- Overzicht
- Commentaren (0)
- Praktische info
#Simliduinen
De Simliduinen in Nieuwpoort zijn vrij jonge duinen met een heel reliëfrijk landschap. Ze zijn ongeveer 30 hectare groot. De duinen maken deel uit van een voormalige duinengordel die zich tussen De Panne en Nieuwpoort uitstrekte. Aan de kant van de woonwijk is een struinzone, waar de bezoeker vrij mag rondlopen zodat die de natuur nóg beter kan beleven. In 2022 heeft Natuur en Bos in de Simliduinen heel wat natuurherstelwerken uitgevoerd en recreatieve voorzieningen aangelegd. Als kers op de taart werd een uitkijkplatform geplaatst, van waaruit bezoekers kunnen genieten van een mooi uitzicht op het duingebied.
De troeven
- Europese topnatuur in de duinen
- Wandelen door begrazingsblok
- Mooi uitzicht
Beschermde duinnatuur
Hier is de duinnatuur heel gevarieerd: open zones met onbegroeide zandplekken, droge duingraslanden, mosduinen, duinpannes, afwisselend met gesloten duinstruweel en duinbos. De vochtige duinpannes herbergen zeldzame soorten als parnassia en moeraswespenorchis. De mosduinen en onbegroeide plekken in het gebied zijn betekenisvol voor planten als de kegelsilene en de walstrobremraap en voor ongewervelden zoals de harkwesp en de kleine parelmoervlinder.
Waardevolle poelen
De poelen die in het gebied verspreid zijn, bieden uitbreidingsmogelijkheden voor onder andere de rugstreeppad, een bedreigde amfibiesoort en doelsoort van de Europese habitatrichtlijn. De zachthellende oevers zorgen voor een optimale biotoop voor de ontwikkeling van water- en oeverplanten.
Pony’s houden de duinen open
In het natuurdomein grazen pony’s. Die helpen bij het beheer en vervullen een belangrijke rol in het ecosysteem. De kudde voorkomt overwoekering van de waardevolle duingraslanden en vochtige duinpannen door planten als helmgras en verscheidene andere gras- en struiksoorten in toom te houden
Bewogen geschiedenis
De Simliduinen in Nieuwpoort-Bad hebben een bewogen geschiedenis achter de rug. Tot halfweg de 20e eeuw bestond dit duingebied nog uit een heel open landschap met hoofdzakelijk onbegroeide en stuivende zandduinen die in verbinding stonden met het duinengebied Ter Yde in Oostduinkerke. Tijdens de ontwikkeling van Nieuwpoort-Bad werden de duinen vanaf 1864 geleidelijk aan bebouwd. De ontwikkeling van de Simliwijk en andere voorzieningen zorgden voor een verdere inkrimping van het Nieuwpoortse duinenareaal. Een blok van ruim 30 hectare bleef vrij van bebouwing en kreeg bij de opmaak van de gewestplannen in 1976 ‘natuurgebied’ als bestemming.
Net zoals bij veel andere duinen aan onze kust werd de natuurlijke dynamiek van de Simliduinen sterk afgeremd door de ruimtelijke versnippering door bebouwing en wegen. De impact van de wind op de duinen verminderde snel. De traditionele begrazing in de duinen verdween en de Simliduinen groeiden dicht met zogenaamde struwelen of struikgewas van duindoorn, sleedoorn en bosrank. In het zuidelijk deel namen esdoorns en populieren de overhand.
Sinds de eerste aankopen, vanaf 2000, deed Natuur en Bos heel wat inspanningen om een verdere achteruitgang van de waardevolle duinhabitats tegen te gaan.
Grensoverschrijdend natuurgebied
De Simliduinen zijn onderdeel van een grensoverschrijdend beschermd natuurgebied “Westkust-Dunes de Flandre”, tussen het Franse Duinkerke en het Belgische Westende. Dit beschermd natuurgebied maakt deel uit van het Europees Natura 2000-netwerk.