Pers & nieuws

Pers & nieuws

Journalisten kunnen terecht bij de woordvoerder van het Agentschap voor Natuur en Bos:

Marie-Laure Vanwanseele
Agentschap voor Natuur en Bos
Koning Albert II-Laan 20 bus 8, 1000 Brussel
M. +32 (0)2 553 81 32
marielaure.vanwanseele@lne.vlaanderen.be

 • 22/06

  Hoge waakzaamheid in bos- en natuurgebieden

  Natuurbeleving

  22/06

  Hoge waakzaamheid in bos- en natuurgebieden

  Hoge waakzaamheid in bos- en natuurgebieden

  Overal in Vlaanderen geldt een verhoogde waakzaamheid in natuur- en bosgebieden. Dat betekent dat vuur maken verboden is, ook in alle bivak- en picknickzones waar dat normaal gezien wel kan. Ook roken in natuurgebieden is verboden. De langdurige hitte en droogte hebben ervoor gezorgd dat de meeste natuurgebieden in Vlaanderen zeer brandgevoelig zijn.

  Het is al weken extreem droog in Vlaanderen. Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft deze week ook in Vlaams-Brabant de brandfase oranje in werking gesteld in een aantal van haar terreinen. In de  provincies Antwerpen en Limburg was dit al eerder het geval. In enkele specifieke erg brandgevoelige gebieden zoals de Kalmthoutse heide en enkele andere droge heidegebieden, is brandfase rood van kracht.  Voor Oost- en West-Vlaanderen geldt een verhoogde waakzaamheid. Alle gebieden, maar ook bermen langs waters, wegen en akkers zijn op dit ogenblik erg brandgevoelig.

  Code oranje en rood voor Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg

  De toegang tot brandgevoelige gebieden in de provincie Antwerpen wordt afgeraden, dat is de zogenaamde code rood. “Alarmfase rood is uitzonderlijk”, zegt Marie-Laure Vanwanseele, woordvoerder van het Agentschap voor Natuur & Bos. “We kunnen de gebieden niet afsluiten om praktische redenen. Zo is het belangrijk dat hulpdiensten snel het gebied in kunnen indien nodig. Maar de combinatie van droogte en strakke wind maakt het risico op brand hoog, dus we vragen de bezoeker om het gezond verstand te gebruiken en uit de gebieden te blijven.”

  Code oranje is van kracht in de hele provincie Limburg en in delen van Vlaams-Brabant. Code oranje betekent dat je extreem voorzichtig moet zijn in bos en natuur. Laat kinderen niet zonder toezicht in het terrein. Het is absoluut verboden te roken en vuur te maken. Beheerders en brandweer zijn tijdens deze verhoogde brandfases extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit en worden er meer materieel en mankracht ingezet. Brandtorens in de natuurgebieden worden ook voortdurend bemand. Bezoekers moeten alert zijn en problemen onmiddellijk melden via het noodnummer 112.

  In de provincie Limburg worden ook alle machtigingen voor het maken van kampvuur (in recreatiegebied, buiten natuurgebied) ingetrokken.

  Hoge waakzaamheid voor Oost- en West-Vlaanderen, vuur stoken en roken verboden

  In alle gebieden in Oost- en West-Vlaanderen vragen de beheerders en brandweer heel alert en voorzichtig te zijn. In bivakzones en sommige picknickzones mag je normaal vuur maken in daartoe voorziene vuurkorven, maar ook dat is nu verboden.

  De situatie wordt op de voet gevolgd door het Agentschap voor Natuur en Bos, samen met de brandweer en lokale overheden. Zij beslissen of er een aanpassing van de alarmfases nodig is. De laatste stand van zaken en een overzicht van de betrokken gebieden vind je op www.natuurenbos.be/crisiscommunicatie.

  Natuurbeleving
  Hoge waakzaamheid in bos- en natuurgebieden
  Hoge waakzaamheid in bos- en natuurgebieden
 • 15/06

  Minister Schauvliege reserveert 750.000 euro voor meer natuur in Vlaanderen

  Natuurbeleving Natuurbeheer

  15/06

  Minister Schauvliege reserveert 750.000 euro voor meer natuur in Vlaanderen

  Minister Schauvliege reserveert 750.000 euro voor meer natuur in Vlaanderen

  Vlaanderen zet in op het behoud en het versterken van zijn natuur. Lokale overheden spelen hierbij een belangrijke rol. Daarom heeft minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, Joke Schauvliege, ook dit jaar aan het Agentschap voor Natuur en Bos gevraagd om een projectoproep uit te werken die steden en gemeenten met creatieve en innovatieve groenprojecten een financiële duw in de rug geeft. In 2017 zal de minister op die manier in totaal 750.000 euro subsidies geven aan steden en gemeenten.

  Minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, Joke Schauvliege wil steden en gemeenten aanmoedigen om te werken aan een groener Vlaanderen. Ze gaf daarom opdracht aan het Agentschap voor Natuur en Bos om ook dit jaar de projectoproep ‘Natuur in je Buurt’ te lanceren. Deze focust op het groen inrichten van openbare ruimtes.

  750.000 euro voor innovatieve groenprojecten

  Ook de meer verstedelijkte gebieden in Vlaanderen kunnen wel wat groen gebruiken. Met de projectoproep Natuur in je Buurt gaat minister Schauvliege op zoek naar innovatieve groenprojecten die de leefbaarheid van onze steden en gemeenten verhogen. De minister gaat op zoek naar projecten die een voorbeeld stellen.

  Opdat de projecten hun functie zouden hebben binnen een goed functionerende groenblauwe structuur beveelt het Agentschap voor Natuur en Bos aan om ze uit te werken binnen het grotere kader van een gemeentelijk groenplan. Kindgerichte en kindvriendelijke groenprojecten zijn ook dit jaar extra welkom.

  Ook in 2017 kiest een professionele jury één Vlaamse laureaat en tien provinciale laureaten (twee per provincie). Zij krijgen respectievelijk € 250.000 en € 50.000 om hun project te realiseren. Gemeenten kiezen zelf of ze een project indienen voor de titel ‘Vlaamse laureaat’ of voor de titel ‘provinciale laureaat’.

  Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw: “Met Natuur in je Buurt ijvert het Agentschap voor Natuur en Bos voor meer en betere natuur dicht in de buurt van mensen. Parken en tuinen, stadsbossen, volkstuinen, maar ook straten en pleinen, bedrijventerreinen, begraafplaatsen, … kunnen voor meer natuur in steden en gemeenten zorgen. Ze komen dan ook allemaal in aanmerking voor de projectoproep.”

  Steden, gemeenten, provincies, OCMW ’s, polders en wateringen, kerkfabrieken en universiteiten kunnen hun projectvoorstellen indienen bij het Agentschap voor Natuur en Bos tot 15 september 2017.

  De selectiecriteria voor de projectvoorstellen en de infobundel vindt u op www.natuurenbos.be/projectoproep-groen.

  Natuurbeleving Natuurbeheer
  Minister Schauvliege reserveert 750.000 euro voor meer natuur in Vlaanderen
  Minister Schauvliege reserveert 750.000 euro voor meer natuur in Vlaanderen
 • 13/06

  Wat zwemt er zoal in Vosselare Put?

  Natuurbeleving Natuurbeheer

  13/06

  Wat zwemt er zoal in Vosselare Put?

  Wat zwemt er zoal in Vosselare Put?

  Op dinsdag 13 juni van 9u30 tot 15u wordt een demonstratie-afvissing gegeven aan Vosselare Put, een meander van de Leie in Astene (Deinze). Een honderdtal leerlingen uit de omliggende basisscholen komen een kijkje nemen. Visserijbiologen zullen een woordje uitleg geven over de verschillende vissoorten die in de meander voorkomen, vertellen weetjes over vissen en over de waterkwaliteit.

  Dit wordt gratis aangeboden aan de omliggende scholen door het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), de Provinciale Visserijcommissie Oost-Vlaanderen en het Verbond van Visteelt en Hengelsportverenigingen Oost-Vlaanderen.  

  Wat staat er op het programma?

  De leerlingen mogen aan de waterkant komen kijken welke vissen er zoal in de meander zwemmen. Van visserijbioloog Alain Dillen (ANB) krijgen ze uitleg over deze vissen en het water. Tal van vragen zoals "Waarom is een paling zo glad", "waarom hebben vissen een licht gekleurde buik en een donkere rug", "hoe ademen vissen onder water" komen aan bod. De kans is groot dat er paling, brasem, snoek, blankvoorn en karper kan gezien worden.

  Waar en wanneer?

  U wordt uitgenodigd op deze demonstratie op dinsdagvoormiddag 13 juni om 9u30 aan de taverne aan Vosselare Put, te bereiken via de  Kleine Pontstraat 5 in Astene.

  Natuurbeleving Natuurbeheer
  Wat zwemt er zoal in Vosselare Put?
  Wat zwemt er zoal in Vosselare Put?
 • 12/06

  Vloethemveld verwelkomt en verwent kinderen in de nieuwe speelzone

  Natuurbeleving

  12/06

  Vloethemveld verwelkomt en verwent kinderen in de nieuwe speelzone

  Vloethemveld verwelkomt en verwent kinderen in de nieuwe speelzone

  Het Vloethemveld in Zedelgem en Jabbeke heeft een gloednieuwe leuke speelzone! In het voorjaar van 2011 werd het speelbos van iets meer dan 3 hectare aangelegd en beplant. Ondertussen konden de bomen groeien en recent zorgden de arbeiders van het Agentschap voor Natuur en Bos nog voor mooie avontuurlijke spelelementen.

  Kampen bouwen, in bomen klimmen … wie heeft daar geen mooie herinneringen aan? Kinderen moeten vrij kunnen spelen in het bos en in de natuur. Het is goed voor hun gezondheid, motoriek, concentratievermogen en zoveel meer. Daarom zijn er de voorbije jaren verspreid in Vlaanderen speelzones aangeduid en speelbosjes aangeplant. In speelzones kunnen kinderen en jongeren naar hartenlust ravotten en hoeven ze niet op de paadjes te blijven. Joke Schauvliege, Vlaams minister van Natuur: “ De voorbije jaren is het aantal speelzones in Vlaanderen fors gestegen: sinds eind 2015 zijn er al meer dan 120 permanente speelzones bijgekomen.”

  Bij de aanleg van deze speelzone ruim vijf jaar geleden was de inspraak van kinderen en jongeren uit de buurt van belang. De leerlingen van de Vrije Eigentijdse Katholieke Basisschool Aartrijke en de Vrije Basisschool Zedelgem Dorp werkten actief mee. Een gemeenschappelijk idee van zowat alle leerlingen was het aanbrengen van heuvels, een laagte en een tunnel. Daarmee werd meteen bij de aanleg rekening gehouden. De voorbije maanden is er intensief gewerkt om de speelzone nog attractiever en uitdagender te maken. Een totempaal, leuke toegangspoorten met dieren in prachtig houtsnijwerk, stapblokken, houten speelpaddenstoelen, een kamp en een tunnel, een zandberg met picknickbanken … prikkelen de fantasie en zorgen voor ontspanning en avontuur in de natuur!

  Kom op ontdekking in de nieuwe speelzone! De speelzone is gemakkelijk bereikbaar via de parking aan het voormalige militair sportplein, 500 meter voorbij het Provinciaal Opleidingscentrum voor Veiligheidsdiensten Vloethemveld, richting Aartrijke.


  De spelregels voor de speelzone Vloethemveld: wat kan wel, wat mag niet?
  De speelzone is het hele jaar vrij toegankelijk van zonsopgang tot -ondergang. Om mooie hutten en andere leuken dingen te bouwen, mogen touw en hout mee de speelzone in worden genomen. Alles wat je meebrengt (afval, maar ook sjortouwen en ander extra spelmateriaal) neem je weer mee naar huis. Wat natuurlijk niet mag, is levende takken en bomen afbreken of afzagen. Je bouwwerken moeten ook een tijdelijk karakter hebben: permanente constructies zijn niet toegelaten zonder vergunning. Scherpe voorwerpen zoals spijkers, schroeven, metaal en glas mag je niet meenemen in het bos. Een vuurtje stoken mag absoluut niet. Honden zijn niet toegelaten in de speelzone. Ouders en begeleiders zijn verantwoordelijk voor een veilig bezoek aan de speelzone.

  Natuurbeleving
  Vloethemveld verwelkomt en verwent kinderen in de nieuwe speelzone
  Vloethemveld verwelkomt en verwent kinderen in de nieuwe speelzone
 • 01/06

  Bivakzone Muziekbos sluit wegens aanhoudende overlast

  Natuurbeleving

  01/06

  Bivakzone Muziekbos sluit wegens aanhoudende overlast

  Bivakzone Muziekbos sluit wegens aanhoudende overlast

  De afgelopen jaren heeft het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) van de Vlaamse overheid in de Vlaamse Ardennen in een viertal natuur- en bosgebieden bivakzones geopend. Dit zijn terreinen die worden aangeduid met een speciaal pictogram en beschikken over minimale voorzieningen om er te kamperen. Iedereen mag er gratis verblijven, op voorwaarde dat ze zich aan een aantal afspraken houden. Het agentschap stelt nu tot zijn spijt vast dat die afspraken in het Muziekbos (in Ronse / Maarkedal) met de voeten getreden worden, met een pak overlast voor de natuur, andere bosgebruikers en omwonenden tot gevolg. De voorbije jaren werd herhaaldelijk gewaarschuwd, werden extra controles uitgevoerd, helaas zonder merkbare verbetering. Het ANB sluit daarom de bivakzone in het Muziekbos. 
   

  Bivakzones: maximale natuurbeleving, minimale ecologische voetafdruk

  Zomaar je tentje opzetten in de natuur mag natuurlijk niet. Om mensen toch te kunnen laten genieten van de bijzondere ervaring om in het bos te overnachten, opende het Agentschap voor Natuur en Bos een tiental bivakzones in verschillende bossen en natuurgebieden in Vlaanderen. De bivakzones zijn alleen te voet of met de fiets te bereiken. Ze zijn meestal voorzien van een waterpomp, een vuurkorf en soms een composttoilet.

  Geen gewone toeristische camping dus, wel een plek voor een maximale natuurbeleving met een minimale ecologische voetafdruk. Op de bivakzones mogen maximaal 3 tentjes staan en reserveren is niet mogelijk. Zo blijft het rustig voor mens en dier. Kampeerders mogen ook niet langer dan 48 uur in dezelfde bivakzone blijven.


  Overlast in bivakzone Muziekbos nam erg toe

  De belangstelling voor de bivakzones is sterk gegroeid, maar helaas heeft deze ontwikkeling niet overal alleen positieve gevolgen. In het Muziekbos kwamen de voorbije jaren meer en meer problemen. Steeds meer mensen laten er hun afval achter, komen in grote groep kamperen en feesten of nemen zelfs gigantische geluidsinstallaties mee. Houten zitbanken, platformen om de tentjes op te plaatsen of vuurkorven die de arbeiders en boswachters met veel passie hebben gebouwd en onderhouden, worden er vernield. Wat bedoeld was als kleinschalige kampeerlocatie voor natuurliefhebbers, is er de voorbije jaren herhaaldelijk veranderd in een trekpleister voor feestjes en barbecues. En dat is uiteraard niet de bedoeling. Zo hadden de echte kampeerders die per fiets of te voet kwamen, geen plaats of werden ze weggejaagd door luidruchtige feestvierders.
   

  Bivakzone Muziekbos sluit

  Het gaat niet om een algemeen probleem met de bivakzones. De meeste gebruikers van de bivakzones zijn heel enthousiast over de unieke natuurbeleving en respecteren de afspraken. Het Agentschap voor Natuur en Bos betreurt het dan ook des te meer dat enkelingen dit in het Muziekbos verstoren. De voorbije jaren werkte het ANB in samenspraak met de politie en de stad Ronse nochtans extra maatregelen uit om meer controle uit te oefenen. Aangezien dit de voorbije jaren en maanden niet tot een gewenst resultaat leidde, sluit het Agentschap voor Natuur en Bos de bivakzone in het Muziekbos. Het ANB betreurt dat ze deze stap moet zetten, maar andere oplossingen waren helaas meer voorhanden.

  Natuurbeleving
  Bivakzone Muziekbos sluit wegens aanhoudende overlast
  Bivakzone Muziekbos sluit wegens aanhoudende overlast