- Overzicht
- Commentaren (2)
- Bezoekerscentrum
- Praktische info
#zoniënwoud
Op slechts 10 kilometer van de Grote Markt van Brussel vind je een van de grootste bosgebieden van Vlaanderen. Het uitgestrekte Zoniënwoud verenigt de drie gewesten in ons land, is 4.421 hectare groot, bezit bomen van meer dan 200 jaar oud en is een thuis voor vele dieren. Wandel tussen de statige beukenbomen in het uitgestrekte Zoniënwoud en je vergeet bijna dat de drukke hoofdstad vlakbij is. De best beschermde delen van het Zoniënwoud maken deel uit van de Unesco Werelderfgoedlijst, als onderdeel van een groep van in totaal 94 uitzonderlijke beukenwouden in 18 Europese landen.
Het Zoniënwoud staat centraal in het rijk van de Brabantse Wouden, een machtig landschap dat vanaf het Hallerbos in het westen helemaal loopt tot aan Heverleebos en Meerdaalwoud in het oosten.
De troeven
- Pad voor blinden en slechtzienden
- Het bosmuseum Jan van Ruusbroec
- Arboretum Groenendaal
- Grootste beukenbos van België
- Begrazing door Schotse Hooglanders
- UNESCO Werelderfgoed
Het Zoniënwoud is een overblijfsel van het Kolenwoud. Dat oerbos strekte zich in de tijd van de Romeinen uit van de oevers van de Rijn en de Moezel tot de Noordzee. Jaarlijks zoeken 1.5 miljoen bezoekers het Zoniënwoud op. Meer dan de helft van dit 4.421 hectare grote beukenbos behoort tot het Vlaamse Gewest en ligt in de gemeenten Hoeilaart, Tervuren en Overijse.
De natuur heeft graag rust, maar dat is niet eenvoudig aangezien het bos zich vlak naast de hoofdstad bevindt. De bezoekers worden daarom geleid naar een aantal vaste ingangen. Dat neemt de druk weg van de rest van het woud. In de onthaalzone van Groenendaal is er een B&B, zijn er musea, horeca, parkeerplaatsen en openbaar vervoer. Er starten ook verschillende wandel- en fietsroutes naar andere ingangen. Naast het bosmuseum ligt het Bosarboretum van Groenendaal met als blikvanger de meer dan 100 jaar oude bomen uit alle windstreken.
Kathedralen van bomen
17.000 bomen met een omtrek van meer dan 2,5 meter, sommige zelfs van meer dan 4 meter. Dat is absoluut uitzonderlijk. Wandelen onder die kathedralen van bomen is dan ook erg indrukwekkend. Het dichte bladerdak van de beuken zorgt er wel voor dat er tijdens de zomer maar weinig zonlicht doordringt tot de bodem. Daardoor is er weinig struikgroei, maar een ‘kaal bos’ is het allerminst. Varens voelen zich er prima thuis en op meer lichtrijke plaatsen groeien tapijten van onder meer bosanemonen, boshyacinten, zachte witbol en gierstgras. Onder de eiken vind je wel een rijkere kruidlaag, die bestaat uit speenkruid, bosviooltje, sleutelbloem en gele dovenetel... In het Zoniënwoud kun je zelfs zeldzame planten ontdekken zoals eenbes, lievevrouwebedstro, rapunzel en sommige wilde orchideeën.
Dartele diertjes
De uitgestrektheid van het Zoniënwoud biedt levensruimte aan heel wat dieren. Tijdens de luisterrijke jachtpartijen van de vroegere elite werd nog op hert, everzwijn en wolf gejaagd. Vandaag zijn er nog een 80-tal reeën. Voor hen zijn vooral het moordende verkeer en loslopende honden een bedreiging. De wolf verdween er al in de loop van de 19e eeuw. Vossen en everzwijnen vonden opnieuw de weg naar het woud.
De kleine roofdieren zoals bunzing, hermelijn en wezel kan je slechts sporadisch waarnemen, omdat zij zich overdag schuilhouden. Hazen en fazanten worden zeldzaam omdat de velden rond het bos, hun voedselplaatsen, verdwijnen. Wilde konijnen en roodbruine Europese eekhoorns voelen zich daarentegen goed in hun vel in het bos.
Natuurlijk zijn er ook heel wat vogels. Kraaien, eksters, gaaien, spreeuwen en merels scheren door het luchtruim terwijl zangvogeltjes als tuinfluiter, zwartkom, fitis, tjiftjaf en winterkoninkje het struikgewas verkiezen.
-
Mindermobielenpad
Speciaal wandelpad voor blinden en slechtzienden, inclusief brailleborden. Start naast het Bosmuseum.
-
Parkings voor mindermobielen
Op onderstaande kaart zie je welke parking toegankelijk zijn voor minder mobielen.
Kaart -
Wandelpaden
Aan de ingang staan wandelpaden aangeduid op infobord.
-
Wandelknooppunten
Knooppunten 48, 49, 401 en 326 lopen langs de oostelijke rand van het woud.
Wandelknooppunt.be -
Geleide wandelingen
Maandelijks één gratis wandeling voor breed publiek, (betalende) wandelingen voor groepen en educatieve werking.
Vzw Natuurgroepering Zoniënwoud -
Natuurloop
De groene lus van 6 km en de blauwe lus van 11,7 km schotelen prachtige paden voor doorheen het Zoniënwoud.
Natuurloop -
Mountainbikeroutes
Aan de ingang staan mountainbikeroutes aangeduid op infobord.
-
Speelzones
In het Zoniënwoud zijn verschillende speelzones. Onderstaande link geeft je uitleg waar en hoe je ze kan vinden.
Speelzones -
Hondenzone
Het Zoniënwoud heeft vele hondenzones waar je hond naar hartenlust kan ravotten en vrij rondlopen.
Ontdek de hondenzones in het Zoniënwoud -
Ruiterpaden
Aan de ingang staan ruiterpaden aangeduid op infobord.
-
Hengelen
Een hengel uitslaan in het Zoniënwoud kan op deze plekken: Putselvijver en Lindenvijver (Groenendaal) en Vossemvijver (Tervuren): hiervoor heb je een visverlof nodig.
Kaart -
Woudpoort
In dit ijssalon kan je ook terrecht voor andere desserten en gerechten. Er is ook de mogelijk om fietsen en zalen te huren.
Alle info -
Sonian
(H)eerlijk houten eethuis in Hoeilaart, met verhuur van fietsen en vergaderzalen
Sonian, a good life -
B&B Hippo-Droom
B&B midden in het Zoniënwoud, in een charmevolle gerestaureerde belle-époquevilla (°1900).
Hippo-Droom -
Spaans Huis
Sociaal geëngageerde parkbistro met terras, streekwinkel en kunst (verhuur vergadering/feest mogelijk)
Kom genieten! -
-
Natuuroase
Een stukje stille natuur waar je je hoofd even helemaal kunt leegmaken.
Meer info en kaartje
kaat
"Ook het Bosmuseum Jan van Ruusbroec is een bezoekje waard, in de historische pachthoeve van de vroegere priorij van Groenendaal. Je leert er alles over de fauna, de flora en het bosbeheer in het Zoniënwoud."Hubert Van Pee
"Ik heb vandaag 3 reeën gezien in de Bundersdreef op 150 meter van de Duboislaan. Ze liepen richting noord/West. "