Currently, there is no weather information available.
Welkom in het rijk van de Brabantse wouden

Hallerbos

4.172725

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
  • 4.42222
  • 3.71739
  • 4.054055
  • 4.7
  • 3.96875
  • 4.333335
  • Overzicht
  • Commentaren (1)
  • Bezoekerscentrum
  • Praktische info

#hallerbos

Het Hallerbos is een prachtig bos, zeer aangenaam om te vertoeven. Rond half april zorgt de bloei van de boshyacint er voor een sprookjesachtig paars bloementapijt. Reken daarbij de jonge, frisgroene beukenblaadjes die net aan de bomen verschijnen en je begrijpt waarom fotografen en natuurliefhebbers van ver voorbij onze landsgrenzen dit bijzondere bos opzoeken. Bossen met zoveel boshyacinten zijn wereldwijd een unicum.

Het Hallerbos markeert de westelijke zijde van het rijk van de Brabantse wouden, een machtig landschap dat via het Zoniënwoud en de Dijlevallei helemaal loopt tot aan het Meerdaalwoud en het Heverleebos in het oosten.

Toestemming voor professionele fotoshoots, met of zonder modellen, of filmopnames moet je aanvragen via het filmloket.

NIEUWS

Vlasmarktdreef vanaf 30 mei ´23 afgesloten

Vanaf dinsdag 30 mei `23 wordt de Vlasmarktdreef afgesloten voor alle verkeer voor de bouw van een ecoduct in het Hallerbos.

Wandelaars en fietsers volgen vanaf dan een omleiding omdat enkele paden tijdelijk niet meer toegankelijk zijn. Zo is de sequoiawandeling gewijzigd. Via een omleiding langs de ecotunnel in de Pijpaenshoek kunnen ze de overkant van het Hallerbos bereiken. Ze volgen daarvoor de blauwe bewegwijzering vanaf parking 2.

Wie met de wagen naar het Hallerbos komt moet ermee rekening houden dat parkings 3 en 8 niet meer bereikbaar zijn. Parking 1 op de Hogebermweg en parking 11 aan het Houtveld zijn wel beschikbaar. Mensen met een beperking kunnen terecht op parking 4 aan Dries.


Eind juni ´23 zal de bestaande brug over de Brusselse Ring worden afgebroken. In 2025 moet het nieuwe ecoduct klaar zijn. Dieren kunnen dan veiliger van de ene kant van het bos naar de andere kant trekken. Ook wandelaars en fietsers zullen het ecoduct kunnen gebruiken.

De troeven

  • Bloei van de wilde boshyacint
  • Bosmuseum vol informatie
  • Gigantische mammoetbomen
  • Knappe wandelpaden
  • Rolstoelvriendelijk Achtdrevenpad
Toon meer informatie

Het Hallerbos is een overblijfsel van het Kolenwoud. Dit gigantische oerbos strekte zich in de tijd van de Romeinen uit van de oevers van de Rijn en de Moezel tot de Noordzee. Het Hallerbos kent een woelige geschiedenis. Tijdens de Eerste Wereldoorlog liet de Duitse bezetter bijna alle grote bomen kappen. Vanaf 1930 tot 1950 werd een groot deel van het bos opnieuw aangelegd. Ook vandaag koopt de overheid aangrenzende landbouwgronden aan om het bos verder uit te breiden. De totale oppervlakte van het bos is nu 535 hectare, waarvan 100 hectare bosreservaat. Het natuurreservaat Duling, goed voor nog eens 5,5 hectare, sluit in het noorden op het Hallerbos aan.

Tussen Zenne en Zoniën

Het Hallerbos is het belangrijkste en meest uitgestrekte bosgebied tussen Zenne en Zoniën. Je vindt er een grote variatie aan boomsoorten: onder andere eik, beuk, es, den, lork en de opvallende sequoiadendron, beter bekend als mammoetboom. In de natte beekvalleitjes kun je in het voorjaar de uiterst zeldzame eenbes ontdekken. Ook de wilde narcissen zijn een speciale vermelding waard, maar de meest opvallende bloem is toch wel de wilde hyacint, die van midden april tot begin mei het hele bos met een paars bloementapijt bekleedt. Het exacte tijdstip van de bloei hangt af van de voorjaarstemperaturen. Omdat de boswachters niet om de haverklap zouden worden opgebeld over de stand van zaken, kun je de bloei volgen op www.hallerbos.be.

In het Hallerbos leven reeën samen met de vos, het wilde konijn, de haas en de bunzing. In de 24 bosuilkasten vinden de koningen onder de nachtvogels een veilig onderkomen. 

  • Wandelroute

    Rolstoelvriendelijk Achtdrevenpad: 1,8 km - Vlak parcours, zitbanken, aangepaste picknicktafel, toilet voor rolstoelgebruikers.

  • Wandelroute

    Reebokwandeling: 7,04 km.

    Routeyou.com
  • Wandelroute

    Diverse wandelingen in het Hallerbos.

    Hallerbos.be
  • Grote routepaden

    GR12 Bergen op Zoom - Kasteelbrakel.

    Groteroutepaden.be
  • Fietsknooppunten

    Tussen 28 en 50.

    Fietsnet.be
  • Speelzone

    Het Hallerbos heeft 5 speelzones: ene van 0,28 ha, 0,29 ha, 0,16 ha, 6,42 ha en 24,24 ha.

    Speelzones
  • Ruiterroute

    Er loopt een ruiterroute van 14km door het Hallerbos.

    Route
  • Bosmuseum Hallerbos

    Bosmuseum Hallerbos ligt aan de ingang van het domein.

    Bezoekerscentrum
  • Hondenzone

    Er is een hondenweide van een hectare aan parking 1 (Hogebermweg).

    Bekijk de kaart

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
  • Hubert

    "Helaas te veel geluid van de Brusselse Ring in vrijwel gans het bos om tot rust te komen, zowel voor mens als wellicht ook voor de weinig aanwezige dieren."

Bosmuseum Hallerbos

Het Bosmuseum vertelt je alles wat je moet weten over het prachtige Hallerbos. Je krijgt er een ruime waaier aan informatie over de geschiedenis van het bos, de geologie en de flora en fauna die dit bos zo bijzonder maken.

Rond het museum is een arboretum aangelegd. Hier groeien een vijftigtal inlandse en uitheemse boom- en struiksoorten.

Speciaal voor scholen zijn er educatieve programma’s opgesteld. Deze worden vooral georganiseerd rond de periode van de Week van het Bos en de Week van de Hyacint. Een greep uit het aanbod:

3e kleuterklas: kabouter en trollenpad
1e leerjaar: herfst: eekhoornpad, lente: konijnenpad
2e leerjaar: zintuigenpad
3e leerjaar: kriebelbeestenpad
4e leerjaar: herfst: zwammenpad (paddenstoelen OPsporen) / lente: met de bosuil op stap
5e leerjaar: waar is de boswachter?
6e leerjaar: op sporentocht

Scholen dienen hiervoor vooraf te reserveren via het VVV-kantoor Halle.  Er worden aan zo'n 200 scholen uit de regio uitnodigingen gestuurd met een inschrijvingsformulier.

De permanente tentoonstelling belicht allerlei boeiende thema’s, die te maken hebben met het bos (o.a. geschiedenis, beheer, functies van het bos) en haar bewoners (o.a. voorjaarsbloeiers, zwammen, bomen, dieren,…).

Tijdens de jaarlijkse Week van het Bos is er een tijdelijke tentoonstelling rond het centrale thema.

Wil je graag een begeleide wandeling maken? De natuurgidsen Zuidwest Brabant nemen je graag op sleeptouw doorheen het bos. Hun kalender kan je napluizen op de website www.hyacint.info. Voor meer info kan je altijd contact opnemen met Pierre Kestemont, via telefoon 0499 94 93 41 of per mail pierre.kestemont@lne.vlaanderen.be.

Ligging en bereikbaarheid

Het Hallerbos is het belangrijkste en meest uitgestrekte bosgebied tussen Zenne en Zoniën. 

Ingang

Hogebermweg, 1500 Halle

Openbaar vervoer  

  • Op werkdagen: van station Halle tot Vlasmarktdreef (op 4 minuten van het Bosmuseum): lijn 114 van de TEC (9 minuten bus). Uurregeling: www.infotec.be
  • Op weekend- en feestdagen: van station Halle tot Lembeek-Congo: lijn 156 van De Lijn (17 minuten bus + 17 minuten te voet tot aan de Vlasmarktdreef, ingang bos). Opgelet: deze bus rijdt slechts elke 2 uur. Aangezien de TEC niet in het weekend rijdt, is de bereikbaarheid met het openbaar vervoer dan sterk beperkt. Meer info: www.delijn.be.

Faciliteiten met parkeren

Er zijn meerdere parkings voor bezoekers.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.4 (45 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.7 (46 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4.1 (37 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.7 (30 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4 (32 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.3 (30 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?