Pers & nieuws

Pers & nieuws

Journalisten kunnen terecht bij de woordvoerder van het Agentschap voor Natuur en Bos:

Marie-Laure Vanwanseele
Agentschap voor Natuur en Bos
Havenlaan 88 bus 75, 1000 Brussel
M. +32 (0)2 553 81 32
marielaure.vanwanseele@vlaanderen.be

 • 19/04

  Vlaams Fonds Tropisch Bos viert vijftiende verjaardag met drie gloednieuwe projecten

  Natuurbeheer

  19/04

  Vlaams Fonds Tropisch Bos viert vijftiende verjaardag met drie gloednieuwe projecten

  Vlaams Fonds Tropisch Bos viert vijftiende verjaardag met drie gloednieuwe projecten

  De voorbije jaren heeft de Vlaamse overheid via het VFTB al zo’n 65 projecten ondersteund die de bescherming en het beheer van tropische bossen nastreven. Van een project rond het herstel van gedegradeerde tropengebieden nabij Santa Cruz in Bolivia tot de bescherming en het beheer van een tropenreservaat van maar liefst 34.745 ha in Peru. Al vijftien jaar schrijft het VFTB aan een duurzaam verhaal rond de tropen. De rode draad doorheen de projecten: biodiversiteitsbehoud, bestrijding van en aanpassing aan de klimaatverandering en ondersteuning van de sociaal-economische ontwikkeling van lokale bevolkingsgroepen.

  Het VFTB vandaag: duurzame thee uit de Ecuadoraanse Amazone

  Ook nu nog blijft het VFTB actief. Zo werd in 2016 en 2017 in het Ecuadoraanse Amazonegebied ingezet op de ontwikkeling van duurzame waardeketens en agroforestry- en bosproducten. Een mooi voorbeeld hiervan is de bio-gecertificeerde Guayusa-thee, die dankzij een beter inkomen bijdraagt aan de verhoging van de levenskwaliteit van de lokale gemeenschappen en op die manier ook leidt tot een sterkere positie van de gemeenschappen en een beter bosbeheer.

  Daarnaast werd in dezelfde periode door dezelfde organisatie ook ingezet op de bescherming van de bossen in vijf inheemse Sápara gemeenschappen.

  Het VFTB in de toekomst: drie gloednieuwe projecten

  Ook in 2018 biedt het fonds financiële steun aan de bescherming van de natuurlijke rijkdommen in de tropen en het welzijn van zijn inwoners. Op deze vijftiende verjaardag kondigt het VFTB dan ook aan dat het vanaf maart 2018 drie nieuwe projecten zal ondersteunen.

  Project 1: Bescherming van het Waorani territorium in de Ecuadoraanse Amazone

  De inheemse Waorani-gemeenschap in het Ecuadoraanse Amazonegebied, in het bijzonder de vrouwengroepen, zullen door de nieuwe steun van het VFTB zelf in staat zijn om toezicht te houden op hun bossen om zo de illegale houtkap, handel in bush meat (vlees afkomstig van wilde dieren in de tropen) en andere bedreigingen te verminderen. Het ontwikkelen van een interactieve en integrale database zal hen toelaten hun territorium beter in kaart te brengen en onderbouwde beslissingen te nemen. Bovendien zal een communicatiestrategie ontwikkeld worden om de illegale handel van bush meat aan te pakken en zal er gezocht worden naar andere economische alternatieven.

  Project 2: Herstel en beheer van het Ecuadoraanse kustdroogbos

  Dit project wil 7.623 ha tropisch droogbos herstellen en duurzaam beheren. Ondanks het belang van tropisch droogbos op het vlak van biodiversiteit en klimaat ging 95% van deze ecosystemen verloren door de menselijke tussenkomst en is het dringend nodig om de bescherming van de bestaande overblijfselen te garanderen. Daarom zal men vanaf 2018 in de provincie Manabí inzetten op herbebossing en een beter beheer van het bestaande bos en boslandbouw met commercialisering van bosproducten zoals honing en palo santo.

  Project 3: Participatief en duurzaam co-beheer van het Amarakaeri-gemeenschapsreservaat in Peru

  Tot slot voorziet het VFTB een tweede fase van versterking van de inheemse gemeenschappen rondom het Amarakaeri-reservaat in het zuidoosten van Peru. In het Amarakaeri-gemeenschapsreservaat (maar liefst 402.000 ha groot) en de bufferzone worden inheemse gemeenschappen ondersteund bij het beheer en het behoud van hun reservaat enerzijds en goede agroforestry-praktijken anderzijds. Zo kunnen zij verder in harmonie met hun natuurlijke omgeving blijven leven.

  Het VFTB in cijfers

  Tussen 2003 en 2017 heeft het VFTB maar liefst 68 projecten in het Amazonebekken van Peru, Ecuador en Bolivia gefinancierd voor een totale waarde van 4.685.593 EUR. Het Amarakaeri-project dat start, kost 130.000 EUR; de bescherming van het Waorani-territorium 169.330 EUR en het herstel en beheer van het Ecuadoraanse kustdroogbos  95.136 EUR. Voor het secretariaat (projectoproep, communicatie en fondsenwerving bij de private sector) en beheer van deze projecten voorziet de Vlaamse overheid in 2018 een budget van 64.000 EUR. Vlaams minister Joke Schauvliege: "Al vijftien jaar zet Vlaanderen via het Vlaams Fonds voor Tropisch Bos in op het beschermen van de Zuid-Amerikaanse tropische bossen. Dat doen we door heel concrete projecten te ondersteunen die de levensomstandigheden van de lokale bevolkingsgroepen verbeteren en hen kennis bijbrengt in duurzaam bosbeheer. Zo beschermen we mee deze groene longen van onze planeet en komen we tegemoet aan de internationale verdragen om de biodiversiteit te behouden en de klimaatverandering te milderen.” 

  Natuurbeheer
  Vlaams Fonds Tropisch Bos viert vijftiende verjaardag met drie gloednieuwe projecten
  Vlaams Fonds Tropisch Bos viert vijftiende verjaardag met drie gloednieuwe projecten
 • 19/04

  Parende ooievaars in Webbekoms Broek

  Natuurbeheer Natuurbeleving

  19/04

  Parende ooievaars in Webbekoms Broek

  Parende ooievaars in Webbekoms Broek

  Elk voorjaar passeren heel wat ooievaars het Webbekoms Broek, maar het is wel al honderd jaar geleden dat er nog een ooievaarskoppel aan het broeden was. Vandaar de beslissing om twee jaar geleden kunstmatige nesten te plaatsen. Met resultaat!

  Ooievaars zijn immers standvastige vogels:  ze zijn trouw aan hun partner én aan hun broedplaats. In Webbekoms Broek gaat het dus waarschijnlijk om een nieuw gevormd paar van minstens 3 jaar oud.  Alle waarnemingen wijzen in de goede richting: veel gekletter en gepaar en geregeld brengt het mannetje ook takken bij, terwijl het vrouwtje lange tijd plat op het nest blijft liggen. De inschatting is dat ze deze week zullen beginnen te broeden.

  De laatste wilde ooievaars verdwenen uit onze streken eind 19° eeuw. Herintroductieprogramma's in Planckendaal en het Zwin gaven niet de verwachte verspreiding. Toch zijn er recente aanwijzingen dat meerdere trekkers in Vlaanderen een nest beginnen. In Nederland lukte het wel en daar spreekt men, net als in Duitsland, over Ooievaarsdorpen.

  De ooievaar heeft recent nog internationaal het statuut “niet bedreigd” gekregen en als je weet dat bv. in Polen vorig jaar nog 52.000 nesten geteld werden is dit te begrijpen. Een echte knuffelsoort met veel volkse verhalen eromheen, maar toch ook een straffe vogel. Een trek vanuit Westelijk Afrika over Gibraltar, dat is niet niks. En dat om hier op een schouw of paal weer en wind te trotseren.

  Na de grauwe klauwier vorig jaar en de bever in 2016 is deze nieuwkomer van harte welkom. We volgen het voor u op. Het koppel is te bezichtigen vanop de parking. Verdere toegang is voorlopig afgesloten omwille van begrijpelijke voorzorgsmaatregelen, verstoring is in deze fase uit den boze.

  Natuurbeheer Natuurbeleving
  Parende ooievaars in Webbekoms Broek
  Parende ooievaars in Webbekoms Broek
 • 03/04

  De Wijers lanceert officiële website www.dewijers.be

  Natuurbeleving

  03/04

  De Wijers lanceert officiële website www.dewijers.be

  De Wijers lanceert officiële website www.dewijers.be

  De Wijers ligt verspreid over 7 gemeenten (Hasselt, Genk, Zonhoven, Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder, Lummen en Diepenbeek) en is een bijzonder waardevol natuurgebied. Meer dan 1 000 vijvers kleuren hier het landschap en zorgen voor een – op Europese schaal – belangrijk leefgebied voor honderden water- en moerassoorten. De vijversnoeren vormen een fraai decor om door te wandelen, fietsen of aan watersport te doen. “De komende jaren wordt het gebied De Wijers verder ontwikkeld en uitgebouwd, dankzij een samenwerkingsverband tussen 17 partners, getrokken door ons als provincie Limburg”, aldus Ludwig Vandenhove.
  Daarnaast investeert de Vlaamse overheid via drie landinrichtingsprojecten in de streek. De projecten zullen enerzijds de natuurwaarden van het gebied verhogen en anderzijds de beleving in de streek verbeteren. Momenteel wordt er ook gewerkt aan de ontwikkeling van een huisstijl voor de inrichting van de onthaalpunten en andere locaties.

  De nieuwe website www.dewijers.be is een belangrijk onderdeel van de promotie van de streek in zowel binnen- als buitenland. Ze heeft in eerste instantie een toeristische insteek. De streek is namelijk vooral te bezoeken via zachte recreatie: wandelen en fietsen staan voorop.
  Bezoekers kunnen er hun verblijf of uitstap in De Wijers voorbereiden en vinden er alle praktische informatie over de 8 onthaalpunten, meer uitleg over de streek en haar fauna en flora, activiteiten en erfgoed
  ”, zegt Ludwig Vandenhove.  

  Aan de hand van wandeltellers in de verschillende reeds bestaande wandelgebieden werd onderzoek gedaan naar de bezoekersaantallen in De Wijers. Uit de resultaten van 2017 blijkt dat in De Wijers wandelgebieden Herkenrode en De Teut het populairst zijn bij wandelaars. “Voor de hele streek telden we 656 168 wandelaars. Wandelen kreeg dan ook een prominente plaats op de website: via de filters kan men zijn favoriete wandeling in het gebied zoeken en vindt men alle praktische informatie om op pad te gaan.”

  De website is tevens gekoppeld aan de Vlaamse Uitdatabank en toont de bezoeker een steeds actuele kalender van activiteiten in het gebied. Daarnaast legt de website de koppeling met Facebook en Instagram via informatie die bezoekers zelf aandienen. Alle foto’s die op Instagram verschijnen met de hashtag #dewijers worden automatisch getoond op de website.

  In de zomer verschijnt ook het programma van de Dag van De Wijers op de nieuwe website. Op 30 september 2018 vindt immers de vierde editie plaats van deze ‘opendeurdag’ van de streek, waarbij bewoners en bezoekers De Wijers volop mogen komen beleven”, kijkt gedeputeerde Ludwig Vandenhove vooruit.

  Natuurbeleving
  De Wijers lanceert officiële website www.dewijers.be
  De Wijers lanceert officiële website www.dewijers.be