Hyacintenfestival, nu al een hit!

Uitzonderlijke natuurbeleving

De wilde hyacint: één klein wondermooi kwetsbaar bloempje. Als ze met velen zijn, kunnen  ze een bos omtoveren tot een magisch paars tapijt en hun fans van over de hele wereld betoveren.

Elk voorjaar kleuren verschillende bossen in Vlaanderen paars van de wilde hyacinten. Ze verspreiden ook een zalige geur. Een lust voor de zintuigen. Dat zorgt voor een gezellige festivaldrukte die we in goede banen moeten leiden, want wilde hyacinten zijn heel kwetsbaar.


Het Hallerbos als hoofdpodium

Misschien moet je helemaal zo ver niet?

Het Hallerbos is dé plek in Vlaanderen met de grootste oppervlakte aan wilde hyacinten. Maar er zijn nog andere mooie natuurgebieden die prachtig paars kleuren. Zeker ook de moeite waard en misschien helemaal zo ver niet voor je.

1. Helleketelbos - Poperinge
2. Rodeberg / Hellegatbos - Westouter
3. Kemmelberg - Kemmel
4. Koppenbergbos - Oudenaarde / Maarkedal
5. Hotond-Scherpenberg - Ronse
6. Muziekbos - Ronse
7. Bos Ter Rijst - Maarkedal
8. Brakelbos - Brakel
9. Bosberg / Raspaillebos - Geraardsbergen
10. Neigembos - Ninove
11. Hallerbos - Halle

De parkeercapaciteit aan die gebieden is vaak beperkt. Dus als je met de wagen komt, zorg er dan zeker voor dat je reglementair geparkeerd staat.


Moedig de hyacinten aan en …

 • blijf op de paden, ook als je foto's trekt. Dat is pas echt kunst.
 • hou ook je viervoeter aan de leiband. De natuur en de andere bezoekers zullen je dankbaar zijn.

We blijven herhalen dat bezoekers op de paden moeten blijven en geen bloemen mogen plukken. Dit komt omdat

 • als je op de blaadjes van de wilde hyacinten loopt, ze er niet meer voor kunnen zorgen dat er op die plaats een nieuwe bol voor volgend jaar gemaakt wordt en het een kale plek wordt.
 • tussen de bloemen lopen de bodem verdicht en het onmogelijk maakt om zaadjes te laten kiemen die voor jonge hyacinten zorgen.


Wist je dat ...

 • wilde hyacinten pas na vijf jaar bloemetjes vormen?
 • deze unieke paarse bloeiers in Ronse en omgeving  'blauwe kousjes' worden genoemd in de volksmond?
 • ze in Halle dan weer spreken over snottebellen omwille van het slijm dan uit de stengel komt.
 • in de Middeleeuwen werd uit de knollen lijm en zetmeel voor stijfsel gewonnen.  
 • de wilde hyacint vaak verward wordt met de Spaanse hyacint, die in tuinen en parken aangeplant wordt. De Spaanse hyacint heeft grotere bloemen, blauwe helmknoppen en bredere bladeren (2 tot 4 cm). De wilde hyacint heeft beige helmknoppen en bladeren tot 1,6 cm breed. Bij de wilde hyacint hangen de bloemen in een naar 1 kant gekeerde en aan de top overhangende tros. Bij de Spaanse hyacint hangen de bloemen in alle richtingen aan de tros. De kruising van de wilde en Spaanse hyacint kan zich ook voortplanten. En dat is een groot probleem als de Spaanse hyacint in bossen terecht komt met wilde hyacinten. Op termijn zou zo enkel de kruising overblijven. U kunt hierbij helpen door geen Spaanse hyacinten in de tuin te planten. Zo kan ze ook niet verwilderen.
 • dit Europese topnatuur is? > Lees er meer over
 • ongeveer de helft van alle wilde hyacinten in de wereld voorkomen op de Britse eilanden en de andere helft in een stukje van Vlaanderen en Wallonië, het noordwesten van Frankrijk en noordwesten van Spanje. Dat zijn plaatsen met een Atlantisch zeeklimaat.