Hoge Dijken
Dit 52 hectare groot gebied is een waar vogelparadijs dat met zijn diversiteit aan bomen, struiken en dieren voor elk wat wils biedt. Kom het gebied ontdekken via het wandelpad rond de plas, observeer de vogels vanuit een van de kijkhutten of ga vissen op een van de vispontons. De Hoge Dijken zijn in de volksmond beter gekend als Roksemput.
- Paradijs voor eenden
- Onthaalpoort De Grote Zaagbek
- Toegankelijk voor andersvaliden en kinderwagens
- Observatiehutten
Vogelparadijs
Veel vogels stoppen tijdens de trek in De Hoge Dijken om even op krachten te komen en duizenden overwinteren er. Vooral voor eenden als smienten, wintertalingen en slobeenden is het een belangrijk overwinteringsgebied.
Bergeend, fuut en kuifeend komen er dan weer jaarlijks broeden. Zeer belangrijk zijn de oeverzwaluwen die jaarlijks naar hun broednesten in de oostelijke, zandige oeverwanden terugkeren. Het is dan ook noodzakelijk dat die oeverwanden regelmatig worden vrijgemaakt en afgegraven.
Flora
De opvallendste vegetatie kom je tegen op de warme zandoevers. Muizenoortje en zandblauwtje domineren tussen de groene bedjes van mossen en gele bosjes van brem en gaspeldoorn. Aan de oevers kan je tussen het vele riet tandzaad ontdekken en watermunt ruiken.
Je kan ook een grote variatie aan bomen en struiken waarnemen: wilg, zomereik, kardinaalsmuts en vlier zijn maar een paar soorten die je terug kan vinden.
Invloed E40 op de natuur
De woelige geschiedenis van het gebied begon in de jaren 1960 toen de Belgische regering besliste om de E40 Brussel-Oostende door te trekken tot Veurne. Voor de aanleg van de snelweg was zand nodig, wat men in de oude binnenduinen van Roksem vond.
Toen de snelweg eind jaren 1970 voltooid was, bleef een grote plas als stille getuige achter. Honderden oeverzwaluwen nestelden zich in de steile zandwanden en in de winter streken duizenden eenden op de plas neer om er te overwinteren. De ecologische waarde van de Hoge Dijken werd zo groot dat het gebied sinds eind 1980 bescherming geniet als staatsnatuurreservaat.
Vispontons
Aan de westelijke zijde van de plas zijn vispontons aangelegd. Dat er mag gevist worden in een natuurdomein is vrij uitzonderlijk en wordt enkel toegelaten op deze pontons.
Onthaalpoort De Grote Zaagbek
Hier kan je, op woensdagmiddag (14-16u) en zondagmorgen (10-12u), terecht voor meer informatie, actuele waarnemingen, een heuse bibliotheek, fototentoonstellingen en uitlenen van verrekijkers.
Routes
Voorzieningen
Boswachter
Nuttige Links
Hoe geraak je er?
Ligging en bereikbaarheid
Gelegen in de dorpskern van Oudenbrug zorgt dit vogelparadijs niet alleen voor onze gevederde vrienden voor een frisse verademing.
Ingang
Oude Brugseweg 239, 8460 Oudenburg
Openbaar vervoer
Moeilijk bereikbaar, de dichtstbijzijnde bushalte "Zerkegem Kruiskalsijde" bevindt zich op 1,5 km. Meer info: www.delijn.be.
Het dichtstbijzijnde station is dat van Oostende en ligt op 12,3 km. Meer info: www.nmbs.be.
Toegankelijkheid
Bekijk of er een toegankelijkheidsregeling is voor dit gebied >