Welkom in het Parkbos

Het Parkbos ligt op de grens van Gent, De Pinte en Sint-Martens-Latem. De volledige groenpool is 1200 hectare groot. Variatie troef: behalve bos vind je er ook moerasgebieden (met knuppelpaden), speelnatuur, knotbomen, weidse graslanden en statige kastelen met imposante toegangsdreven. Een kruisbestuiving tussen rijke geschiedenis en nieuwe natuurontwikkeling.

Klik op de kaart om te vergroten
 

Welkom in het Parkbos - nieuws

Gezocht: Coördinator Parkbos
Het Parkbos is een prachtig gebied waar heel wat te zien en te beleven valt. Maar er liggen nog een paar kansen en uitdagingen die het gebied nog interessanter en waardevoller kunnen maken. Het projectpartnerschap zoekt een projectcoördinator die helpt om de troeven van het Parkbos ten volle uit te spelen. Ben jij die gedreven gebiedsontwikkelaar, met oog voor de noden en wensen van verschillende sectoren, die kansen ziet om het Parkbos verder te ontwikkelen? Stel je dan kandidaat! Tot 4 oktober 2021 kan je nog solliciteren voor de functie ‘Projectcoördinator Parkbos’. Meer info >

Landbouw proeven en beleven in het Parkbos!
De Parkbos-landbouwers bieden een gevarieerd aanbod verse producten, educatieve activiteiten en feestelijke evenementen aan: van verjaardagsfeestjes op de boerderij, over biosnijbloemen tot sprankelende schuimwijn en versgeperst appelsap. Dit aanbod is echter weinig gekend bij omwonenden en Parkbos-bezoekers. Daarom ontwikkelden de Parkbos-partners samen met de lokale landbouwers een handige brochure. Hierin lees je wat de Parkbos-landbouwers jou te bieden hebben en wie ze zijn. Je kan de brochure downloaden op www.parkbos.be/downloads of aanvragen via info@parkbos.be.

Kleuterwandeling ‘De Kleine Spoorzoeker’
In het Zwijntjesbos, het avontuurlijk speelbos in Zwijnaarde aan de rand van het Parkbos, werd een nieuwe kleuterwandeling uitgewerkt. 
Samen met JCI Gent Artevelde stippelde de Stad Gent een belevingspad uit met diverse doe-opdrachten en een bijhorend boekje voor kleuters en hun gezinnen. Het pad werd ‘De Kleine Spoorzoeker’ gedoopt en biedt een avontuurlijke tocht van 1,5 kilometer aan door het Zwijntjesbos. Download hier het doe-boekje.


Welkom in het Parkbos - agenda

Zaterdag 25 september 2021 (14u-17u) - Demonstratiedag ‘Natuurbeleving voor personen met een verminderde mobiliteit’
In het kader van het project ‘Revalideren in het Bos’ werkten studenten van de Arteveldehogeschool samen met Natuur en Bos oplossingen uit om iedereen van de natuur te laten genieten zonder doorgedreven aanpassingen in de natuur. Ze onderzochten daarbij mogelijke barrières en hefbomen.

Als sluitstuk van deze verkenning wordt op zaterdag 25 september 2021 tussen 14u - 17u een demonstratiedag gehouden in het Parkbos. Op deze dag zullen producenten en verdelers aanwezig zijn om een demonstratie te houden van uiteenlopende hulpmiddelen die kunnen gebruikt worden om natuur van dichtbij te benaderen, zonder schade toe te brengen aan bodem of vegetatie. Deze hulpmiddelen kunnen getest worden op natuurbelevingsroutes. Daarnaast is een activiteitenprogramma op maat voorzien.

    

Woensdag 13 oktober (14u-16u30) - Week van het bos: Gegidste wandeling in Scheldevelde en de Zeven Dreven
Een Parkbosgids leidt je rond in een Scheldevelde en de Zeven Dreven, een gebied met een rijke geschiedenis en belangrijke natuurwaarden. Variatie troef hier: het kasteel Scheldevelde, de bijzondere drevenstructuren, de lieflijke veldkapel Onze-Lieve-Vrouw van Hemelrijk, talrijke poelen waar het gonst van ’t leven en een uitgestrekt speelbos. De gidst leidt je door het gebied en licht toe welke inrichtingen gepland zijn de komende jaren om de uniciteit en waarde van het gebied nog beter tot zijn recht te laten komen.

  • Praktisch: Startplaats Scheldevelde en de Zeven Dreven (op de hoek N60/Polderdreef), van 14u00-16u30. Lengte: 6,6 km.
  • Gratis, maar inschrijven is noodzakelijk. Inschrijvingslink binnenkort beschikbaar.

Zaterdag 16 oktober - Week van het bos: Vossenstreken (verhalentocht 3-7 jaar)
Vertelster Ine Keppens neemt avonturiers vanaf 3 tot 7 jaar mee op een magische tocht doorheen het bos. De vossen hebben weer streken uitgehaald, kunnen wij de schapen, vogels, meneer pad en mevrouw mol helpen?!  Een tocht voor ware helden, echte durvers, maar ook voor de gezellige luisteraar en de stiekeme snuisteraar!  Ga je mee? Naar een  bos waar dieren kunnen praten en wij hen verstaan.

  • Aantal deelnemers per tocht: 12 kinderen (volwassenen kunnen helaas niet deelnemen).
  • Vertrekpunt en ophaalpunt: Kasteel Scheldevelde, aan de fietsenstalling naast het kasteel  (zoek de grote rode roos)
  • Startuur: 10u30 en 14u00.
  • Duur van de tocht: 50 min
  • Gratis, maar inschrijven is noodzakelijk. Inschrijvingslink binnenkort beschikbaar.

Zondag 17 oktober - Aanplant geboortebos in Zwijntjesbos (stad Gent)
De Stad Gent organiseert de aanplant van een groot geboortebos voor alle Gentenaartjes die geboren werden in 2019 en 2020. De plantactie gaat door in het Zwijntjesbos.

Vrienden van het Parkbos

Het Parkbos is zo’n bijzondere plek dankzij de betrokkenheid van heel wat mensen: bezoekers, Parkbosvrijwilligers, gidsen, de boswachter… Zij zijn de Vrienden van het Parkbos.

          
 


Wat wil je doen?


Voor kinderen


Wat is er te zien?