Pers & nieuws

 • 24/10

  Minister Zuhal Demir bouwt mee aan eerste schuilplaats voor otter in de Polders van Kruibeke

  Natuurbeheer

  24/10

  Minister Zuhal Demir bouwt mee aan eerste schuilplaats voor otter in de Polders van Kruibeke

  Minister Zuhal Demir bouwt mee aan eerste schuilplaats voor otter in de Polders van Kruibeke

  Otters hebben de Scheldevallei nog maar recent herontdekt en om deze schuwe soort alle kansen te geven zijn er ondersteunende maatregelen nodig. De dieren willen een  groot en aaneengesloten leefgebied met een gezond visbestand. Daarom maakte Natuur en Bos van de Vlaamse overheid in de Polders van Kruibeke 7 hectare dichtgeslibde en vervuilde grachten weer open. Er werd ook een nieuwe vijver gegraven, helemaal op maat van de otter. Het gebied zal zich ontwikkelen tot een rietland dooraderd met waterlopen en vijvers. Het wordt een mozaïek van planten vol beschutte plekjes voor vissen. En een gezond visbestand betekent meer eten voor verschillende dieren, waaronder de otter!

  Minister Zuhal Demir: “Met de Blue Deal maakt Vlaanderen middelen vrij om noodzakelijke werken uit te voeren in de strijd tegen droogte en waterschaarste. Ik heb vandaag gezien hoe concrete acties van het Sigmaplan natte natuur en tal van planten en dieren nieuwe kansen geven. Door de Blue Deal op het terrein te realiseren verhogen we de waterbeschikbaarheid in Vlaanderen en zorgen we tegelijk voor een ideale thuis voor de otter.”

  Otters hebben naast voldoende voedsel ook rustige en veilige schuilplaatsen nodig. Daarom voorzien we in dit gebied een kant-en-klare schuilplaats, een zogenaamde otterholt. De otter kan hier overdag rusten of op termijn misschien zelfs jongen krijgen. Het was minister Zuhal Demir zelf die vandaag de laatste vijzen van de otterholt kwam aandraaien en daarmee de eerste kunstmatige otterschuilplaats in de Scheldevallei inwijdde. Het is nu afwachten wanneer de otter zijn nieuwe huis zal ontdekken. Door binnenin ook een camera te monteren zullen we dat moment in ieder geval vanop de eerste rij mee kunnen beleven!

  Lieven Nachtergale van Natuur en Bos van de Vlaamse overheid duidt op de rol van de otter in onze riviernatuur: “Het  Sigmaplan zorgt voor een spectaculaire terugkomst van typische riviernatuur in de Scheldevallei. Daar profiteert de otter nu mee van, de heropleving van de soort staat dan ook symbool voor het succes van deze maatregelen. De Blue Deal kan een wereld van verschil gaan maken!”

  De minister sloot haar bezoek in schoonheid af aan het Coninckshofke, om er samen met enkele lokale vrijwilligers het winnen van de prestigieuze Natura2000 Award te vieren. De Polders van Kruibeke werden vorige week bekroond in de categorie ‘verzoenen van belangen en percepties’. Met deze Natura2000 Award wil de Europese Commissie de uitblinkers inzake draagvlakversterking voor natuur en biodiversiteit in de schijnwerpers zetten. Het enthousiasme en de trots die hier is opgebouwd voor de nieuwe natuur doet het beste verhopen voor de Blue Deal. 

  Natuurbeheer
  Minister Zuhal Demir bouwt mee aan eerste schuilplaats voor otter in de Polders van Kruibeke
  Minister Zuhal Demir bouwt mee aan eerste schuilplaats voor otter in de Polders van Kruibeke
 • 21/10

  Inrichtingswerken Wolfsputten uitgevoerd

  Natuurbeheer Natuurbeleving

  21/10

  Inrichtingswerken Wolfsputten uitgevoerd

  Inrichtingswerken Wolfsputten uitgevoerd

  Hand in hand

  In het natuurbeheerplan dat voor Wolfsputten een aantal jaar geleden werd goedgekeurd, gaan natuurbescherming- en beleving hand in hand. Met de  inrichtingswerken wilde Natuur en Bos de unieke natuurwaarden beschermen en verbeteren, en tegelijk de bezoekers meer van die natuur laten genieten zónder ze te beschadigen.Natuur en Bos legde eerst twee hondenlosloopzones aan, eentje naast de ballodroom aan het skatepark (d’ Arconatistraat) en de andere aan Turflaan/Draverslaan in de Renbaanwijk. Boswachter Tom Brichau: “Intussen zijn deze zones goed gekend en zien we veel hondenliefhebbers hier dagelijks hun viervoeters uitlaten. Dankzij deze zones worden heel wat vogels, kleine zoogdieren en ook andere bezoekers in de rest van het gebied minder afgeschrikt door loslopende honden. Daar is het aanlijnen van honden uiteraard verplicht.”

  Wolfsputten staat bekend als een heel reliëfrijk gebied met droge stukken maar ook natte bron- en moerasgedeelten. In het verleden was het dragen van laarzen in natte periodes zeker geen luxe. Sommige delen lagen er wel erg modderig bij, waardoor allerlei nieuwe paadjes ontstonden. Deze paadjes liepen soms kriskras door de prachtige voorjaarsflora waarvoor het gebied zo gekend is. “Om schade aan deze waardevolle vegetatie te voorkomen, hebben we een aantal knuppelpaden aangelegd of hersteld. Je kan nu op een comfortabele manier doorheen de vallei te wandelen. We willen de bezoekers zo stimuleren om op het pad blijven, zodat de waardevolle vegetatie in de bermen zich kan herstellen”, vertelt Tom. Ook een aantal andere natte paden werden aangepakt door ze te voorzien van een halfverharding in boskiezel.

  Geliefd uitkijkplatform

  Het pronkstuk van de nieuwe inrichting is ongetwijfeld het uitkijkpunt aan de Kloosterstraat. Dit hangend platform biedt de bezoeker een prachtig uitzicht over Wolfsputten. Voor velen vormt het al een geliefde stopplaats of zelfs selfieplek.

  In samenspraak met de gemeente koos Natuur en Bos ervoor om het park Oude Renbaan ook beter te verbinden met het natuurdomein. Sinds kort kan je vanuit het park je wandeling starten naar Wolfsputten. Naar de toekomst toe probeert Natuur en Bos nog een aantal gronden in de omgeving aan te kopen om de toegankelijkheid nog te verbeteren en tegemoet te komen aan de wensen van de bezoeker.

  Europese topnatuur

  De natuur in Wolfsputten is Europees beschermd. Het gebied herbergt tal van bronnen en in de bossen en graslanden tref je tal van zeldzame planten aan zoals wilde orchideeën. In het voorjaar kleurt de bodem paars en geel door de boshyacinten en wilde narcissen. Door inrichting en beheer wil Natuur en Bos deze natuurwaarden zo goed mogelijk beschermen en zelfs doen verbeteren.

  Een aantal jaar geleden werd zes hectare bij aangekocht, waar vorig jaar in samenwerking met enkele Dilbeekse scholen een nieuw bos werd geplant.

  Naast de bosuitbreiding werd ook de centrale bospoel aangepakt. Deze poel was doorheen de jaren dichtgegroeid en het wateroppervlak werd ingenomen door de invasieve exotische waterplant grote waternavel. De poel werd geruimd en open gemaakt zodat hij veel interessanter wordt voor amfibieën.

  Onthaalpunten

  Ook de verschillende ingangen van het gebied kregen een facelift met een uniform uitzicht. Regiobeheerder Wim De Maeyer: “Aan de Westrand creëerden we een echte toegangspoort tot het gebied, met amfitheater en al. We braken in samenspraak met de gemeente zelfs een parkeerstrook op om de Westrand en het natuurgebied beter met mekaar te verbinden.”

  Natuur en Bos vroeg bezoekers herhaaldelijk het nodige begrip tijdens de duur van de werken. “Met de werken wilden we de natuur en de beleving van Wolfsputten sterk opwaarderen. Bij de aanleg zagen sommige werken er nogal drastisch uit, maar je mag er gerust van zijn dat ze vrij snel de natuur- en belevingswaarde ten goede zullen komen”, beaamt Wim.

  Ook de gemeente Dilbeek is opgetogen. Schepen Stijn Quaghebeur: “Als gemeente zijn we enorm tevreden met het resultaat van de inrichtingswerken. Een grote investering die loont en waar we heel veel positieve reacties over krijgen. Wolfsputten is nu écht toegankelijk en de belevingswaarde is een pak vergroot. We kunnen alleen maar fier zijn dat in het hart van onze gemeente aan de rand van Brussel zo een prachtig natuurgebied gekoesterd kan worden. Wij hopen ook in de toekomst in goede samenwerking met Natuur en Bos te kunnen werken aan de verdere ontwikkeling van het natuurdomein en de beleving ervan."

  Meer info over Wolfsputten: www.natuurenbos.be/wolfsputten

  Natuurbeheer Natuurbeleving
  Inrichtingswerken Wolfsputten uitgevoerd
  Inrichtingswerken Wolfsputten uitgevoerd
 • 20/10

  Zeer zeldzame kammetjesstekelzwam duikt op in het Drongengoed!

  Natuurbeheer

  20/10

  Zeer zeldzame kammetjesstekelzwam duikt op in het Drongengoed!

  Zeer zeldzame kammetjesstekelzwam duikt op in het Drongengoed!

  Koraalrif in het bos

  Je moet hem maar vinden, de kammetjesstekelzwam. Hoewel, opvallen doet deze paddenstoel wel. Op afstand lijkt de paddenstoel op ronde, witte bollen, maar van dichterbij zie je dat de zwam bestaat uit stekeltjes die precies in rijen staan. Van dichtbij heeft de paddenstoel meer weg van een koraalrif. De paddenstoel kan tot 30 centimeter groot worden. De kleur is wit tot roomkleurig, bij veroudering kleurt de zwam geelbruin. Kammetjesstekelzwammen verschijnen van eind augustus tot november. Ze zijn gekend als opruimers van beukenhout, je vindt ze vooral op sterk verrotte stammen of stronken van oude beuken.

  Een zeldzaamheid in het Drongengoed

  De zeldzame kammetjesstekelzwammen zijn de laatste vijftien jaar in opmars. Al is dat relatief, deze eigenaardigheid werd in Vlaanderen op minder dan tien plaatsen gevonden. De laatste keer dat deze paddenstoel werd aangetroffen in het Drongengoed, was op 6 oktober 1979. Toen werd de kammetjesstekelzwam waargenomen door een paddenstoelenkenner. De waarneming werd doorgegeven aan de mycologische vereniging en is genoteerd in Funbel, de databank van de Koninklijke Vlaamse Mycologische Vereniging. De waarneming deze maand in het Drongengoed werd ingegeven door een bezoeker die geen speciale zwammenkenner is, maar via de app Obsidentify de waarneming doorgaf op de website www.waarnemingen.be. Het online portaal waarnemingen.be draagt bij aan een betere kennis van algemene en minder algemene soorten planten en dieren in onze natuur. 

  Aan het afbraakproces van dood hout komen heel wat zwammensoorten te pas. Sommige zijn vrij algemeen en komen vooral voor op vers dood hout. Andere verschijnen pas als dat hout al vele jaren ligt weg te rotten. Een dikke beukenstam doet er gemakkelijk 30 tot 40 jaar over om volledig opgeruimd te worden. Verschillende van die opruimers van groot dood beukenhout zijn erg zeldzaam. Die wijzen op een hoge kwaliteit van het ecosysteem in beukenbossen. De kammetjesstekelzwam is daar één van. Dit maakt de waarneming toch wel opmerkelijk.

  Beukentroef

  Hoewel de kammetjesstekelzwam erg zeldzaam is in Europa, merken we dat deze fascinerende paddenstoel het de laatste jaren beter doet. Vermoedelijk wijst dit op een verband met het toenemen van verzwakte oude beuken in onze streken. Beuken hebben meer en meer last van de droogte onder invloed van de klimaatverandering. Ook het verouderen van ons beukenbestand speelt hier zeker een rol. Bosbeheer waarbij in onze bossen meer en meer dood hout blijft liggen en beuken als veteranen mogen leven en sterven, werpt duidelijk zijn vruchten af.

  Natuurbeheer
  Zeer zeldzame kammetjesstekelzwam duikt op in het Drongengoed!
  Zeer zeldzame kammetjesstekelzwam duikt op in het Drongengoed!
 • 17/10

  Webbekomsbroek-Borchbeemden is een wandellus en -brug rijker

  Natuurbeleving

  17/10

  Webbekomsbroek-Borchbeemden is een wandellus en -brug rijker

  Webbekomsbroek-Borchbeemden is een wandellus en -brug rijker

  Life Delta

  De werken vonden plaats in kader van het Life Delta-project. Dit is een natuurproject met bijzondere zorg voor waterveiligheid en natuurbeleving in het samenvloeiingsgebied van de Demerdelta: het Schulensbroek en het Webbekomsbroek-Borchbeemden. Samen met het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, de Vlaamse Milieumaatschappij en Natuurpunt zorgt Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid voor de uitvoering van het project.

  Ruimte voor recreatie

  Er wordt niet enkel gewerkt aan het herstel van het valleisysteem, maar ook aan de recreatieve ontsluiting van domein Webbekomsbroek-Borchbeemden. In het verleden werd een korte wandelroute afgesloten omdat deze als rustzone werd ingesteld voor soorten als grauwe klauwier, ooievaar, geelgors en andere vogels. Vanaf vandaag kun je dus wel genieten van een aantrekkelijke nieuwe wandelroute met een nieuwe wandelbrug. Deze brug, over het Zwart Water, verbindt beide provincies én beide gemeenten.De nieuwe route sluit aan op de bestaande wandelingen die vertrekken vanuit bezoekerscentrum Webbekomsbroek. Doorheen het Rotbroek sluit de wandellus aan op de wandelingen die vanuit Zelem richting de Zwarte Beekvallei gaan. Ook het bos van de Sint-Jansberg sluit aan op deze nieuwe wandeling. De wandeling werd ook opgenomen in het goednieuwe Merode-wandelnetwerk.De volgende jaren zal verder ingezet worden op recreatie voor dit mooie stads-natuurdomein, op 5 minuten wandelen van de markt van Diest en het marktplein van Zelem, met enkele nieuwe uitkijkpunten, een nieuw pad voor gegidste wandelingen vanuit het bezoekerscentrum en een wandelverbinding tussen het Webbekomsbroek en Schulensbroek langsheen de Demer. Je kan dan van het station van Diest naar het station van Schulen wandelen, de Demer volgend doorheen de Demerdelta.

  Natuurbeleving
  Webbekomsbroek-Borchbeemden is een wandellus en -brug rijker
  Webbekomsbroek-Borchbeemden is een wandellus en -brug rijker
 • 15/10

  Polders van Kruibeke bekroond met Natura2000 Award

  Natuurbeheer

  15/10

  Polders van Kruibeke bekroond met Natura2000 Award

  Polders van Kruibeke bekroond met Natura2000 Award

  Het Life+ project Scalluvia herstelde natte natuur in de Polders van Kruibeke, het grootste overstromingsgebied langs de Schelde van het Sigmaplan. Natuurontwikkeling in dichtbevolkte gebieden stuit dikwijls op weerstand. Dat was ook zo in Kruibeke, de publieke opinie rond de Polders van Kruibeke is in 15 jaar geëvolueerd van enorme weerstand naar trots en enthousiasme. Het project Scalluvia werd winnaar in de categorie ‘verzoenen van belangen en percepties’ omdat het erin geslaagd is omwonenden en betrokkenen mede-eigenaar te maken van het natuurgebied. Veerle Campens, projectcoördinator Natuur en Bos: “Met het maken van nestkasten, bijenhotels en een takkenwal bouwden de lokale scholieren letterlijk mee aan het project. We investeerden in de opleiding en uitrusting van vrijwilligersverenigingen KRUIN, Barbiergidsen en Natuurouders. Heldere communicatie en participatie waren de sleutels tot meer draagvlak. De 10 sleutels tot mede-eigenaarschap die daarvoor gebruikt werden, zijn nuttige handvaten voor gelijkaardige natuurprojecten in Europa.”

  Met deze Natura2000 Award wil de Europese Commissie de uitblinkers in draagvlakversterking voor haar beleid rond natuur en biodiversiteit in de schijnwerpers plaatsen.

  Binnen het Europese Life+ project Scalluvia werkten de gemeente Kruibeke, natuurvereniging Kruin en de uitvoerders van het Sigmaplan – Natuur en Bos van de Vlaamse overheid en De Vlaamse Waterweg nv – samen. Van 2013 tot 2018 zorgde het voor de revival van elzenbroekbossen in de Polders van Kruibeke. Scalluvia investeerde tegelijk in een meer natuurlijke inrichting voor twee kreken. Zo’n 90 hectare kreeg een optimale natuurinrichting zodat zeldzame soorten als bittervoorn, kleine modderkruiper, blauwborst, ijsvogel, woudaap, purperreiger en zelfs otter en bever zich er weer helemaal thuis voelen.

  Meer info

  Natuurbeheer
  Polders van Kruibeke bekroond met Natura2000 Award
  Polders van Kruibeke bekroond met Natura2000 Award
 • 15/10

  De Vierstammige Kastanje uit Ieper werd verkozen tot Boom van het Jaar!

  Natuurbeleving Natuurbeheer

  15/10

  De Vierstammige Kastanje uit Ieper werd verkozen tot Boom van het Jaar!

  De Vierstammige Kastanje uit Ieper werd verkozen tot Boom van het Jaar!

  De Vierstammige Kastanje (West-Vlaanderen) heeft met 1.262 stemmen de ‘Baillet Latour Boom van het Jaar 2020’ wedstrijd gewonnen! De Veldmaarschalk (Lanaken, Limburg) en de Ymeriaplataan (Leuven, Vlaams-Brabant) eindigden na een spannende nek-aan-nek race mee in de top 3. De online stemming bracht meer dan 3000 stemmen op waarvan de grote meerderheid naar de finalist in Ieper ging.

  De wedstrijd ‘Boom van het Jaar’ gaat jaarlijks op zoek naar de meest opmerkelijke bomen van België. Bij de selectie van finalisten kijkt de jury vooral naar het verhaal van de bomen; de geschiedenis, rol voor voorbijgangers of waarde in de omgeving. Kortom, bomen die de gemeenschap met elkaar en met de natuur verbinden.

  Juryvoorzitter Jurgen Tack zei: “Tijdens de Corona-crisis is afstand houden van onze medemens bijzonder belangrijk. Gelijktijdig hebben we nooit zo dicht gestaan bij de bomen rondom ons. Ze zijn een wezenlijk onderdeel van onze leefomgeving, onze geschiedenis en onze gezondheid. De Ieperse boom is een overlever van onze meest recente geschiedenis op aarde. Nu schrijft hij zelf geschiedenis als Boom van het Jaar 2020.”

  De Vierstammige Kastanje: Een unieke overlever

  De Belgische Boom van het Jaar 2020 pronkt naast de Menenpoort in Ieper. Bovenop zijn unieke locatie is deze boom de enige levende getuige van de beide oorlogsrampen die de stad Ieper en haar vestigingen teisterden. De ‘Vierstammige Kastanje’ werd genomineerd door de stad Ieper.

  Schepen van leefmilieu en natuur, Valentijn Despeghel, is dan ook zeer blij met deze erkenning; “De Ieperlingen zijn bijzonder ‘preus’ met de verkiezing van onze Vierstammige Kastanje. Eerlijk gezegd: ik geloofde er vanaf het begin in dat we kans maakten. Niet enkel omwille van de monumentaliteit van de kastanje, maar zeker ook omwille van de symbolische kracht die de boom uitstraalt. De Vierstammige Kastanje bij de Menenpoort illustreert perfect de overlevingskracht van Ieper, ondanks de ellende van twee wereldoorlogen. Een levend en bijzonder vitaal monument, dat zonder tegenslagen nog meer dan 100 jaar kan voortleven.”

  De Vierstammge Kastanje, ook wel ‘Vierstammige Overlever’ genoemd, werd aangeplant rond 1860, toen de militaire vesting in Ieper tot een publiek wandelpark werd omgevormd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de middeleeuwse stad totaal vernietigd. Het lijkt dan ook logisch dat geen enkele boom in de stad of op de vestingen de vier jaar oorlogsgeweld overleefde. En toch.

  Een aantal, toen ongeveer 50-jarige, vestingbomen trotseerde het oorlogsgeweld dankzij hun standplaats op de binnenzijde van de stadswallen. Door deze positie beschermde de vestingwal zelf de bomen tegen de onophoudelijke beschietingen. Let wel: alle vestingbomen werden, zonder uitzondering, beschadigd of vernietigd. Maar uit de stronken of stamvoeten wist toch een aantal bomen spontaan te herstellen en opnieuw uit te groeien. “Net zoals de stad, die als een Fenix uit haar as opsteeg”.

  Hoeveel vooroorlogse bomen zich spontaan konden herstellen is niet geweten, wellicht slechts een tiental. Deze ‘overlevers’ kregen het echter opnieuw benauwd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Niet door beschietingen of bombardementen, maar door de hakbijl. Vele huishoudens hadden tekort aan brandstof. De Ieperlingen zelf velden ’s winters vele vestingbomen om brandhout te winnen. Het stadsbestuur liet begaan want iedereen had het koud.

  Slechts twee bomen doorstonden de beide oorlogsperiodes: de vierstammige tamme kastanje (Castanea sativa) en een driestammige boomhazelaar. Deze unieke ‘overlevers’ van de oorspronkelijke, 19de eeuwse vestingaanplantingen staan op de wallen langs de Kasteelgracht. De vierstammige kastanje groeit op de helling nabij de Menenpoort. De locatie is op zich al heel bijzonder en imponerend. Uit de stronk van de tamme kastanje groeiden na de Eerste Wereldoorlog vier nieuwe stammen op. Honderd jaar later ontwikkelden die zich tot een indrukwekkende, vierstammige reus. De stamomtrek van de stronk bedraagt niet minder dan 9.20 meter. De naam ‘Vierstammige Overlever past dan ook wonderwel bij deze unieke Ieperse vestingboom.

  Wat houdt deze titel in?

  Naast de nationale titel ontvangt de Vierstammige Kastanje een verzorgingsbeurt en vernieuwde inrichting van zijn dichte omgeving ter waarde van €2500. Samen met de Stad Ieper zal er gekeken worden naar mogelijkheden om deze boom nog meer in de kijker te zetten en voorbijgangers ten volle te laten genieten van dit unieke stukje natuur. Hierbij wordt er gedacht aan een grondverbetering, een inrichting van de parkomgeving, plaatsing infobord en doorkijkkader…. Ook ontvangen ze een toestel en abonnement van de Belgische startup Timbtrack ter waarde van € 700 om zelf te gebruiken of te schenken aan een organisatie of beheerder uit de buurt.

  Daarenboven zal de Vierstammige Kastanje in 2021 meedingen naar de titel van ‘European Tree of the Year’, tegen 15 andere Europese kandidaten. Dit initiatief wordt op Europees niveau georganiseerd door de Environmental Partnership Association in samenwerking met de ‘European Landowners’ Organization’.

  De Boom van het Jaar

  De ‘Baillet Latour Boom van het Jaar Wedstrijd’ gaat jaarlijks op zoek naar het verhaal achter de leukste, interessantste, en meest opmerkelijke bomen. Het gaat bij deze wedstrijd niet om de grootste, oudste of zelfs de mooiste boom, maar om een boom die de gemeenschap met elkaar en met de natuur verbindt. Iedereen kan een boom nomineren. De wedstrijd vindt jaarlijks plaats in Vlaanderen of Wallonië. Bomen uit regio Brussel kunnen elk jaar ingediend worden. Per provincie selecteert de jury één finalist. Een publieke stemming beslist welke boom bekroond wordt met de titel ‘Baillet Latour Boom van het Jaar’. 

  Het initiatief draagt bij tot de bekendheid van opmerkelijke bomen bij het grote publiek. Het benadrukt eveneens de nood aan een goede verzorging van deze bomen.

  De wedstrijd wordt georganiseerd door SBNL-VL (Stichting Behoud Natuur en Leefmilieu Vlaanderen), daartoe financieel ondersteund door het Fonds Baillet Latour, in samenwerking met ANB, BOS+, ELO, APB, Landelijk Vlaanderen en de Bosgroepen.

  Natuurbeleving Natuurbeheer
  De Vierstammige Kastanje uit Ieper werd verkozen tot Boom van het Jaar!
  De Vierstammige Kastanje uit Ieper werd verkozen tot Boom van het Jaar!
 • 14/10

  Extra zuurstof voor Keizer Karelvijver in Hoeilaart

  Natuurbeheer Natuurbeleving

  14/10

  Extra zuurstof voor Keizer Karelvijver in Hoeilaart

  Extra zuurstof voor Keizer Karelvijver in Hoeilaart

  De Keizer Karelvijver is een van de twaalf vijvers op de bovenloop van de IJse. Ze worden gevoed door bronnen en door het riviertje de Ijse dat verder in het Zoniënwoud ontspringt. Regiobeheerder Patrick Huvenne: “De Keizer Karelvijver werd kunstmatig aangelegd voor de viskweek in de priorij van Groenendaal. Aangespoeld zand en bladmateriaal maken de vijver minder diep waardoor de levensnoodzakelijke zuurstof in het water vermindert. We moeten hem af en toe leegscheppen om hem te onderhouden.”

  Betere waterkwaliteit en comfortabel wandelpad

  De firma Heylen zal in opdracht van Natuur en Bos in een eerste fase het slib met een graafmachine uit de vijver halen en op lange richels leggen. Zo droogt het sneller en kan de ontwaterde specie als tweede fase na bijkomende controle 4 à 8 weken later worden afgevoerd. In een derde en laatste fase worden twee lozingspunten van water in de vijver aangepakt. “Afvoerwater van de Brusselse Ring en het gezuiverd water van het Bosmuseum Jan Van Ruusbrouc lopen in de vijver. Dat willen we stoppen door een riolering aan te leggen en aan te sluiten aan een de duiker onder de Ring. Ook deze ingreep zal de waterkwaliteit van de Keizer Karelvijver zeker ten goede komen en het past in de plannen om de Koningsvijvers beter in te richten”, vertelt Patrick.Natuur en Bos zal na die derde fase ook het wandelpad ter hoogte van de riolering moeten vernieuwen. “Wandelaars gaan dan tijdelijk hinder ondervinden in de wandelzone tussen het Bosmuseum en de priorijsite van Groenendaal, maar tegen volgend voorjaar zijn de werken klaar en zal iedereen van het vernieuwde wandelpad kunnen genieten.”

  Blotevoetenpark

  Iets verderop startte de firma Hertsens in opdracht van Natuur en Bos met de aanleg van het parkarboretum Groenendaal op een terrein naast het regiokantoor. “We voorzien er tegen eind dit jaar een grote nieuwe groenzone die de onthaalpoort Groenendaal absoluut gaat versterken. Er komt een wandelpad, een blotevoetenpad en speelelementen voor kinderen. We leggen meteen ook een nieuwe dienstparking aan zodat de rand van het arboretum Groenendaal niet langer geschonden wordt”, aldus Patrick.

  Brabantse Wouden

  Deze werken passen in de structuurvisie voor het Zoniënwoud en binnen het ruimere plaatje van het project Brabantse Wouden, de regio ten zuiden van Brussel en Leuven die omarmd wordt door het Hallerbos, Zoniënwoud en Meerdaalwoud. Brabantse Wouden wil deze bosgebieden beter met mekaar verbinden en zo het leefmilieu in die ruime regio versterken. 

  Natuurbeheer Natuurbeleving
  Extra zuurstof voor Keizer Karelvijver in Hoeilaart
  Extra zuurstof voor Keizer Karelvijver in Hoeilaart
 • 14/10

  In Gerheserbossen en -heide spelen kinderen vanaf vandaag op het nieuwe ‘Multimovepad’

  Natuurbeleving

  14/10

  In Gerheserbossen en -heide spelen kinderen vanaf vandaag op het nieuwe ‘Multimovepad’

  In Gerheserbossen en -heide spelen kinderen vanaf vandaag op het nieuwe ‘Multimovepad’

  Iedereen naar buiten

  Ravotten in het groen heeft niets dan voordelen: het is goed voor lichaam en geest.  Toch brengen kinderen veel minder tijd buiten door dan vorige generaties. Kinderen spelen minder buiten, gaan minder het bos in om zich te verstoppen, te ravotten of kampen te bouwen.

   “Ik geef de liefde voor bossen en de natuur mee met de paplepel. Want de bossen zijn de grootste bondgenoten van onze kinderen. Met de Week van het Bos willen we zoveel mogelijk kinderen naar buiten krijgen om te genieten van en te spelen in onze prachtige natuur. Onbekend is onbemind. Er is niets beter dan ravotten in het bos om zo jong als het kan de kiem te leggen voor de liefde voor bos en natuur. We hopen op deze manier dan ook de eerste waardering voor een groen(er) Vlaanderen te oogsten” aldus Zuhal Demir, Vlaams minister van Natuur.

  Vernieuwde speelzone met ‘vossenkamp’ en ‘everzwijnkamp’

  Op vraag van vele jeugdverenigingen die Jeugdverblijf Kampidoe bezochten werd beslist om het speelbos aan de overzijde van de Zwarte Spechtstraat aantrekkelijker te maken. Door houtexploitatie, de sterke ondergroei en de opkomst van bramen was het speelbos immers niet meer veilig en voldoende toegankelijk voor spelende kinderen.

  Naast een aantal open plekken voor kleine activiteiten werden ook 2 kampen met een takkenwal gecreëerd. Enkele creatieve geesten ontwikkelden op deze manier het ‘vossenkamp’ en het ‘everzwijnkamp’. Het bospad in de speelzone werd hersteld en aan de buitenzijde van de speelzone werd takhout gestapeld in functie van de veiligheid. De bomen langs de wandelpaden werden gesnoeid en waar nodig werd een veiligheidskap uitgevoerd.

  Multimovepad

  Naast alle inrichtingswerken in de speelzone werd ook een gloednieuw multimovepad ontwikkeld. Dit bewegwijzerd multimovepad, van ongeveer 1,2 kilometer, start ter hoogte van zwembad De Merel (Zwarte Spechtstraat 57, Leopoldsburg). Door de klim- en stappalen, de evenwichtsbalk, de verspringbak, de katapult, schommel en in de evenwichtsbak … leren kinderen o.a. volop klimmen, springen en landen, glijden, slaan, trekken en duwen, wandelen en lopen. Arbeiders van de hierboven vermelde partners legden hierbij de nodige creativiteit aan de dag.

  Natuurbeleving
  In Gerheserbossen en -heide spelen kinderen vanaf vandaag op het nieuwe ‘Multimovepad’
  In Gerheserbossen en -heide spelen kinderen vanaf vandaag op het nieuwe ‘Multimovepad’
 • 14/10

  Natuurinspecteurs vinden boobytrap op jachtterrein

  Natuurinspectie

  14/10

  Natuurinspecteurs vinden boobytrap op jachtterrein

  Natuurinspecteurs vinden boobytrap op jachtterrein

  Natuurinspecteurs van Natuur en Bos van de Vlaamse overheid zijn vorige week tijdens een controle op een jachtterrein in Rumst op een boobytrap gestoten. Als gevolg van die vaststelling werden er vervolgens huiszoekingen bij jagers in Rumst en Sint-Katelijne-Waver uitgevoerd. Daar werden nog meer verboden wapens in beslag genomen. De inspecteurs troffen er mistnetten, veerklemmen en een geladen karabijn met een geluidsdemper en richtkijker aan (foto 1). De politie werd in bijstand geroepen om de verboden wapens in beslag te nemen. Daarmee was de kous echter niet af. In de jachthut op het terrein vonden de inspecteurs nóg twee boobytraps. Een boobytrap is een wapen dat zelf door het slachtoffer wordt geactiveerd (foto 2). Een van de aangetroffen boobytraps bestond uit een metalen buis die voorzien was van een jachtpatroon en een touwsysteem. Een aanraking van dat touw activeert vervolgens de boobytrap waardoor het jachtpatroon wordt afgevuurd. Dergelijke wapentuigen worden voornamelijk ingezet om vossen en andere predatoren uit te schakelen, maar kunnen evengoed een mens doden of levensgevaarlijk verwonden. We mogen er dan ook niet aan denken dat er toevallig een spelend kind hiermee in aanraking kwam. Natuur en Bos neemt deze feiten zeer ernstig. Er is een proces-verbaal opgesteld voor inbreuken op de jachtwetgeving en de wapenwet. Voor de jachtdelicten alleen al riskeren de daders een gevangenisstraf tot twee jaar en een geldboete tot 250.000 euro.

  Natuurinspectie
  Natuurinspecteurs vinden boobytrap op jachtterrein
  Natuurinspecteurs vinden boobytrap op jachtterrein
 • 14/10

  Kinderen van Basisschool De Sprong ravotten zich rot in de nieuwe speelnatuur van Kampveld

  Natuurbeleving

  14/10

  Kinderen van Basisschool De Sprong ravotten zich rot in de nieuwe speelnatuur van Kampveld

  Kinderen van Basisschool De Sprong ravotten zich rot in de nieuwe speelnatuur van Kampveld

  Kampen bouwen, in bomen klimmen … wie heeft daar geen mooie herinneringen aan? Kinderen moeten vrij kunnen spelen in het bos en in de natuur. Het is goed voor hun gezondheid, motoriek, concentratievermogen en zoveel meer. Kristof Benoot, directeur VBS De Sprong: “ Alle klassen trekken in de Week van het Bos naar buiten. Ze ruiken als het ware de bomen en kinderen herleven in de gezonde buitenlucht. De educatieve pakketten zijn zeer uitgebreid en enorm bruikbaar. Het sluit aan bij de leefwereld van de kinderen en het nieuwe leerplan waar we de totale ontwikkeling van de kinderen voorop zetten.”

  Met het speelbos in het Kampveld in Waardamme brengt Natuur en Bos de natuur dichterbij en kunnen kinderen van 's morgens vroeg tot ’s avonds laat ravotten en spelen en ook écht kind zijn. Het speelbos is aangelegd met heuvels die deels beplant zijn. Een totempaal, dieren in prachtig houtsnijwerk, loopplanken, houten speelpaddenstoelen, een kamp… prikkelen de fantasie en zorgen voor ontspanning en avontuur in de natuur! Het speelbos sluit mooi aan bij de speelnatuur en het speelpleintje van Oostkamp.

  Kom je dit uniek plekje speelnatuur ook ontdekken? Het speelbos is gemakkelijk bereikbaar via de parking aan het Dorpsplein in Waardamme. Je kunt een bezoek aan het speelbos makkelijk combineren met de Kampveldwandelroute dwars door het natuurgebied Kampveld (9km).

  Neem zeker ook een kijkje op www.natuurenbos.be/week-van-het-bos, daar vind je tal van activiteiten en wacht een uniek educatief pakket voor de lagere school én voor de kleuters

  Natuurbeleving
  Kinderen van Basisschool De Sprong ravotten zich rot in de nieuwe speelnatuur van Kampveld
  Kinderen van Basisschool De Sprong ravotten zich rot in de nieuwe speelnatuur van Kampveld
 • 12/10

  Natuur en Bos koopt ruim 56 ha landbouwgronden aan in Hasselt en Nieuwerkerken in het kader van bosuitbreiding

  Natuurbeheer

  12/10

  Natuur en Bos koopt ruim 56 ha landbouwgronden aan in Hasselt en Nieuwerkerken in het kader van bosuitbreiding

  Natuur en Bos koopt ruim 56 ha landbouwgronden aan in Hasselt en Nieuwerkerken in het kader van bosuitbreiding

  Bosuitbreiding

  Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir maakt zich sterk om tegen 2024 zo’n 4000 hectare extra bos te realiseren in Vlaanderen. Met de aankoop van 56 ha landbouwgrond in Hasselt en Nieuwerkerken zet Natuur en Bos alvast een stap in de goede richting.

  Herkenrodebossen

  In het wandelgebied Herkenrodebossen, tegen de Diestersteenweg te Kermt, werd een aaneengesloten blok landbouwgrond van 27 hectaren aangekocht. In de Herkenrodebossen werd de voorbije jaren onder impuls van de stad Hasselt, hard ingezet op natuurrecreatie. De aangekochte percelen zullen volgend jaar beplant worden. Door de bosuitbreiding wordt de natuurwaarde van het gebied verder versterkt.  Dit moet het behoud mogelijk maken van de zeldzame populaties van de hazelmuis en de bosvleermuis. Daarnaast zal er ook gezorgd worden voor de uitbreiding van houtkanten, poelen en warme bloemrijke kleine landschapselementen om ecologische verbindingen te voorzien voor soorten als boomkikker. In de Herkenrodebossen vind je momenteel al een speelbos en twee wandelroutes van 4,5 en 6,5 km. De nieuwe aankoop biedt mogelijkheden om het wandelnetwerk uit te breiden.

  Kasteel van Wijer

  Rond het Kasteel van Wijer, op de grens tussen Nieuwerkerken en Hasselt, werd een aaneengesloten blok van 29 hectare akker en 20 hectare bos aangekocht. Ook hier zullen de vrijkomende landbouwgronden ingezet worden voor bebossing. Het bos, dat tot nu toe ontoegankelijk was, zal opengesteld worden voor wandelaars.

  Het Wijerbos moet een belangrijke boskern gaan vormen tussen de grotere natuurgebieden van Nieuwenhoven bij Sint-Truiden en de Herkenrodebossen in Hasselt. Samen met de gemeente en de stad wordt er zo gewerkt aan meer natuur in de omgeving.

  “We willen gans Vlaanderen groener maken, maar zeker ook onze groene provincie. Met deze aankopen realiseren we nu ook in het Haspengouw toegankelijke nieuwe natuur. Tijdens de coronacrisis hebben we allemaal gemerkt hoe belangrijk de nabijheid van natuur is voor ons mentale welzijn. Of het nu om te ontspannen of te sporten is”, besluit Minister Demir.

  Natuurbeheer
  Natuur en Bos koopt ruim 56 ha landbouwgronden aan in Hasselt en Nieuwerkerken in het kader van bosuitbreiding
  Natuur en Bos koopt ruim 56 ha landbouwgronden aan in Hasselt en Nieuwerkerken in het kader van bosuitbreiding
 • 04/10

  Werken in de Westhoek moeten oudste duinenreservaat van het land redden

  Natuurbeheer

  04/10

  Werken in de Westhoek moeten oudste duinenreservaat van het land redden

  Werken in de Westhoek moeten oudste duinenreservaat van het land redden

  De Sahara van De Panne?

  Het natuurreservaat De Westhoek in De Panne is het oudste en grootste natuurreservaat aan onze kust. Duinen met helmgras wisselen elkaar af met duingraslanden, vochtige duinpannes, duinstruwelen en duinbossen. Het grote centraal loopduin, ook wel bekend als de Sahara van De Panne was één van de meest uitgestrekte stuifduinen van West-Europa. Helaas groeit het duinengebied sinds de laatste eeuwwisseling meer en meer dicht met helmgras en duindoorn. Hierdoor verdwijnt de zandverstuivingsdynamiek en verliest het ooit zo gevarieerde landschap in de Sahara zijn rijke fauna en flora.

  “Stuifduinen vormen een specifiek Europees habitattype waar tal van gespecialiseerde  planten, paddenstoelen en dieren leven, zoals de blauwe zeedistel, duinveldridderzwam en strandzandloopkever. Door de verstuiving ontstaan ook vochtige duinpannen, die op hun beurt een geschikte habitat zijn voor onder meer zeldzame orchideeën en de rugstreeppad." Aldus Reinhardt Strubbe van Natuur en Bos.

  Zandverstuivingsdynamiek valt stil

  De verstuivingsdynamiek viel sinds de eeuwwisseling echter grotendeels stil. Oorzaken hiervan liggen hoofdzakelijk bij de mens. De klimaatwijziging en stikstofdepositie bevorderen het kiemen en de groei van helmgras en duindoorn. Toegenomen infrastructuur en bebouwing, samen met aanplantingen, vormen bovendien een barrière voor het stuivende zand. Door het stilvallen van de verstuivingsdynamiek in de Sahara verdwijnt het leefgebied van diverse typische dier- en plantensoorten. Tijd voor actie om het oudste Vlaams Natuurreservaat te redden!

  Vandaag voerde minister Zuhal Demir de eerste kraanwerken uit om 7 hectare stuifduin te herstellen. Begroeiingen en humuslagen worden verwijderd. De wind krijgt zo weer vat op het kale zand en helpt de natuur om opnieuw een gevarieerd landschap te ontwikkelen.

  Minister Demir: “De nood aan toegankelijk groen is groter dan ooit tevoren. Het is dan ook hoog tijd voor actie om dit uniek natuurgebied met een rijke geschiedenis te redden. De Westhoek is immers sinds 1935 als landschap beschermd en kreeg in 1957 als eerste in Vlaanderen het statuut van staatsnatuurreservaat. Ik heb vandaag met eigen ogen mogen zien hoe uniek en mooi deze uiterste hoek van Vlaanderen is. Het spreekt voor zich dat ik me wil inzetten om de natuur- en belevingswaarde van dit uniek duinengebied te vrijwaren.”

  Vedette

  De werken in de Sahara maken deel uit van het Vlaams en Frans Interreg-project ‘Vedette’ (= voor een duurzaam eco-toeristisch territorium). Over de landsgrenzen heen worden in dit project de krachten gebundeld om de duinengordel tussen Duinkerke en Westende te beschermen en aantrekkelijk te maken voor mens en natuur.

  Via de tentoonstelling ‘Red de Sahara van De Panne’ krijg je meer informatie over de biodiversiteit en de historiek van het stuifduin en de redenen waarom dit habitattype verdwijnt. De tentoonstelling kan nog tot eind 2020 bezocht worden in het bezoekerscentrum ‘duinpanne’ en is gratis.

  Natuurbeheer
  Werken in de Westhoek moeten oudste duinenreservaat van het land redden
  Werken in de Westhoek moeten oudste duinenreservaat van het land redden