Currently, there is no weather information available.

Hoge Dijken

3.33803
 • 3.555555
 • 3.5
 • 3.666665
 • 3.09091
 • 2.545455
 • 3.6
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#hogedijken

De Hoge Dijken zijn in de volksmond beter gekend als Roksemput. Dit 52 hectare groot gebied is een waar vogelparadijs dat met zijn diversiteit aan bomen, struiken en dieren voor elk wat wils biedt.
Kom het gebied ontdekken via het wandelpad rond de plas, observeer de vogels via één van de kijkhutten of ga vissen op één van de vispontons.

De troeven

 • Paradijs voor eenden
 • Onthaalpoort De Grote Zaagbek
 • Toegankelijk voor andersvaliden en kinderwagens
 • Observatiehutten
Toon meer informatie

Vogelparadijs

Veel vogels stoppen tijdens de trek in De Hoge Dijken om even op krachten te komen en duizenden overwinteren er. Vooral voor eenden als smienten, wintertalingen en slobeenden is het een belangrijk overwinteringsgebied. 
Bergeend, fuut en kuifeend komen er dan weer jaarlijks broeden. Zeer belangrijk zijn de oeverzwaluwen die jaarlijks naar hun broednesten in de oostelijke, zandige oeverwanden terugkeren. Het is dan ook noodzakelijk dat die oeverwanden regelmatig worden vrijgemaakt en afgegraven.
 

Flora

De opvallendste vegetatie kom je op de warme zandoevers tegen. Muizenoortje en zandblauwtje domineren tussen de groene bedjes van mossen en gele bosjes van brem en gaspeldoorn. Aan de oevers kan je tussen het vele riet tandzaad en watermunt ontdekken.
Je kan ook een grote variatie van bomen en struiken waarnemen: wilg, zomereik, kardinaalsmuts en vlier zijn maar een paar soorten die je terug kan vinden.
 

Invloed E40 op de natuur

De woelige geschiedenis van het gebied begon in de jaren 1960 toen de Belgische regering besliste om de E40 Brussel-Oostende door te trekken tot Veurne. Voor de aanleg van de snelweg was zand nodig, wat men in de oude binnenduinen van Roksem vond.
Toen de snelweg eind jaren 1970 voltooid was, bleef een grote plas als stille getuige achter.  Honderden oeverzwaluwen nestelden zich in de steile zandwanden en in de winter streken duizenden eenden op de plas neer om er te overwinteren. De ecologische waarde van de Hoge Dijken werd zo groot dat het gebied sinds eind 1980 bescherming geniet als staatsnatuurreservaat. 

 • Wandelen

  Er is een wandelpad voorzien rond de plas.

  Kaart
 • Fietsknooppunten

  Knooppunt 45 (Kust) ligt aan De Hoge Dijken.

  Fietsknooppunten
 • Speelzone

  Bij de hoofdingang is een speelzone van 0,66 ha.

  Kaart
 • Vispontons

  Aan de westelijke zijde van de plas zijn vispontons aangelegd. Dat er mag gevist worden in een natuurdomein is vrij uitzonderlijk en wordt enkel toegelaten op deze pontons.

  Kaart
 • Vogelobservatiehutten

  Er is een wandelpad voorzien rond de plas en vier vogelobservatiehutten.

  Kaart
 • Onthaalpoort De Grote Zaagbek

  Hier kan je, op woensdagmiddag (14-16u) en zondagmorgen (10-12u), terecht voor meer informatie, actuele waarnemingen, een heuse bibliotheek, fototentoonstellingen en uitlenen van verrekijkers.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Gelegen in de dorpskern van Oudenbrug zorgt dit vogelparadijs niet alleen voor onze gevederde vrienden voor een frisse verademing. 

Ingang

Oude Brugseweg 239, 8460 Oudenburg

Openbaar vervoer

Moeilijk bereikbaar, de dichtstbijzijnde bushalte "Zerkegem Kruiskalsijde" bevindt zich op 1,5 km. Meer info: www.delijn.be.
Het dichtstbijzijnde station is dat van Oostende en ligt op 12,3 km. Meer info: www.nmbs.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.6 (18 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.5 (12 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.7 (9 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.1 (11 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.5 (11 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.6 (10 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt