Dorp: op 700m van ingang De Ceder ; halte Parijsestraat, op 500m van ingang  De Ceder. Meer info: www.delijn.be.

Parking en faciliteiten

Ruime parking aanwezig bij de begraafplaats van Astene. Ook het Vakantiecentrum De Ceder biedt een ideale uitvalsbasis voor een bezoek. De Ceder beschikt over een cafetaria en een speeltuin.

 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.4 (10 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.1 (8 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.4 (9 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 2.2 (6 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.5 (6 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.4 (8 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?