Currently, there is no weather information available.
Welkom in het rijk van de Brabantse wouden

Zoniënwoud

4.013515
 • 4.375
 • 3.583335
 • 4
 • 4.09091
 • 4.125
 • 3.894735
 • Overzicht
 • Commentaren (2)
 • Bezoekerscentrum
 • Praktische info

#zoniënwoud

Op slechts 10 kilometer van de Grote Markt van Brussel vind je een van de grootste bosgebieden van Vlaanderen. Het uitgestrekte Zoniënwoud verenigt de drie gewesten in ons land, is 4.421 hectare groot, bezit bomen van meer dan 200 jaar oud en is een thuis voor vele dieren. Wandel tussen de statige beukenbomen in het uitgestrekte Zoniënwoud en je vergeet bijna dat de drukke hoofdstad vlakbij is. De best beschermde delen van het Zoniënwoud maken deel uit van de Unesco Werelderfgoedlijst, als onderdeel van een groep van in totaal 94 uitzonderlijke beukenwouden in 18 Europese landen.  

Het Zoniënwoud staat centraal in het rijk van de Brabantse Wouden, een machtig landschap dat vanaf het Hallerbos in het westen helemaal loopt tot aan Heverleebos en Meerdaalwoud in het oosten.

De troeven

 • Pad voor blinden en slechtzienden
 • Het bosmuseum Jan van Ruusbroec
 • Arboretum Groenendaal
 • Grootste beukenbos van België
 • Begrazing door Schotse Hooglanders
 • UNESCO Werelderfgoed
Toon meer informatie

Het Zoniënwoud is een overblijfsel van het Kolenwoud. Dat oerbos strekte zich in de tijd van de Romeinen uit van de oevers van de Rijn en de Moezel tot de Noordzee. Jaarlijks zoeken 1.5 miljoen bezoekers het Zoniënwoud op. Meer dan de helft van dit 4.421 hectare grote beukenbos behoort tot het Vlaamse Gewest en ligt in de gemeenten Hoeilaart, Tervuren en Overijse.

De natuur heeft graag rust, maar dat is niet eenvoudig aangezien het bos zich vlak naast de hoofdstad bevindt. De bezoekers worden daarom geleid naar een aantal vaste ingangen. Dat neemt de druk weg van de rest van het woud. In de onthaalzone van Groenendaal is er een B&B, zijn er musea, horeca, parkeerplaatsen en openbaar vervoer. Er starten ook verschillende wandel- en fietsroutes naar andere ingangen. Naast het bosmuseum ligt het Bosarboretum van Groenendaal met als blikvanger de meer dan 100 jaar oude bomen uit alle windstreken.
 

Kathedralen van bomen

17.000 bomen met een omtrek van meer dan 2,5 meter, sommige zelfs van meer dan 4 meter. Dat is absoluut uitzonderlijk. Wandelen onder die kathedralen van bomen is dan ook erg indrukwekkend. Het dichte bladerdak van de beuken zorgt er wel voor dat er tijdens de zomer maar weinig zonlicht doordringt tot de bodem. Daardoor is er weinig struikgroei, maar een ‘kaal bos’ is het allerminst. Varens voelen zich er prima thuis en op meer lichtrijke plaatsen groeien tapijten van onder meer bosanemonen, boshyacinten, zachte witbol en gierstgras. Onder de eiken vind je wel een rijkere kruidlaag, die bestaat uit speenkruid, bosviooltje, sleutelbloem en gele dovenetel... In het Zoniënwoud kun je zelfs zeldzame planten ontdekken zoals eenbes, lievevrouwebedstro, rapunzel en sommige wilde orchideeën.
 

Dartele diertjes

De uitgestrektheid van het Zoniënwoud biedt levensruimte aan heel wat dieren. Tijdens de luisterrijke jachtpartijen van de vroegere elite werd nog op hert, everzwijn en wolf gejaagd. Vandaag zijn er nog een 80-tal reeën. Voor hen zijn vooral het moordende verkeer en loslopende honden een bedreiging. De wolf verdween er al in de loop van de 19e eeuw. Vossen en everzwijnen vonden opnieuw de weg naar het woud.

De kleine roofdieren zoals bunzing, hermelijn en wezel kan je slechts sporadisch waarnemen, omdat zij zich overdag schuilhouden. Hazen en fazanten worden zeldzaam omdat de velden rond het bos, hun voedselplaatsen, verdwijnen. Wilde konijnen en roodbruine Europese eekhoorns voelen zich daarentegen goed in hun vel in het bos.

Natuurlijk zijn er ook heel wat vogels. Kraaien, eksters, gaaien, spreeuwen en merels scheren door het luchtruim terwijl zangvogeltjes als tuinfluiter, zwartkom, fitis, tjiftjaf en winterkoninkje het struikgewas verkiezen. 

Ontdek ook het project OZON >

 • Mindermobielenpad

  Speciaal wandelpad voor blinden en slechtzienden, inclusief brailleborden. Start naast het Bosmuseum.

 • Parkings voor mindermobielen

  Op onderstaande kaart zie je welke parking toegankelijk zijn voor minder mobielen.

  Kaart
 • Wandelpaden

  Aan de ingang staan wandelpaden aangeduid op infobord.

 • Wandelroutes

  Zoniënwoud 50K Trail, vijvers en heuvels.

  Routeyou.com
 • Wandelknooppunten

  Knooppunten 48, 49, 401 en 326 lopen langs de oostelijke rand van het woud.

  Wandelknooppunt.be
 • Geleide wandelingen

  Maandelijks één gratis wandeling voor breed publiek, (betalende) wandelingen voor groepen en educatieve werking.

  Vzw Natuurgroepering Zoniënwoud
 • Natuurloop

  De groene lus van 6 km en de blauwe lus van 11,7 km schotelen prachtige paden voor doorheen het Zoniënwoud.

  Natuurloop
 • Fietsknooppunten

  Knooppunten 43, 47 en 48 liggen in de buurt van het woud.

  Fietsnet.be
 • Fietsen

  Op deze kaart zie je het fietsnetwerk in het Zoniënwoud.

  Fietsnetwerk in het Zoniënwoud
 • Mountainbikeroutes

  Aan de ingang staan mountainbikeroutes aangeduid op infobord.

 • Speelzones

  In het Zoniënwoud zijn verschillende speelzones. Onderstaande link geeft je uitleg waar en hoe je ze kan vinden.

  Speelzones
 • Hondenzone

  Het Zoniënwoud heeft vele hondenzones waar je hond naar hartenlust kan ravotten en vrij rondlopen.

  Ontdek de hondenzones in het Zoniënwoud
 • Ruiterpaden

  Aan de ingang staan ruiterpaden aangeduid op infobord.

 • Hengelen

  Een hengel uitslaan in het Zoniënwoud kan op deze plekken: Putselvijver en Lindenvijver (Groenendaal) en Vossemvijver (Tervuren): hiervoor heb je een visverlof nodig.

  Kaart
 • Woudpoort

  In dit ijssalon kan je ook terrecht voor andere desserten en gerechten. Er is ook de mogelijk om fietsen en zalen te huren.

  Alle info
 • Sonian

  (H)eerlijk houten eethuis in Hoeilaart, met verhuur van fietsen en vergaderzalen

  Sonian, a good life
 • B&B Hippo-Droom

  B&B midden in het Zoniënwoud, in een charmevolle gerestaureerde belle-époquevilla (°1900).

  Hippo-Droom
 • Spaans Huis

  Sociaal geëngageerde parkbistro met terras, streekwinkel en kunst (verhuur vergadering/feest mogelijk)

  Kom genieten!
 • Bosmuseum Jan Van Ruusbroec

  Het bosmuseum ligt midden in het Zoniënwoud.

  Bosmuseum
 • Natuuroase

  Een stukje stille natuur waar je je hoofd even helemaal kunt leegmaken.

  Meer info en kaartje

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • kaat

  "Ook het Bosmuseum Jan van Ruusbroec is een bezoekje waard, in de historische pachthoeve van de vroegere priorij van Groenendaal. Je leert er alles over de fauna, de flora en het bosbeheer in het Zoniënwoud."
 • Hubert Van Pee

  "Ik heb vandaag 3 reeën gezien in de Bundersdreef op 150 meter van de Duboislaan. Ze liepen richting noord/West. "

Bosmuseum Jan Van Ruusbroec

Het Bosmuseum Jan van Ruusbroec ligt midden in het grootste loofbos van Vlaanderen, het Zoniënwoud. Het museum is ondergebracht in een mooie vierkantshoeve. Deze hoeve is een overblijfsel van de 14e eeuwse priorij van Groenendaal. Het museum dankt haar naam aan de eerste bewoner van die priorij: de mysticus Jan van Ruusbroec.

Het museum is de ideale startplaats voor wandel- en fietstochten in en rond het Zoniënwoud. In het museum maak je kennis met het gigantische bos en zijn bewoners. Je komt er alles te weten over de principes van het bosbeheer en de geschiedenis van het Zoniënwoud.

Een individueel bezoek aan het museum is gratis.

Wij laten kinderen graag op een creatieve, minder schoolse manier kennis maken met de natuur.
Wij bieden ateliers aan voor het kleuter-, lager en secundair onderwijs.
Meer info en reservatie: 0493/11 96 65 of natuurateliersgroenendaal@cvn.natuurpunt.be.

Je kunt ook tegen betaling een rondleiding met een natuurgids aanvragen, al dan niet gecombineerd met een wandeling door het Zoniënwoud. 
Voor meer informatie hierover kan je mailen naar: reservatie@ngz.be.
Meer info: www.ngz.be.

Ligging en bereikbaarheid

Dit 4.421 hectare groot gebied ligt op slechts 10 kilometer van de Grote Markt van Brussel en is verspreid over de drie gewesten. 

Ingang

Duboislaan 2, 1560 Hoeilaart

De volgende link heeft je een volledig overzicht over hoe je het Zoniënwoud kan bereiken: www.zonienwoud.be/praktisch/bereikbaarheid/.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.4 (16 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.6 (12 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4 (8 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.1 (11 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4.1 (8 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.9 (19 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt