- Overzicht
- Commentaren (6)
- Praktische info
#muziekbos
In het Muziekbos in Ronse hoor je de ruisende melodie van de bladeren die ritselen in de wind. Laat je meeslepen door dit zachte muziekspel in de bomen en geniet met volle teugen van de natuurpracht van deze groene oase. Zeker in het voorjaar is het Muziekbos met de bloeiende wilde hyacinten, kleine maagdenpalm en daslook een bezoekje waard.
De troeven
- Waaier aan ontspanningsmogelijkheden
- Geuzentoren
- Toffe houten speeltuigen aan de ingang
- Uitwaaien op de hellingen van het bos
Het Muziekbos is ongeveer 135 hectare groot en beschikt over een uitgebreide en boeiende recreatieve inrichting met wandel-, fiets- en ruiterpaden en ingerichte speelzone aan de Boekzitting.
Bloemetjes en beestjes
Het Muziekbos kan heel wat verschillende diersoorten op haar palmares schrijven. Misschien ontdek je een boomklever die langs een stam naar boven of naar beneden klimt? Of hoor je de zwarte specht roffelen? Waar het bos overgaat in een open landschap, is de kans groot dat je een buizerd ziet rondcirkelen. Langs de bosrand fladderen vlinders als gehakkelde aurelia, dagpauwoog en bont zandoogje. En in het oudste deel van het bos zie je met wat geluk nog net een schichtige ree in het struikgewas wegvluchten.
Met de heraanplant na de kaalslag van de Eerste Wereldoorlog geeft de beuk nu de toon aan in het Muziekbos. De beuk laat met zijn dichte kruin echter weinig licht door. Hierdoor is plaatselijk de ondergroei in het bos beperkt. Gelukkig zijn wilde hyacint, kleine maagdenpalm en daslook elk voorjaar hier een kleurrijke uitzondering op.
Gerichte uitdunningen en kappingen in bepaalde zones van het bos zullen het Muziekbos op termijn omvormen tot een gemengd loofbos met beuk, kers, eik en es. Zo werken we aan een gevarieerde struiklaag en een rijke ondergroei, wat de soortenrijkdom aan dieren en planten ten goede komt.
Geuzentoren
De 150 meter hoge Muziekberg maakt deel uit van de beboste getuigenheuvels die zich uitstrekken van Noord-Frankrijk tot Diest. Drie miljoen jaar geleden lagen deze heuvels nog als zandbanken aan de kust van een ondiepe en tropische zee.
Op het hoogste punt van het bos staat de Geuzentoren, een ronde toren opgetrokken in ijzerzandsteen. Bouwheer M. Scribe liet zich in 1864 wellicht meeslepen door de mode om bizarre, romantische bijgebouwtjes op te trekken.
Na een inspirerende wandeling in het bos in 1888 stonden Omer Wattez en zijn vriend en dichter Pol De Mont op de Geuzentoren het landschap te bewonderen. En sinds Pol De Mont toen uitriep: ‘Maar dat zijn hier de Vlaamse Ardennen!’ werd dit het koosnaampje voor deze streek.
Op een boogscheut van de Geuzentoren vind je een prehistorische grafheuvel uit het Bronstijdperk. Centraal in de heuvel bevond zich de grafkamer. Hier werden twee urnen met verbrande beenderen van een man en een vrouw, assen en steenkool gevonden. Een geleid bezoek aan de Geuzentoren en de grafheuvel kan je aanvragen via toerisme@ronse.be of 055 23 28 16.
-
Wandelroutes
2 wandelroutes: Muziekbosroute (10,2 km) en Taalgrenswandelroute (12,8 km). Deze zijn op het terrein tijdelijk niet bewegwijzerd. Het Boekzittingpad en Geuzentorenpad werden vervangen door het wandelknooppuntennetwerk.
Bekijk kaart -
Wandelknooppunten
Knooppunten 58, 35, 36 en 37 van het Wandelnetwerk Getuigenheuvels Vlaamse Ardennen liggen in het Muziekbos.
Wandelrouteplanner -
Begeleid bezoek aan de Geuzentoren
Een geleid bezoek aan de Geuzentoren en de grafheuvel kan je aanvragen via toerisme@ronse.be of 055 23 28 16.
-
Natuurloop
Dit bewegwijzerde parcours kronkelt over een afstand van 5,3 kilometer doorheen het afwisselende Muziekbos.
Natuurloop -
Fietsroute
De bewegwijzerde Hermes-fietsroute (40 km) loopt door het Muziekbos. De kaart van deze fietsroute kan je bestellen bij Toerisme Oost-Vlaanderen.
Toerisme Oost-Vlaanderen -
Mountainbiken
Mountainbiken kan op het aangeduide pad, dat toegankelijk is voor wandelaars, fietsers en ruiters (blauw).
Download kaart Muziekbos -
Paardrijden
Ruiteren kan op het aangeduide pad, dat toegankelijk is voor wandelaars, fietsers en ruiters (blauw).
Download kaart Muziekbos -
Eten en drinken
Eet- en drinkgelegenheden zijn aangeduid op de kaart van het Muziekbos.
Kaart Muziekbos -
kris
"Eén van de leukste bossen. Heeft misschien iets met jeugdsentiment te maken: we trokken er als kind vaak héén. Het blijft een belevenis voor wie op het platte-land (of de stad) woont! Heerlijk wandelen en vooral de kinderen vinden de niveauverschillen grandioos. Het heeft iets van een oerbos of althans een archteypisch beeld dat ik me daarvan vorm. Of is ook dat weer jeugdsentiment?"Jana Broeckx
"Zeer aangename wandeling! Zeer jammer dat er ca 3 plaatsen zijn waar de pijltjes niet meer hangen. Al drie keer zijn vrienden die we de wandeling aanraden verloren gelopen??"Agentschap voor Natuur en Bos
"Dag Jana, kan je ons even laten weten over welke wandeling het juist gaat, dan laten we dit herstellen! Vriendelijke groeten"Stijn
"Vandaag de muziekbos wandelroute gedaan. Mooie route doch bij begin en einde loopt het wat fout met bewegwijzering. Mooie omgeving wel. "Caroline
"Ik heb nu net de natuurloop achter de rug en ben ook op twee plaatsen verkeerd gelopen. De eerste keer ben ik op de fortuinberg uitgekomen maar ik heb uiteindelijk wel weer kunnen inpikken op de uitgetekende route (via Houtstraat en Bosrede). En op het einde van de loop ben ik ook weer verkeerd gelopen. Maar het is inderdaad een super omgeving om te gaan joggen (als je wat hoogteverschillen aankan). Een echte aanrader! "Daniel
"Vandaag de boshyacinten gaan bezichtigen. Altijd mooi. Wat mij stoort in het muziekbos is dat er altijd mensen zijn die hun hond laten loslopen. Slecht voor het wild en ze springen soms ook tegen andere mensen op. "