Currently, there is no weather information available.

Kievitsheide

2.310345
 • 2.666665
 • 2.2
 • 2
 • 2.6
 • 2
 • 2.25
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#kievitsheide

De Kievitsheide maakte ooit deel uit van de ruim 900 hectare grote Abtsheide, die zich uitstrekte over het grondgebied van de huidige gemeenten Beerse, Merksplas en Rijkevorsel. Een groot deel van de historische “Kievit Heyde” werd echter in de 19de eeuw vergraven voor artisanale kleiwinning, de rest beplantte men met naaldhout. Nu is het een mooi wandelgebied waar honden zich kunnen uitleven in de hondenzone en kinderen kunnen ravotten in de speelzone. 

 

De troeven

 • Leuk wandelgebied
 • Schapen helpen bij het beheer van het gebied
 • Kinderen kunnen ravotten in de speelzone
 • Honden hebben hun eigen hondenzone om zich even uit te leven
 • Ideale plek om zeldzame vlinders en sprinkhanen te spotten
Toon meer informatie

Volop recreëren in de natuur!

Wandelaars vinden hier een uitgebreid wandelnetwerk. Voor wie dit niet snel genoeg gaat, is er een natuurloop van 4 km. Voor fietsers is er een verbinding vanuit Gemeentebos, door de Kievitsheide, naar de Zuiderdijk of de Vlimmersebaan. En kinderen en jongeren kunnen volop ravotten in een grote speelzone van ongeveer 10 hectare.

Europese topnatuur

De Kievitsheide heeft ook mooie natuur te bieden, die nog verder zal ontwikkelen. Bloemrijk grasland met zeldzame vlinders en sprinkhanen wordt jaarlijks gemaaid of begraasd met schapen. In de bossen moeten uitheemse bomen plaats maken voor inheemse soorten zodat hier een mooi streekeigen eikenberkenbos kan ontwikkelen. Dode bomen blijven staan als ze geen veiligheidsrisico inhouden: ze zijn immers belangrijk voor paddenstoelen, kevers, spechten en zoveel ander bosleven! En de kleine heideterreintjes worden wat vergroot en vrij gehouden van bosopslag.

Honden

Honden aan de leiband zijn welkom op alle wandelpaden. Bovendien is er een grote hondenlosloopzone (1,5 hectare), waar honden vrij mogen rondhollen. Deze losloopzone is omheind en heeft meerdere toegangspoortjes.

 

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Kievitsheide ligt in de gemeente Rijkevorsel. 

Ingang

Gemeentebos , 2310 Rijkevorsel

Openbaar vervoer

Met de bus
Er is een bushalte Rijkevorsel Gemeentebos (bussen 400 (Vlimmeren - Hoogstraten) die stopt aan deze halte. Vanaf die halte is het nog een 200 m tot aan de ingang van het gebied. Meer info: www.delijn.be.

Met de fiets
Het gebied ligt in de buurt van het kanaal Dessel-Schoten, in buurt van fietsknooppunt 71.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 2.7 (6 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2.2 (5 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2 (4 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 2.6 (5 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2 (5 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 2.3 (4 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt