Pers & nieuws

Pers & nieuws

Voor persvragen kun je contact opnemen met het persnummer van Natuur en Bos: 02/553.04.89.

 • 28/03

  Nieuwe natuurloop in het Parkbos

  Natuurbeleving

  28/03

  Nieuwe natuurloop in het Parkbos

  Nieuwe natuurloop in het Parkbos

  Gezonde lucht tanken in het groen

  Natuur maakt mensen gezonder, dat is bewezen en dat ook sporten goed is voor het lichaam, staat al lang niet meer ter discussie. De ontwikkeling van deze natuurloop is een mooi resultaat van de samenwerking tussen de natuur- en sportsector. Natuurlopen zijn permanente uitgestippelde looproutes dwars door prachtige Vlaamse natuur.

  ‘In het Parkbos loop je door een mooi en gevarieerd landschap. Je doorkruist bossen, statige dreven en open terrein’, zegt Tom Embo, Directeur Natuurinvest bij Natuur en Bos.

  Natuurloop Parkbos

  Met een parcours van 4, 5,3 of 11,7 km vindt elke loper er zijn of haar sportieve uitdaging. En dat midden in het mooie decor van het Parkbos Vanaf de onthaalpoort Grand Noble start de groene lus van 4 km. Ter hoogte van de ingang ter hoogte van de Polderdreef start de blauwe lus van 5,3 km. De lus van 11,7 km kan je zowel starten aan de onthaalpoort Grand Noble als aan de onthaalpoort ter hoogte van de Polderdreef. Start je aan de Polderdreef, vlak bij de N60 (De Pinte) dan volg je de zwarte pijlen; doe je dat aan Grand Noble (Kortrijksesteenweg thv 1175, Sint-Denijs-Westrem) volg dan de rode pijlen.

  Het Parkbos telt niet minder dan 10 kastelen met bijhorende parken. Bossen, imposante dreven en knotbomenrijen karakteriseren er het landschap. Ook jonge bosaanplantingen en kruidenrijke begrazingszones maken het een groene stadslong. Bijzonder is de drevenstructuur in deelgebied Scheldevelde. Van aan de poort van het kasteel Scheldevelde waaieren zeven dreven uit over het landschap. Iets verderop vind je de Zevenster, een centraal punt waar zeven dreven samenkomen.

  ‘Als stad vinden we het belangrijk om te blijven investeren in voldoende, bewegwijzerde loopparcours‘, aldus sportschepen Sofie Bracke van de stad Gent. De goede samenwerking van alle partijen voor dit nieuwe parcours past ook helemaal in ons beleid.”

  ‘De betrokkenheid van Joggingclub De Pinte bij het uitstippelen van het parcours bleek zeer waardevol’. Ze zullen – samen met de vele bezoekers van het Parkbos - alvast gretig gebruik kunnen maken van dit nieuwe loopaanbod. Bovendien zagen we in de huidige coronatijden het aantal joggers in het Parkbos toenemen, vult schepen Kristof Agache van De Pinte aan.

  Sporters beleven meer

  Sporten is gezond, zowel voor de fysieke uithouding als de mentale veerkracht. Voeg er een groene omgeving en een portie natuurbeleving aan toe en je bekomt de ideale balans voor een deugddoende activiteit.

  ‘De herkenbare signalisatie met afstandsaanduidingen tonen jou de weg en motiveren je om door te zetten. Dus trek jouw loopschoenen aan en blijf vooral sporten, want sporters beleven meer, zeker in de natuur’, aldus Philippe Van de Velde van de afdeling sportpromotie bij Sport Vlaanderen.

  Natuurbeleving
  Nieuwe natuurloop in het Parkbos
  Nieuwe natuurloop in het Parkbos
 • 25/03

  De natuur is momenteel één grote kraamkliniek. Draag er zorg voor. Hou uw hond aan de leiband en blijf op de paden.

  Natuurbeleving Natuurbeheer

  25/03

  De natuur is momenteel één grote kraamkliniek. Draag er zorg voor. Hou uw hond aan de leiband en blijf op de paden.

  De natuur is momenteel één grote kraamkliniek. Draag er zorg voor. Hou uw hond aan de leiband en blijf op de paden.

  Bescherm de natuur

  Vooral in de lente is de natuur erg kwetsbaar. Ze is dan één grote kraamkliniek. Een groot deel van het leven in de natuur speelt zich laag tegen de grond af. Daar vind je broedende vogels, kleine zoogdieren, … en ook reekalfjes. Rondsnuffelende honden die van het pad gaan, kunnen de dieren in hun rust opschrikken. Sommige dieren lopen zich uit angst letterlijk te pletter, raken gekwetst of worden zelfs gedood. Elk jaar sterven er bovendien verschillende dieren omdat ze doodgebeten worden door een loslopende hond.  Soms is de schade die een loslopende hond aanricht niet zichtbaar. Het geurspoor dat een hond achterlaat, maakt dieren die er mee in aanraking komen angstig. Wanneer een reekalf in aanraking komt met een hond, bestaat de kans dat het ouderdier het jonge dier achterlaat, waardoor het verhongert en sterft. 

  Bescherm andere bezoekers

  Iedereen wil van de natuur genieten, met of zonder hond. Hondeneigenaars gaan er vaak van uit dat hun hond lief en trouw is en geen gevaar of bedreiging vormt. Wellicht is dat in vele gevallen ook zo, maar een dier is nooit 100 % voorspelbaar. Een hond kan opschrikken en onverwacht reageren. Andere bezoekers appreciëren het meestal ook niet als ze besprongen, aangeraakt of achtervolgd worden door een hond.

  Bescherm je hond

  Wist je dat een loslopende hond zélf gevaar loopt? Hij kan aangevallen worden door een everzwijn of geïnfecteerd worden met parasieten die in het struikgewas schuilen. Denk maar aan teken. Of de straat op rennen met alle gevolgen van dien. Daarom, ook hier, in het belang van de veiligheid van je hond: ‘Honden aan de lijn, ’t zal wel zijn.’

  20 seconden snuffelen staat gelijk aan een uurtje flink doorstappen

  Ja, maar mijn hond moet zich toch eens goed kunnen uitleven? Een veelgehoorde bezorgdheid van hondeneigenaars. Maar ook aan de lijn kunnen een hond en het baasje zich uitleven. Laat je hond niet enkel uit omdat het moet voor een kakske, maar doe samen iets leuks. En wil je je hond toch vrij laten rondlopen, dan kan dat nog altijd in een van de hondenlosloopzones.

  Samen voor een mooie lente. Doe jij ook mee?

  “Het voorbije jaar hebben heel wat mensen de natuur in eigen streek ontdekt. Dat is een goede zaak. Maar het stijgend aantal bezoekers heeft ook de druk op onze natuur sterk verhoogd. De natuur is kwetsbaar, zeker in de lente. Daarom is het van belang dat iedereen de afspraken in onze parken, bossen en natuurgebieden opvolgt,” aldus minister van Natuur Zuhal Demir

  Blijf op de paden, zo zorgen we voor enige rust voor alle planten en dieren in die natuur. Creëer als fietser of wandelaar geen extra sluippaadjes. Neem afval terug mee naar huis en maak geen overbodig lawaai. En wees hoffelijk voor elkaar: de natuur is er voor iedereen.

  Natuurbeleving Natuurbeheer
  De natuur is momenteel één grote kraamkliniek. Draag er zorg voor. Hou uw hond aan de leiband en blijf op de paden.
  De natuur is momenteel één grote kraamkliniek. Draag er zorg voor. Hou uw hond aan de leiband en blijf op de paden.
 • 23/03

  Minister Zuhal Demir verwelkomt eerste Tuinrangers in Vlaanderen

  Natuurbeleving

  23/03

  Minister Zuhal Demir verwelkomt eerste Tuinrangers in Vlaanderen

  Minister Zuhal Demir verwelkomt eerste Tuinrangers in Vlaanderen

  Tuinbiotopen voor meer leven

  Bijna 10% van Vlaanderen bestaat uit particuliere tuinen, koertjes en balkons. Deze spelen een belangrijke rol in de strijd tegen droogte, hitte en verlies aan biodiversiteit. Goed aangelegde bloemenborders, geveltuintjes of bloeiende hagen trekken allerlei wilde dieren aan. Het zijn de tuinversies van de bosranden of houtkanten waar dieren zich goed voelen. Deze ‘tuinbiotopen’ zorgen voor een tuin vol leven. Een tuin met meer vlinders, vogels en misschien zelfs een egel? De Tuinrangers zijn gepassioneerde vrijwilligers die zich daarvoor inzetten.

  Minister Zuhal Demir: “Veel mensen willen iets doen voor de natuur, maar weten niet hoe eraan te beginnen. De Tuinrangers zetten tuineigenaars op een laagdrempelige manier op weg om de natuur te helpen in hun eigen tuin. Hoe meer mensen op hun diensten een beroep doen, hoe meer de biodiversiteit in Vlaanderen zal toenemen.” 

  Op tuinsafari

  Via de website www.tuinrangers.be kunnen tuineigenaars in de deelnemende gemeentes vanaf vandaag een gratis tuinsafari aanvragen. Samen met de Tuinranger gaan ze op ontdekking in hun eigen tuin. Welke fascinerende diertjes of plantjes zijn er al? Wat ruist er in het stuikgewas? Een verborgen wereld wordt blootgelegd in je eigen achtertuin. Je krijgt vanzelf zin in meer tuinnatuur.

  Dan ben je klaar voor stap twee. Enkele eenvoudige veranderingen in je tuin kunnen een gigantisch verschil maken voor de natuur. De Tuinrangers geven tips om de biodiversiteit te verbeteren en droogte tegen te gaan. Neem nu een stuk gazon dat je omvormt tot een bloemenweide. Het resultaat is niet alleen een streling voor het oog, maar ook hemel op aarde voor veel insecten. Insecten bestuiven op hun beurt bloemen en zijn een voedselbron voor vogels. Voor je het weet, gonst je tuin van het leven. Missie geslaagd.

  Vlaams vrijwilligersinitiatief

  De Tuinrangers zijn een initiatief van het Natuur en Bos van de Vlaamse overheid. Het doel is de Vlaamse steden en gemeentes ondersteunen in hun strijd voor meer biodiversiteit en tegen de klimaatverandering. Inverde, het opleidingscentrum van Natuur en Bos, zorgt voor de selectie, opleiding, begeleiding en ondersteuning van de vrijwillige Tuinrangers. De gemeentes staan in voor de financiering.

  Pilootproject

  Vorig jaar stapten Boom, Brakel, Genk, Kalmthout, Leuven, Sint-Niklaas, Turnhout, Waregem en Zwalm in het pilootproject. In deze gemeentes werden de Tuinrangers al geselecteerd en opgeleid. De eerste tuinsafari vond vandaag in Genk plaats in aanwezigheid van minister Zuhal Demir.

  In 2021 wil Inverde ook in 15 andere Vlaamse gemeentes een Tuinrangerwerking opstarten. Nu al is zeker dat Roeselare, Wevelgem, Knokke-Heist, Laakdal, Westerlo, Asse, Hoogstraten, Peer, Oudsbergen en As zullen meedoen. Volgend jaar volgen nóg 15 nieuwe gemeentes. Deelnemende gemeentes zijn steeds terug te vinden op de website www.tuinrangers.be.

  Natuurbeleving
  Minister Zuhal Demir verwelkomt eerste Tuinrangers in Vlaanderen
  Minister Zuhal Demir verwelkomt eerste Tuinrangers in Vlaanderen
 • 22/03

  Nieuwe subsidie voor preventieve maatregelen voor everzwijnschade

  Subsidies

  22/03

  Nieuwe subsidie voor preventieve maatregelen voor everzwijnschade

  Nieuwe subsidie voor preventieve maatregelen voor everzwijnschade

  Everzwijnen zijn al enkele jaren aan een opmars bezig in Vlaanderen. Goed nieuws voor de gezondheid van onze natuur, maar helaas brengt dit ook vervelende situaties met zich mee. Ze eten graag én alles wat op hun pad komt. Dat zorgt niet zelden voor wrevel en weerstand. Preventieve maatregelen kunnen zeker soelaas bieden. Daarom lanceert Natuur en Bos een projectsubsidie om samenwerkingsprojecten rond preventieve maatregelen te stimuleren.

  Projecten die in aanmerkingen komen voor subsidie moeten duidelijk getuigen van een gemeenschappelijke aanpak. De verschillende actoren (landbouwsector, natuursector, jachtsector, overheden) moeten samenwerken bij de uitrol van de projecten en moeten een breed gedragen oplossing voorleggen voor samenleven met everzwijnen op lange termijn. Particulieren of individuele bedrijven komen niet in aanmerking voor een subsidie.

  Enkele voorbeelden van maatregelen die in aanmerking komen tot subsidie zijn: plaatsing van rasters aan de randen van een woonzone, wildroosters, inrichting van natuur, alternatieven om preventief de everzwijnpopulatie te sturen, plaatsing van waarschuwingsborden, etc. Het voor te leggen ruimtelijk plan moet een aanpak op niveau van everzwijnpopulatie bevatten, zowel op korte als op lange termijn.

  Minister Demir heeft intussen ook beslist dat Natuur en Bos blijft instaan voor de ophaling van kadavers van zwijnen wanneer de wildbeheereenheden ze afgeschoten hebben.

  Subsidies
  Nieuwe subsidie voor preventieve maatregelen voor everzwijnschade
  Nieuwe subsidie voor preventieve maatregelen voor everzwijnschade
 • 21/03

  Vlaams ministers Zuhal Demir en Ben Weyts planten Heldenboompje en lanceren projectsubsidie Groene Rand op Wereldbosdag

  Natuurbeheer Subsidies

  21/03

  Vlaams ministers Zuhal Demir en Ben Weyts planten Heldenboompje en lanceren projectsubsidie Groene Rand op Wereldbosdag

  Vlaams ministers Zuhal Demir en Ben Weyts planten Heldenboompje en lanceren projectsubsidie Groene Rand op Wereldbosdag

  Zondag 21 maart is het Wereldbosdag. Het belang van bos als levensnoodzakelijk ecosysteem staat dan wereldwijd in de kijker. Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir en minister van Vlaamse Rand Ben Weyts grijpen Wereldbosdag aan om een nieuwe projectsubsidie voor toegankelijk groen in de Vlaamse Rand te lanceren. De ministers voorzien in totaal 2 miljoen euro steun voor lokale besturen, verenigingen en organisaties die hun groene plannen en ideeën willen realiseren. Dit moet het aanbod van toegankelijke en belevingsvolle natuur voor de randbewoners vergroten. De subsidiebedragen zijn aanzienlijk, de Vlaamse overheid komt financieel tussen in de terreinaankoop (tot 50%, en tot 60% voor bebossing) en de toegankelijke, groene terreininrichting (tot 80%). 

  “Veel Vlamingen hebben in het voorbije jaar de natuur herontdekt”, zegt minister Demir. “Voor Limburgers is toegankelijke natuur in je eigen buurt de normaalste zaak van de wereld, maar in de Vlaamse Rand is het niet altijd zo vanzelfsprekend. We willen erover waken dat er in deze mooie regio voldoende toegankelijk groen blijft bestaan”.

  “We willen niet alleen behouden wat we hebben, we willen ook zorgen voor éxtra groen en éxtra bomen in de Vlaamse Rand”, vult minister Weyts aan. “Het groene karakter van de Rand zal zo verder versterkt worden. En alle inwoners van onze mooie regio zullen nog meer kunnen genieten van toegankelijke groene plekken”.

  Om voor de subsidie in aanmerking te komen, moeten projectindieners enerzijds de leefbaarheid of de kwaliteit van de leefomgeving voor de randbewoners verhogen door het aanbod van of de toegang tot belevingsvolle natuur te verbeteren. Dat kan bijvoorbeeld door de natuur uit te breiden op locaties met een beperkt toegankelijk aanbod of door natuur te realiseren die inspeelt op een maatschappelijke vraag. Anderzijds moet het project ook de natuurwaarden in het gebied herstellen of verhogen. Dat kan door bomen aan te planten of te zorgen voor natte natuur zoals moeras- en veengebieden of vochtige graslanden.

  Minister Demir en minister Weyts hebben hun oproep kracht bijgezet door symbolisch een boom te planten in het nieuwe Heldenbos in Halle. Begin februari gingen daar aan het Lembeekbos al zo’n 5.400 boompjes de grond in, goed voor drie voetbalvelden bos. Dit nieuw stukje bos bevindt zich ook op een boogscheut van het Hallerbos en ligt daarmee strategisch in een groter netwerk van natuurgebieden ten zuiden van Halle. Het gaat over een van de vele stukjes natuur die dankzij de krachtige gebiedscoalitie van Plan Boommarter tot stand kwam. In een ruimer plaatje past het in het project Brabantse Wouden dat Hallerbos, Zoniënwoud en Meerdaalwoud met elkaar wil verbinden tot één machtig bosrijk landschap.

  Dit nieuwe bos is ook een van de zes Heldenbossen, een idee van burgerinitiatief ‘Bedanktmerci’ met steun van BOS+ om in elke Vlaamse provincie minstens één bos aan te planten om onze coronahelden in de zorg blijvend te bedanken. Naast Halle zijn er plantlocaties in Moerbeke, Zulte, Poperinge, Houthalen-Helchteren en Aartselaar. In totaal gaat het over bijna 10 hectare.

  De Heldenbossen zijn een prachtig initiatief dat mooi past in het engagement om tegen 2024 Vlaanderen 4.000 hectare bosrijker te maken”, zegt minister Demir. “Die lat ligt hoog, maar is haalbaar als overheden, bedrijven, verenigingen én ook burgerinitiatieven zoals deze hun boompje bijdragen. Met de Heldenbossen gaan respect voor zorg en natuur hand in hand. Naast  Wereldbosdag is het vandaag ook Dag van de Zorg. Ik roep alle Vlamingen op om zorg te dragen voor mekaar door ook de natuur in hun buurt te respecteren. Respect voor het bos, dat betekent ook respect voor boswachters, natuurinspecteurs, groendiensten, vrijwilligers die als ambassadeurs van het bos dag in dag uit hun beste beentje voorzetten.”          

  “Het Vlaamse regeerakkoord voorziet één miljoen extra bomen in de provincie Vlaams-Brabant. Een aanzienlijk deel daarvan willen we in de Vlaamse Rand een plek geven”, zegt minister Weyts.“Daarom ondersteun ik samen met mijn collega Zuhal Demir deze projectsubsidie volledig. Initiatiefnemers die gronden aankopen om te bebossen, komen we tot zestig procent van de aankoopprijs tegemoet. Met de subsidie verbinden we niet alleen de natuur, we bundelen ook hier de krachten van overheidsdiensten, verenigingen en organisaties, vrijwilligers,…kortom iedereen die de Groene rand een warm hart toedraagt.”

  De deadline om projectvoorstellen in te dienen is 15 mei 2021. Na goedkeuring krijgen de initiatiefnemers een jaar om op te starten. Vanaf dan hebben ze drie jaar de tijd om hun project uit te voeren.

  Natuurbeheer Subsidies
  Vlaams ministers Zuhal Demir en Ben Weyts planten Heldenboompje en lanceren projectsubsidie Groene Rand op Wereldbosdag
  Vlaams ministers Zuhal Demir en Ben Weyts planten Heldenboompje en lanceren projectsubsidie Groene Rand op Wereldbosdag
 • 21/03

  Vlaams ministers Zuhal Demir en Ben Weyts planten Heldenboompje en lanceren projectsubsidie Groene Rand

  Natuurbeheer Subsidies

  21/03

  Vlaams ministers Zuhal Demir en Ben Weyts planten Heldenboompje en lanceren projectsubsidie Groene Rand

  Vlaams ministers Zuhal Demir en Ben Weyts planten Heldenboompje en lanceren projectsubsidie Groene Rand

  Zondag 21 maart is het Wereldbosdag. Het belang van bos als levensnoodzakelijk ecosysteem staat dan wereldwijd in de kijker. Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir en minister van Vlaamse Rand Ben Weyts grijpen Wereldbosdag aan om een nieuwe projectsubsidie voor toegankelijk groen in de Vlaamse Rand te lanceren. De ministers voorzien in totaal 2 miljoen euro steun voor lokale besturen, verenigingen en organisaties die hun groene plannen en ideeën willen realiseren. Dit moet het aanbod van toegankelijke en belevingsvolle natuur voor de randbewoners vergroten. De subsidiebedragen zijn aanzienlijk, de Vlaamse overheid komt financieel tussen in de terreinaankoop (tot 50%, en tot 60% voor bebossing) en de toegankelijke, groene terreininrichting (tot 80%). 

  “Veel Vlamingen hebben in het voorbije jaar de natuur herontdekt”, zegt minister Demir. “Voor Limburgers is toegankelijke natuur in je eigen buurt de normaalste zaak van de wereld, maar in de Vlaamse Rand is het niet altijd zo vanzelfsprekend. We willen erover waken dat er in deze mooie regio voldoende toegankelijk groen blijft bestaan”.

  “We willen niet alleen behouden wat we hebben, we willen ook zorgen voor éxtra groen en éxtra bomen in de Vlaamse Rand”, vult minister Weyts aan. “Het groene karakter van de Rand zal zo verder versterkt worden. En alle inwoners van onze mooie regio zullen nog meer kunnen genieten van toegankelijke groene plekken”.

  Om voor de subsidie in aanmerking te komen, moeten projectindieners enerzijds de leefbaarheid of de kwaliteit van de leefomgeving voor de randbewoners verhogen door het aanbod van of de toegang tot belevingsvolle natuur te verbeteren. Dat kan bijvoorbeeld door de natuur uit te breiden op locaties met een beperkt toegankelijk aanbod of door natuur te realiseren die inspeelt op een maatschappelijke vraag. Anderzijds moet het project ook de natuurwaarden in het gebied herstellen of verhogen. Dat kan door bomen aan te planten of te zorgen voor natte natuur zoals moeras- en veengebieden of vochtige graslanden.

  Minister Demir en minister Weyts hebben hun oproep kracht bijgezet door symbolisch een boom te planten in het nieuwe Heldenbos in Halle. Begin februari gingen daar aan het Lembeekbos al zo’n 5.400 boompjes de grond in, goed voor drie voetbalvelden bos. Dit nieuw stukje bos bevindt zich ook op een boogscheut van het Hallerbos en ligt daarmee strategisch in een groter netwerk van natuurgebieden ten zuiden van Halle. Het gaat over een van de vele stukjes natuur die dankzij de krachtige gebiedscoalitie van Plan Boommarter tot stand kwam. In een ruimer plaatje past het in het project Brabantse Wouden dat Hallerbos, Zoniënwoud en Meerdaalwoud met elkaar wil verbinden tot één machtig bosrijk landschap.

  Dit nieuwe bos is ook een van de zes Heldenbossen, een idee van burgerinitiatief ‘Bedanktmerci’ met steun van BOS+ om in elke Vlaamse provincie minstens één bos aan te planten om onze coronahelden in de zorg blijvend te bedanken. Naast Halle zijn er plantlocaties in Moerbeke, Zulte, Poperinge, Houthalen-Helchteren en Aartselaar. In totaal gaat het over bijna 10 hectare.

  De Heldenbossen zijn een prachtig initiatief dat mooi past in het engagement om tegen 2024 Vlaanderen 4.000 hectare bosrijker te maken”, zegt minister Demir. “Die lat ligt hoog, maar is haalbaar als overheden, bedrijven, verenigingen én ook burgerinitiatieven zoals deze hun boompje bijdragen. Met de Heldenbossen gaan respect voor zorg en natuur hand in hand. Naast  Wereldbosdag is het vandaag ook Dag van de Zorg. Ik roep alle Vlamingen op om zorg te dragen voor mekaar door ook de natuur in hun buurt te respecteren. Respect voor het bos, dat betekent ook respect voor boswachters, natuurinspecteurs, groendiensten, vrijwilligers die als ambassadeurs van het bos dag in dag uit hun beste beentje voorzetten.”          

  “Het Vlaamse regeerakkoord voorziet één miljoen extra bomen in de provincie Vlaams-Brabant. Een aanzienlijk deel daarvan willen we in de Vlaamse Rand een plek geven”, zegt minister Weyts.“Daarom ondersteun ik samen met mijn collega Zuhal Demir deze projectsubsidie volledig. Initiatiefnemers die gronden aankopen om te bebossen, komen we tot zestig procent van de aankoopprijs tegemoet. Met de subsidie verbinden we niet alleen de natuur, we bundelen ook hier de krachten van overheidsdiensten, verenigingen en organisaties, vrijwilligers,…kortom iedereen die de Groene rand een warm hart toedraagt.”

  De deadline om projectvoorstellen in te dienen is 15 mei 2021. Na goedkeuring krijgen de initiatiefnemers een jaar om op te starten. Vanaf dan hebben ze drie jaar de tijd om hun project uit te voeren.

  Natuurbeheer Subsidies
  Vlaams ministers Zuhal Demir en Ben Weyts planten Heldenboompje en lanceren projectsubsidie Groene Rand
  Vlaams ministers Zuhal Demir en Ben Weyts planten Heldenboompje en lanceren projectsubsidie Groene Rand
 • 21/03

  Minister Demir sluit boomplantseizoen af in Dentergem tijdens de Internationale Dag van het Bos: meer dan 4 hectare extra bos in de Meikensbossen

  Natuurbeheer

  21/03

  Minister Demir sluit boomplantseizoen af in Dentergem tijdens de Internationale Dag van het Bos: meer dan 4 hectare extra bos in de Meikensbossen

  Minister Demir sluit boomplantseizoen af in Dentergem tijdens de Internationale Dag van het Bos: meer dan 4 hectare extra bos in de Meikensbossen

  Met de 4,2 hectare extra bos zijn de Meikensbossen nu uitgebreid tot 64 hectare. In het nieuwe bos werden 8150 inheemse bomen, vooral winter- en zomereik, beuk, zwarte els, ruwe berk, haagbeuk aangeplant. Rondom is een houtkant geplant met 5550 struiken van onder meer hazelaar, meidoorn, Europese vogelkers, sleedoorn, sporkehout en Gelderse roos.

  De Meikensbossen vind je aan de voet van de Poelberg op de grens tussen Tielt en Dentergem. Je kan er aangenaam wandelen door een afwisselend landschap. Oud en jong bos, dreven, hooi- en weilanden. Hier en daar een poel. Het uitzicht op de Poelbergmolen maakt het plaatje compleet. Terwijl je geniet van het landschap langs het nieuwe wandelnetwerk, trakteren zangvogels je op een prachtig intermezzo.

  Vandaag werken we aan de ontwikkeling van de Meikensbossen. De eerste bebossingen van de Meikensbossen dateren uit het jaar 2001. Er bleef toen maar een schamele 5 hectare over van het ooit zo grote Dendrombosch. De omgeving van Tielt behoort dan ook tot de bosarmste regio’s van Vlaanderen. De voorbije jaren staken honderden vrijwilligers van Natuurpunt de Torenvalk de handen uit de mouwen om de Meikensbossen te beplanten. Dit jaar kon een plantactie met vrijwilligers niet doorgaan maar werd samengewerkt met een maatwerkbedrijf voor het planten van de bomen en struiken. Bijkomende bosuitbreidingen in 2022 en 2024 moeten de Meikensbossen doen groeien tot meer dan 70 hectare.

  “Het doet me plezier om te zien dat ook in Dentergem wordt meegewerkt aan een groener Vlaanderen,” zegt Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir die samen  met de lokale besturen, natuurverenigingen, bosgroepen en private eigenaars 4.000 hectare extra bos wil realiseren tegen 2024. “De ambitie is hoog, maar als iedereen ‘een bosje’ bijdraagt, kunnen we samen de groenste inhaalbeweging ooit maken in Vlaanderen. Als ook bedrijven, verenigen en particulieren mee hun schouders zetten onder dit project, plukken onze kinderen en kleinkinderen daar later de vruchten van."

  Natuurbeheer
  Minister Demir sluit boomplantseizoen af in Dentergem tijdens de Internationale Dag van het Bos: meer dan 4 hectare extra bos in de Meikensbossen
  Minister Demir sluit boomplantseizoen af in Dentergem tijdens de Internationale Dag van het Bos: meer dan 4 hectare extra bos in de Meikensbossen
 • 17/03

  Aanplant toegangsdreef met winterlindes in het Hobos te Bosland

  Natuurbeheer

  17/03

  Aanplant toegangsdreef met winterlindes in het Hobos te Bosland

  Aanplant toegangsdreef met winterlindes in het Hobos te Bosland

  Nieuwe aanplant

  Na het kappen van de bomen is nu het moment aangebroken om nieuwe bomen aan te planten. Er werd beslist om niet opnieuw fijnsparren aan te planten, maar Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid koos voor winterlindes (Tilia cordata). Deze inheemse kleinbladige lindesoort is beter bestand tegen droogte en minder ziektegevoelig dan fijnspar. Bovendien is deze boom, die hoger wordt dan 25 meter, bijzonder geschikt als dreefboom. Tot slot is de boom ecologisch interessant als nectarproducent. De aangeplante lindes zijn al enkele jaren oud en een tweetal meter hoog. Zo wordt voorkomen dat reeën de lekkere knoppen kunnen opeten.

  Na vele jaren goede verzorging zullen deze bomen over enkele decennia terug een statige dreef vormen. “Het Hobos is een begrip in Limburg. Door langs de prachtige toegangsdreef nieuwe winterlindes te planten herstellen we het prachtige gebied zodat inwoners en bezoekers er opnieuw met volle teugen van kunnen genieten” aldus Minister van Natuur en Omgeving, Zuhal Demir.

  Het Hobos

  Het Hobos in Pelt bestaat uit een gevarieerd landschap van bossen, weilanden, boomgaarden, houtkanten en een oud gebouwencomplex. Het landgoed vormt ook vandaag nog een uitzonderlijk aantrekkelijk en gaaf geheel. Het onderging de afgelopen eeuw weinig ingrijpende veranderingen. Maar vorig jaar moest de monumentale bomenrij op de toegangsdreef gekapt worden omwille van een zware aantasting door de letterzetter. Door de aantasting stierven de bomen af en vielen er zware takken uit de kruinen, wat een gevaar inhield voor de wandelaars.

  Natuurbeheer
  Aanplant toegangsdreef met winterlindes in het Hobos te Bosland
  Aanplant toegangsdreef met winterlindes in het Hobos te Bosland
 • 16/03

  Natuur en Bos zet volop in op bosuitbreiding: 6 hectare extra bos in het Kampveld in Oostkamp

  Natuurbeheer

  16/03

  Natuur en Bos zet volop in op bosuitbreiding: 6 hectare extra bos in het Kampveld in Oostkamp

  Natuur en Bos zet volop in op bosuitbreiding: 6 hectare extra bos in het Kampveld in Oostkamp

  Kampveld vormt met z’n 311 hectare natuur een groene long aan de zuidrand van Brugge. Het gebied staat bekend om een unieke afwisseling van bossen, graslanden en natte percelen in de beekvallei van de Rivierbeek. Langs verschillende wandel- en fietsroutes ontdek je deze onbekende parel aan de zuidrand van Brugge. In 2001 heeft Natuur en Bos 168 hectare grond aangekocht. Met de lokale landbouwers werd een overeenkomst op maat gemaakt, waarbij ze in afwachting van natuurinvulling de percelen verder konden gebruiken. In de afgelopen 20 jaar groeide het bos zo stapsgewijs. In 2020 kwam het laatste stuk van 6,7 hectare vrij en kon ook daar nieuw bos geplant worden.

  De groenarbeiders van Natuur en Bos zullen er maar liefst 8.800 inheemse bomen en struiken planten, zoals zomereik, wintereik, winterlinde en haagbeuk. Langs de rand wordt een houtkant geplant met 5.800 struiken van onder meer meidoorn, sleedoorn, vuilboom, Europese vogelkers en hulst. Er werden ook een nieuwe dreef van wintereik, een extra houtkant en verschillende solitaire bomen geplant. Zo wordt gezorgd voor een soortenrijk en veerkrachtig bos. De bosuitbreiding geeft ook uitvoering aan de doelstellingen die vastgelegd zijn in het beheerplan van dit gebied. De natuurwaarden zijn er zo bijzonder dat ze een onderdeel vormen van het Europese netwerk van Natura 2000, die Europese topnatuur wil beschermen en ontwikkelen.  

  Het Kampveld was tot vorig jaar een vrij onbekende natuurparel. Dankzij de kersverse speelnatuur bij de dorpskern van Waardamme en de uitbreiding van de wandellussen heeft ook het bredere publiek dit unieke gebied leren kennen. Je kunt er aangenaam wandelen of fietsen door een afwisselend landschap of met de kinderen komen ravotten in het speelbos. Wie weet zie je wel een ijsvogel langs de Rivierbeek of heb je het geluk een zwarte specht te spotten in het bos.

  “Voor Limburgers is het vaak heel evident dat we snel in de natuur en in de bossen staan. Maar voor velen buiten Limburg is dat veel minder evident. Ook hier in West-Vlaanderen, tot nader order de meest bosarme provincie van Vlaanderen. Daarom hebben we in ons bosuitbreidingsplan heel veel aandacht voor een goede regionale spreiding van onze extra bossen, waaronder hier in Oostkamp”, zegt Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir. “Met deze 6 hectare extra bos in Kampveld zorgen we ervoor dat de inwoners en bezoekers van Oostkamp kunnen onthaasten in het groen en dat onze kinderen en kleinkinderen kunnen ravotten in nog meer bossen.”

  Meer info: www.natuurenbos.be/kampveld

  Natuurbeheer
  Natuur en Bos zet volop in op bosuitbreiding: 6 hectare extra bos in het Kampveld in Oostkamp
  Natuur en Bos zet volop in op bosuitbreiding: 6 hectare extra bos in het Kampveld in Oostkamp