Een prachtig bos waarin het zeer aangenaam is om te vertoeven. Rond half april zorgt de bloei van de boshyacint voor een sprookjesachtig paars bloementapijt. Reken daarbij de jonge, frisgroene beukenblaadjes die net aan de bomen verschijnen en je begrijpt waarom fotografen en natuurliefhebbers van ver voorbij onze landsgrenzen het Hallerbos opzoeken. Bossen met zoveel boshyacinten zijn wereldwijd een unicum.

Het Hallerbos markeert de westelijke zijde van het rijk van het Nationaal Park Brabantse Wouden, een machtig landschap dat via het Zoniënwoud en de Dijlevallei helemaal loopt tot aan het Meerdaalwoud en het Heverleebos in het oosten.

Volg boswachter Thomas van Hallerbos via Instagram.

Toestemming voor professionele fotoshoots, met of zonder modellen, of filmopnames moet je aanvragen via het filmloket.

Troeven
  • Bloei van de wilde boshyacint
  • Bosmuseum vol informatie
  • Gigantische mammoetbomen
  • Knappe wandelpaden
  • Rolstoelvriendelijke Plateauwandeling
NIEUWS

Vlasmarktdreef afgesloten voor bouw ecoduct

De Vlasmarktdreef is afgesloten voor alle verkeer voor de bouw van een ecoduct in het Hallerbos.

Wandelaars en fietsers volgen een omleiding omdat enkele paden tijdelijk niet meer toegankelijk zijn. Zo is de sequoiawandeling gewijzigd. Via een omleiding langs de ecotunnel in de Pijpaenshoek kunnen ze de overkant van het Hallerbos bereiken. Ze volgen daarvoor de blauwe bewegwijzering vanaf parking 2.

Wie met de wagen komt, moet ermee rekening houden dat parkings 3 en 8 niet meer bereikbaar zijn. Parking 1 op de Hogebermweg en parking 11 aan het Houtveld zijn wel beschikbaar. Mensen met een beperking kunnen terecht op parking 4 aan Dries.

In 2025 moet het nieuwe ecoduct klaar zijn. Dieren kunnen dan veiliger van de ene kant van het bos naar de andere kant trekken. Ook wandelaars en fietsers zullen het ecoduct kunnen gebruiken.

blauw
NIEUWS

Hallerbos moeilijk bereikbaar tijdens WK Gravel op 5-6 okt 2024

Op 5 en 6 oktober 2024 heeft het WK Gravel plaats in en rond Nationaal Park Brabantse Wouden. Daardoor zullen sommige paden tijdens dat weekend afgesloten of moeilijk bereikbaar zijn. 

blauw

Woordje geschiedenis

Het Hallerbos is een overblijfsel van het Kolenwoud. Dit gigantische oerbos strekte zich in de tijd van de Romeinen uit van de oevers van de Rijn en de Moezel tot de Noordzee. Het Hallerbos kent een woelige geschiedenis. Tijdens de Eerste Wereldoorlog liet de Duitse bezetter bijna alle grote bomen kappen. Vanaf 1930 tot 1950 werd een groot deel van het bos opnieuw aangelegd. De totale oppervlakte van het bos is nu 535 hectare, waarvan 100 hectare bosreservaat. Het natuurreservaat Duling, goed voor nog eens 5,5 hectare, sluit in het noorden op het Hallerbos aan.

Tussen Zenne en Zoniën

Het Hallerbos is het belangrijkste en meest uitgestrekte bosgebied tussen Zenne en Zoniën. Je vindt er een grote variatie aan boomsoorten: onder andere eik, beuk, es, den, lork en de opvallende sequoiadendron, beter bekend als mammoetboom. In de natte beekvalleitjes kun je in het voorjaar de uiterst zeldzame eenbes ontdekken. Ook de wilde narcissen zijn een speciale vermelding waard, maar de meest opvallende bloem is toch wel de wilde hyacint, die van midden april tot begin mei het hele bos met een paars bloementapijt bekleedt. Het exacte tijdstip van de bloei hangt af van de voorjaarstemperaturen. Omdat de boswachters niet om de haverklap zouden worden opgebeld over de stand van zaken, kun je de bloei volgen op www.hallerbos.be.

In het Hallerbos leven reeën samen met de vos, het wilde konijn, de haas en de bunzing. In de 24 bosuilkasten vinden de koningen onder de nachtvogels een veilig onderkomen.

Fotoshoot van een jongen in Hallerbos
Fotoshoot van een meisje in Hallerbos
Hyacintentapijten in Hallerbos
Trekpaard dat boomstammen versleept
Ree in hyacintentapijt Hallerbos
Wandelaars in Hallerbos
Fotoshoot van een jongen in Hallerbos
Fotoshoot van een meisje in Hallerbos
Hyacintentapijten in Hallerbos
Trekpaard dat boomstammen versleept
Ree in hyacintentapijt Hallerbos
Wandelaars in Hallerbos

Actietips

29

Rolstoelvriendelijke wandelroute

Rolstoelvriendelijke Plateauwandeling: 4 km - Vlak parcours, zitbanken en aangepaste picknicktafel.

21

Wandelroute

Diverse wandelingen in het Hallerbos.

45

Speelzone

Kinderen kunnen zich uitleven in de speelzones die liggen verspreid in het Hallerbos.

33

Bosmuseum Hallerbos

Bosmuseum Hallerbos ligt aan de ingang van het domein.
37

Hondenzone

Er is een hondenweide van een hectare aan parking 1 (Hogebermweg).

Bekijk de kaart

Boswachter

Thomas Boonen
Neem contact op >

Downloads

Hoe geraak je er?

Ingang

Hogebermweg, 1500 Halle

Openbaar vervoer

Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be/nl of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken).

Faciliteiten met parkeren

Er zijn meerdere parkings voor bezoekers.