Currently, there is no weather information available.

Mijnterril Beringen

3.62857
 • 3.88889
 • 3.714285
 • 4
 • 3
 • 3.5
 • 3.3
 • Overzicht
 • Commentaren (3)
 • Praktische info

#mijnterrilberingen

De Mijnterril van Beringen is een levende herinnering aan het Limburgse steenkoolmijnverleden. Wat vroeger een afvalberg van opgehoopte stenen was, is nu een heuvel waar bosjes en open plekken elkaar afwisselen. De Mijnterril van Beringen heeft veel in petto voor natuurontwikkeling en recreatie. Je wordt tijdens je wandeling beloond met een magnifiek uitzicht Het is er fijn vertoeven voor mens en dier!

De troeven

 • Weidse vergezichten op de top met een prachtig uitzicht
 • Grasvlaktes vol bloemen en kruiden
 • Rijk insectenleven: blauwvleugelsprinkhaan en koninginnepage
 • historisch mijnverleden
Toon meer informatie

Het ontstaan van een mijnterril

Het oorspronkelijke vlakke heidelandschap in Limburg veranderde grondig van reliëf toen de steenkoolwinning van start ging. De steenkool die men naar boven haalde, moest gescheiden worden van de onbruikbare stenen. Hiervoor ‘waste’ men de steenkool en hoopte het afval op. Zo ontstonden de mijnterrils. Op terril 2 in Beringen, waar vandaag het natuurreservaat ligt, stortte men tussen 1941 en 1989 niet minder dan 1 160 000 vrachtwagens steen. Een beklimming van de steenkoolberg is zeker de moeite waard… Wat een uitzicht!
 

Van zwart goud naar groene diamant

De Mijnterril van Beringen prijkt in het midden van de driehoek Beringen-Beverlo-Koersel en wordt geflankeerd door de Vallei van de Zwarte Beek. Het ANB beheert dit gebied, dat een oppervlakte van 60 hectare beslaat.

Na de mijnsluiting kregen mijnterril 2 en de omliggende grond een nieuwe bestemming als Vlaams natuurreservaat. Kruiden en grasmengsels werden uitgezaaid. De natuur hielp daarbij een handje dankzij dragers als wind en dieren.

Op de steile hellingen van de Mijnterril van Beringen floreren bosjes zomereik, ruwe berk, meidoorn, hondsroos en bosrank. Sint-Janskruid, margriet, boerenwormkruid, duizendblad en wilde peen wedijveren met elkaar voor een plekje op de meer zonnige, open delen. Vogels als veldleeuwerik, boompieper, en graspieper laten zich die kruidenweelde welgevallen. Het is voor hen een uitgelezen biotoop om te broeden. Bovendien zijn er snacks à volonté dankzij de vele aanwezige insecten, waaronder de opmerkelijke blauwvleugelsprinkhaan en de koninginnepage.
 

 • Wandelroute Beringen mijn

  Een erfgoedwandeling van 3,34 km.

  Routeyou.com
 • Mountainbikeparcours

  De avonturenberg staat garant voor uitdagingen vandaar dat mountainbikers er zeker aan hun trekken kunnen komen op de aangeboden routes.

  Toerisme Beringen mountainbikeparcours
 • Avonturenberg

  Op de Avonturenberg kan je wandelen, klimmen, klauteren, glijden, wegdromen en ontdekken.

  Avonturenberg
 • Bewegwijzerde paden

  Vanaf het Vlaams Mijnmuseum en de noordoostzijde vertrekt een wandelroute van 3,5 km. Een tweede pad van 2 km start aan de zuidzijde, aansluitend op het fietspad.

  Kaart Mijnterril Beringen
 • Wandelroute Vallei van de Zwarte Beek

  De wandeling vertrekt in Beverlo en is 31,4 km lang.

  Routeyou.com
 • Hondenzone

  Naast de parking werd een losloopzone voor je viervoeter aangelegd.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Michaël Cloots

  "Ideaal terrein om heuveltrainingen te doen bij het lopen. Ben hier al enkele keren geweest en het is echt de moeite. Mooi gebied en weidse uitzichten."
 • Stefan Bammens

  "wat mij vooral opviel was het zwerfvuil aanwezig op de mijnterril "
 • stoops linda

  "Mooi stukje natuur , maar de toegang draaideuren te klein voor grotere honden ."

Ligging en bereikbaarheid

De Mijnterril van Beringen prijkt in het midden van de driehoek Beringen-Beverlo-Koersel en wordt geflankeerd door de Vallei van de Zwarte Beek

Ingang

Koolmijnlaan 201. Parkeren aan Vlaams Mijnmuseum, 3582 Beringen

Met het openbaar vervoer

Het Vlaams Mijnmuseum ligt vlak bij de Mijnterril Beringen. Het station van Beverlo ligt op 3 kilometer van dat Mijnmuseum. Buslijnen 2, 7, 29, 32 en 90 brengen je tot de halte 'Beringen Mijnen' die aan het mijnmuseum ligt. Meer info: www.belgianrail.be en www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.9 (18 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.7 (14 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4 (11 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3 (9 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.5 (8 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.3 (10 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?