Currently, there is no weather information available.

Liedekerke- en Hertigembos

3.62963
 • 3.764705
 • 3.714285
 • 3.6
 • 3.23077
 • 3.615385
 • 3.785715
 • Overzicht
 • Commentaren (3)
 • Praktische info

#liedekerkebos

Het Liedekerke- en Hertigembos zijn samen 200 hectare groot. Natuurliefhebbers kunnen het mooie bosgebied verkennen via verschillende wandelpaden en genieten van de rust. Ook minder mobiele mensen kunnen hier volop genieten dankzij het verharde pad. De uitgebreide speelfaciliteiten zullen jonge deugnieten dan weer verrassen. Honden kunnen ravotten en vrij rondlopen in de hondenzone. En met de picknickweide erbij zijn alle ingrediënten aanwezig voor een heerlijk dagje uit. 

De troeven

 • Speelbos en speelweide
 • Picknickweide
 • Verhard pad voor minder mobiele mensen
 • Waardevolle soorten zoals kamsalamander, wespendief en hazelworm
 • Hondenzone
Toon meer informatie

Ontspannen in het bos

Wie het bos bezoekt zal het merken, hier komen veel mensen graag ontspannen. Joggers lopen hier hun parcours. Kinderen komen zich uitleven in het speelbos of op de speelweide met enkele speeltuigen. Minder mobiele mensen en (groot)ouders met een kinderwagen komen even de rust opzoeken op de verharde paden. Gezinnen genieten van een picknick op de picknickweide. Ook de jeugdbewegingen uit de buurt maken dankbaar gebruik van deze groene long. Honden hebben hun eigen ravotplek in de hondenzone.  Pret voor iedereen!
 

Waardevolle natuur en bos

Recreatie en natuur gaan hier hand in hand. Er is veel ruimte voor recreatie, maar in het niet toegankelijke bosreservaat kan de natuur zich volop uitleven. In dit waardevol reservaat is al 40 jaar natuurlijke verbossing aan de gang. 

De bostypes in Liedekerkebos zijn sterk gevarieerd. Er is afwisseling tussen bos en open ruimte en er zijn ook een aantal poelen aanwezig. Dit zorgt voor een rijke fauna en flora. Zo vind je er ondermeer de brede wespenorchis, de gevlekte orchis, tal van voorjaarsbloeiers en zelfs enkele rode lijstsoorten als paarbladig en verspreidbladig goudveil. Naast de hazelworm komt in het bos ook de kamsalamander voor die, dankzij de aanwezige poelen, in het gebied weet te gedijen.

 

 • Wandelpaden geschikt voor minder mobielen

  Een aantal paden zijn in dolomiet en dus geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

 • Wandelroutes

  Drie bewegwijzerde wandelroutes (2,5 km, circa 5 km en 15 km) leiden de bezoeker door het Liedekerke- en Hertigembos (zie kaart).

  Routeyou.com
 • Natuurloop

  100% natuurlopen aan de hand van 2 lussen.

  Natuurloop Liedekerke- en Hertigembos
 • Speelzone

  In het Liedekerkebos is er een speelzone (zie kaart)

  Speelzones
 • Hondenzone

  De hondenzone ligt aan de ingang van het gebied vlakbij de parking (zie kaart).

  Hondenzones

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • roelant mario

  "ik rij met gehandicapte scooter maar geraak niet door de ingang !!!! "
 • Marc

  "Ik bezocht dit bos regelmatig. Wat mij wel opvalt is dat de bermen bijna maandelijks 'gemaaid' worden, met als gevolg dat alle biodiversiteit op deze bermen verdwenen is : er is enkel nog gras !! Wat ook opvalt is dat de bemden heel breed zijn, op sommige plaatsen meer dan een meter, ook dit is nu ook 'vergrast' : biodiversiteit miniem. Wat ook opvalt is dat er regelmatig in Hertigem-bos gekapt wordt, nu ook liggen er nog hier en daar afgezaagde bomen. Bij de overname van dit bos door agentschap natuur en bos was nochtans aangegeven dit het wegnemen van de populieren ging zorgen voor een grotere biodiversiteit van deze bermen .. niet dus. Bij de overname was ook aangegeven dat de polulieren van de centrale dreef gingen gesnoeid worden vanwege het gevaar voor vallende takken. Wat toen gebeurde was dat door de dichthed van het bos, de wind over de bomen waaide en er bijna geen takken afbaken. Door het verwijderen heeft nu de wind vrij spel, en is het gevaar op afbrekende takken groter : dit argument klopt dus niet. Na de overname is er een grote oppervlakte met bomen volledig kaal gemaakt : alle bomen verdwenen. Dit is reeds meer dan een jaar en deze oppervlakte ligt er nog even kaal bij .. Het onderhoud van deze bermen is uitbesteed aan een externe firma en het kort-houden van deze bermen gebeurt met gemotoriseerde machines die erg veel lawaai maken. Verder stel ik ook vast dat de verharde paden nu veel interessanter zijn voor fietsers, hetgeen ik nu ook al soms vastgesteld heb : de sporen zie je o.a. in de modder, dit ondanks de verbodstekens !! Bijgevolg stel ik mij grote vragen over het beheer !! "
 • Liesbeth

  "We zijn zeer blij met deze heel leuke en prikkelende hondenlosloopweide op zo een 10 kilometer van onze woonplaats in Aalst. We hebben een actieve jonge labradorkruising die veel liever los loopt en met andere honden speelt dan gaan wandelen aan de leiband. Als ik hier nog een bemerking kan op maken is dat zo een losloopzone zou mogen in meer gemeentes want dit zou de leefbaarheid voor hond en baasje sterk verbeteren. En daarmee bedoel ik geen kaal grasveld zonder bomen of struiken maar een stuk bos of park waar er een viervoeter al zijn zintuigen kan op uitleven. Want in onze achtertuin is er dan meer te beleven dan op zoeen grasveld."

Ligging en bereikbaarheid

Het Liedekerkebos ligt in Liedekerke en vormt samen met het kleinere Hertigembos het bijna 200 ha omvattende bos- en natuurcomplex Liedekerke- en Hertigembos.

Ingang

Eduard Schelfhoutstraat 188, 1770 Liedekerke

Met het openbaar vervoer

Het treinstation van Liedekerke ligt op ongeveer 2,5 kilometer van het Liederkerke- en Hertigembos. Buslijn 355 ‘Liederkerke – Ternat – Brussel Noord’ brengt je tot in de E. Schelfhoutstraat. Meer info: www.belgianrail.be en www.delijn.be.

Met de auto

Verlaat de E40 bij afrit 20 Ternat en rijd vervolgens links de Edingsesteenweg (N285) in. Na ongeveer 4 kilometer sla je rechts af. Je bent in de Kraanstraat. Volg deze straat tot je in de E. Schelfhoutstraat komt.

Faciliteiten

Parking, infobord en picknickweide aan de ingang aan E. Schelfhoutstraat. 

Er zijn nog verschillende andere ingangen voor Liedekerkebos (Boerekrijglaan, Kattestraat en Fossebaan). Voor Hertigembos kan je best de ingang aan de Veldstraat nemen. 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.8 (17 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.7 (14 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.6 (10 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.2 (13 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.6 (13 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.8 (14 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt