Hyacintenfestival, nu al een hit!

Uitzonderlijke natuurbeleving

Elk voorjaar kleurt het Hallerbos weer paars van de wilde hyacinten. Ze verspreiden ook een zalige geur. Een lust voor de zintuigen. Dat zorgt elk jaar weer voor een gezellige festivaldrukte die we in goede banen moeten leiden, want wilde hyacinten zijn heel kwetsbaar.

Het Hallerbos als hoofdpodium

Het Hallerbos is dé plek in Vlaanderen met de grootste oppervlakte aan wilde hyacinten. Van heinde en ver komen toeristen dit pimpelpaarse schouwspel bewonderen. Maar door die jaarlijkse drukte wordt het bloementapijt steeds kleiner. Blijf dus zeker op de paden, zodat we nog lang van deze bloemen kunnen genieten. En laat je trouwe viervoeter ook aan de leiband. Vrijwilligers houden tijdens de drukke weekends mee een oogje in het zeil en helpen je verder. Geniet dus, maar met respect voor de natuur.

Parkeergelegenheid in de buurt van het Hallerbos is beperkt.

Geniet je liever in stilte? Bezoek dan onze andere natuurgebieden met paarse voorjaarstapijten

In Oost-Vlaanderen vind je volop wilde hyacinten in de oude bossen van de Vlaamse Ardennen, in het Muziekbos (Ronse), het Neigembos (Ninove), het Brakelbos (Brakel), het Koppenbergbos (Oudenaarde/Maarkedal), de Hotond-Scherpenberg (Ronse), op de Bosberg/Raspaillebos (Geraardsbergen) en Bos Ter Rijst (Maarkedal). In West-Vlaanderen vind je veel paarse bloemen op de Rodeberg en het Hellegatbos (Westouter), in het Helleketelbos (Poperinge) en op top van de Kemmelberg (Kemmel). Hieronder vind je ze allemaal op de kaart.

Wist je dat ...

 • wilde hyacinten pas na vijf jaar bloemetjes vormen?
 • deze unieke paarse bloeiers in Ronse en omgeving  'blauwe kousjes' worden genoemd in de volksmond?
 • ze in Halle dan weer spreken over snottebellen omwille van het slijm dan uit de stengel komt.
 • in de Middeleeuwen werd uit de knollen lijm en zetmeel voor stijfsel gewonnen.  
 • de wilde hyacint vaak verward wordt met de Spaanse hyacint, die in tuinen en parken aangeplant wordt. De Spaanse hyacint heeft grotere bloemen, blauwe helmknoppen en bredere bladeren (2 tot 4 cm). De wilde hyacint heeft beige helmknoppen en bladeren tot 1,6 cm breed. Bij de wilde hyacint hangen de bloemen in een naar 1 kant gekeerde en aan de top overhangende tros. Bij de Spaanse hyacint hangen de bloemen in alle richtingen aan de tros. De kruising van de wilde en Spaanse hyacint kan zich ook voortplanten. En dat is een groot probleem als de Spaanse hyacint in bossen terecht komt met wilde hyacinten. Op termijn zou zo enkel de kruising overblijven. U kunt hierbij helpen door geen Spaanse hyacinten in de tuin te planten. Zo kan ze ook niet verwilderen.
 • dit Europese topnatuur is? > Lees er meer over
 • als je op de bladeren van de wilde hyacinten loopt, ze er niet meer voor kunnen zorgen dat er op die plaats een nieuwe bol voor volgend jaar gemaakt wordt en het een kale plek wordt.
 • tussen de bloemen lopen de bodem verdicht en het onmogelijk maakt om zaadjes te laten kiemen die voor jonge hyacinten zorgen.
 • ongeveer de helft van alle wilde hyacinten in de wereld voorkomen op de Britse eilanden en de andere helft in een stukje van Vlaanderen en Wallonië, het noordwesten van Frankrijk en noordwesten van Spanje. Dat zijn plaatsen met een Atlantisch zeeklimaat. 


Moedig de hyacinten aan en …

 • blijf op de paden. Trek ook foto’s van op de paden. Dat is pas echt kunst.
 • hou ook je viervoeter aan de leiband. De natuur en de andere bezoekers zullen je dankbaar zijn.

Bekijk de reportage op Karrewiet >