Currently, there is no weather information available.
 • 4.413795
 • 3.791665
 • 3.916665
 • 4.18182
 • 3.916665
 • 3.866665
 • Overzicht
 • Commentaren (6)
 • Praktische info

#muziekbos

In het Muziekbos in Ronse hoor je de ruisende melodie van de bladeren die ritselen in de wind. Laat je meeslepen door dit zachte muziekspel in de bomen en geniet met volle teugen van de natuurpracht van deze groene oase. Zeker in het voorjaar is het Muziekbos met de bloeiende wilde hyacinten, kleine maagdenpalm en daslook een bezoekje waard.

De troeven

 • Waaier aan ontspanningsmogelijkheden
 • Geuzentoren
 • Toffe houten speeltuigen aan de ingang
 • Uitwaaien op de hellingen van het bos
Toon meer informatie

Het Muziekbos is ongeveer 135 hectare groot en beschikt over een uitgebreide en boeiende recreatieve inrichting met wandel-, fiets- en ruiterpaden en ingerichte speelzone aan de Boekzitting.

Bloemetjes en beestjes

Het Muziekbos kan heel wat verschillende diersoorten op haar palmares schrijven. Misschien ontdek je een boomklever die langs een stam naar boven of naar beneden klimt? Of hoor je de zwarte specht roffelen? Waar het bos overgaat in een open landschap, is de kans groot dat je een buizerd ziet rondcirkelen. Langs de bosrand fladderen vlinders als gehakkelde aurelia, dagpauwoog en bont zandoogje. En in het oudste deel van het bos zie je met wat geluk nog net een schichtige ree in het struikgewas wegvluchten.

Met de heraanplant na de kaalslag van de Eerste Wereldoorlog geeft de beuk nu de toon aan in het Muziekbos. De beuk laat met zijn dichte kruin echter weinig licht door. Hierdoor is plaatselijk de ondergroei in het bos beperkt. Gelukkig zijn wilde hyacint, kleine maagdenpalm en daslook elk voorjaar hier een kleurrijke uitzondering op.

Gerichte uitdunningen en kappingen in bepaalde zones van het bos zullen het Muziekbos op termijn omvormen tot een gemengd loofbos met beuk, kers, eik en es. Zo werken we aan een gevarieerde struiklaag en een rijke ondergroei, wat de soortenrijkdom aan dieren en planten ten goede komt.
 

Geuzentoren 

De 150 meter hoge Muziekberg maakt deel uit van de beboste getuigenheuvels die zich uitstrekken van Noord-Frankrijk tot Diest. Drie miljoen jaar geleden lagen deze heuvels nog als zandbanken aan de kust van een ondiepe en tropische zee.

Op het hoogste punt van het bos staat de Geuzentoren, een ronde toren opgetrokken in ijzerzandsteen. Bouwheer M. Scribe liet zich in 1864 wellicht meeslepen door de mode om bizarre, romantische bijgebouwtjes op te trekken.

Na een inspirerende wandeling in het bos in 1888 stonden Omer Wattez en zijn vriend en dichter Pol De Mont op de Geuzentoren het landschap te bewonderen. En sinds Pol De Mont toen uitriep: ‘Maar dat zijn hier de Vlaamse Ardennen!’ werd dit het koosnaampje voor deze streek.

Op een boogscheut van de Geuzentoren vind je een prehistorische grafheuvel uit het Bronstijdperk. Centraal in de heuvel bevond zich de grafkamer. Hier werden twee urnen met verbrande beenderen van een man en een vrouw, assen en steenkool gevonden. Een geleid bezoek aan de Geuzentoren en de grafheuvel kan je aanvragen via toerisme@ronse.be of 055 23 28 16.

 • Wandelroutes

  2 wandelroutes: Muziekbosroute (10,2 km) en Taalgrenswandelroute (12,8 km). Deze zijn op het terrein tijdelijk niet bewegwijzerd. Het Boekzittingpad en Geuzentorenpad werden vervangen door het wandelknooppuntennetwerk.

  Bekijk kaart
 • Heksen wandelroute

  Wandelroute van 14 km.

  Route
 • Kabouterwandelroute

  Wandelroute van 13,5 km.

  Route
 • Wandelwalhalla challenge

  Wandelroute van 22,6 km.

  Route
 • Muziekboswandeling

  Wandelroute van 5 km.

  Routeyou.com
 • Muziekboswandelroute

  Wandelroute van 11 km.

  Toerisme Oost-Vlaanderen
 • Wandelknooppunten

  Knooppunten 58, 35, 36 en 37 van het Wandelnetwerk Getuigenheuvels Vlaamse Ardennen liggen in het Muziekbos.

  Wandelrouteplanner
 • Begeleid bezoek aan de Geuzentoren

  Een geleid bezoek aan de Geuzentoren en de grafheuvel kan je aanvragen via toerisme@ronse.be of 055 23 28 16.

 • Natuurloop

  Dit bewegwijzerde parcours kronkelt over een afstand van 5,3 kilometer doorheen het afwisselende Muziekbos.

  Natuurloop
 • Ronde van Vlaanderen fietsroute

  Fietsroute van 78 km.

  Route
 • Fietsroute

  De bewegwijzerde Hermes-fietsroute (40 km) loopt door het Muziekbos. De kaart van deze fietsroute kan je bestellen bij Toerisme Oost-Vlaanderen.

  Toerisme Oost-Vlaanderen
 • Fietsknooppunten

  Het Muziekbos ligt tussen knooppunten 36 en 42.

  Fietsrouteplanner
 • Mountainbiken

  Mountainbiken kan op het aangeduide pad, dat toegankelijk is voor wandelaars, fietsers en ruiters (blauw).

  Download kaart Muziekbos
 • Speelzone

  Het Muziekbos heeft een speelzone van 2,32 ha.

  Kaart
 • Paardrijden

  Ruiteren kan op het aangeduide pad, dat toegankelijk is voor wandelaars, fietsers en ruiters (blauw).

  Download kaart Muziekbos
 • Eten en drinken

  Eet- en drinkgelegenheden zijn aangeduid op de kaart van het Muziekbos.

  Kaart Muziekbos

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • kris

  "Eén van de leukste bossen. Heeft misschien iets met jeugdsentiment te maken: we trokken er als kind vaak héén. Het blijft een belevenis voor wie op het platte-land (of de stad) woont! Heerlijk wandelen en vooral de kinderen vinden de niveauverschillen grandioos. Het heeft iets van een oerbos of althans een archteypisch beeld dat ik me daarvan vorm. Of is ook dat weer jeugdsentiment?"
 • Jana Broeckx

  "Zeer aangename wandeling! Zeer jammer dat er ca 3 plaatsen zijn waar de pijltjes niet meer hangen. Al drie keer zijn vrienden die we de wandeling aanraden verloren gelopen??"
 • Agentschap voor Natuur en Bos

  "Dag Jana, kan je ons even laten weten over welke wandeling het juist gaat, dan laten we dit herstellen! Vriendelijke groeten"
 • Stijn

  "Vandaag de muziekbos wandelroute gedaan. Mooie route doch bij begin en einde loopt het wat fout met bewegwijzering. Mooie omgeving wel. "
 • Caroline

  "Ik heb nu net de natuurloop achter de rug en ben ook op twee plaatsen verkeerd gelopen. De eerste keer ben ik op de fortuinberg uitgekomen maar ik heb uiteindelijk wel weer kunnen inpikken op de uitgetekende route (via Houtstraat en Bosrede). En op het einde van de loop ben ik ook weer verkeerd gelopen. Maar het is inderdaad een super omgeving om te gaan joggen (als je wat hoogteverschillen aankan). Een echte aanrader! "
 • Daniel

  "Vandaag de boshyacinten gaan bezichtigen. Altijd mooi. Wat mij stoort in het muziekbos is dat er altijd mensen zijn die hun hond laten loslopen. Slecht voor het wild en ze springen soms ook tegen andere mensen op. "

Ligging en bereikbaarheid

Het Muziekbos is een natuurreservaat in de Vlaamse Ardennen gelegen op de flank van de Muziekberg. De 150 meter hoge Muziekberg maakt deel uit van de beboste getuigenheuvels die zich uitstrekken van Noord-Frankrijk tot Diest. 

 

Ingang

La Salettestraat , 9600 Ronse

Openbaar vervoer

Aan het station van Ronse brengt bus 21 Ronse - Zottegem je tot aan de halte Ruddersveld langs de Ninoofsesteenweg. Of vanaf het station van Ronse brengt bus 61 (Ronse – Oudenaarde) je tot aan de kerk Louise-Marie (halte: Etikhove Louise-Marie Kerk, Maarkedal) of tot aan de halte Boekzitting (midden in het bos). Ook belbus Ronse (475) bedient de haltes Etikhove Louise-Marie Kerk (Maarkedal), Ruddersveld (Ronse) en Boekzitting (Ronse). Meer info: www.belgianrail.be en www.delijn.be.

Met de wagen 

In de onmiddellijke buurt van het Muziekbos is er ruime parkeergelegenheid aan de kerk Louise-Marie (La Salettestraat, 9680 Maarkedal) en de Jeugdherberg De Fiertel (Ruddersveld 7, 9600 Ronse). Je kan ook parkeren op de Veemarkt in het centrum van Ronse, op ongeveer 3 km van het Muziekbos. Via de Beekstraat, Savooistraat en Muziekbosstraat wandel je recht het Muziekbos in. 

Parking

Het Muziekbos verkennen doe je best vanaf De Fiertel of van aan de kerk van Louise-Marie. Er is parkeergelegenheid aan de kerk Louise-Marie (La Salettestraat, Maarkedal) en aan de Jeugdherberg ‘De Fiertel’ (Rudderveld 7, Ronse).

Faciliteiten

Mountainbikers, fietsers en ruiters kunnen zich uitleven in het Muziekbos. Voor de kinderen zijn er 2 speelzones (één voor -12-jarigen en één voor +12-jarigen),  ingericht met enkele houten toestellen.
Na al het wandelen is er mogelijkheid om even uit te blazen bij tal van horecazaken in de buurt.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.4 (29 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.8 (24 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.9 (24 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.2 (22 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.9 (24 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.9 (30 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?