Currently, there is no weather information available.

Simliduinen

3.125
 • 4.25
 • 3.5
 • 2.333335
 • 3
 • 1
 • 3.666665
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#Simliduinen

De Simliduinen in Nieuwpoort zijn vrij jonge duinen met een heel reliëfrijk landschap. Ze zijn ongeveer 30 hectare groot. De duinen maken deel uit van een voormalige duinengordel die zich tussen De Panne en Nieuwpoort uitstrekte. Wandel door het begrazingsblok of klim naar het centraal uitkijkplatform en geniet van het uitzicht. Aan de kant van de woonwijk is een struinzone, waar de bezoeker vrij mag rondlopen zodat die de natuur nóg beter kan beleven.

De troeven

 • Europese topnatuur in de duinen
 • Wandelen door begrazingsblok
 • Mooi uitzicht
Toon meer informatie

Beschermde duinnatuur

Hier is de duinnatuur heel gevarieerd: open zones met onbegroeide zandplekken, droge duingraslanden, mosduinen, duinpannes, afwisselend met gesloten duinstruweel en duinbos. De vochtige duinpannes herbergen zeldzame soorten als parnassia en moeraswespenorchis. De mosduinen en onbegroeide plekken in het gebied zijn betekenisvol voor planten als de kegelsilene en de walstrobremraap en voor ongewervelden zoals de harkwesp en de kleine parelmoervlinder.

Waardevolle poelen

De poelen die in het gebied verspreid zijn, bieden uitbreidingsmogelijkheden voor onder andere de rugstreeppad, een bedreigde amfibiesoort en doelsoort van de Europese habitatrichtlijn. De zachthellende oevers zorgen voor een optimale biotoop voor de ontwikkeling van water- en oeverplanten.

Pony’s houden de duinen open

In het natuurdomein grazen pony’s. Die helpen bij het beheer en vervullen een belangrijke rol in het ecosysteem. De kudde voorkomt overwoekering van de waardevolle duingraslanden en vochtige duinpannen door planten als helmgras en verscheidene andere gras- en struiksoorten in toom te houden

Grensoverschrijdend natuurgebied

De Simliduinen zijn onderdeel van een grensoverschrijdend beschermd natuurgebied “Westkust-Dunes de Flandre”, tussen het Franse Duinkerke en het Belgische Westende. Dit beschermd natuurgebied maakt deel uit van het Europees Natura 2000-netwerk.

 • Wandelen

  Verschillende wandelpaden doorkruisen het gebied.

 • Wandelknooppunten

  Wandelnooppunten 76, 77 en 78 grenzen aan het gebied

  Routeplanner
 • Mountainbiken

  Er is een MTB-pad aan de westkant van het gebied

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

De Simliduinen ligt in Nieuwpoort op de grens met Koksijde. Het heeft meerdere kleine ingangen in de Kinderlaan, Louiseweg, Emile Verhaerenlaan en Elisalaan.

Ingang

Kinderlaan, 8620 Nieuwpoort

Met de auto

Volg E40 afrit Nieuwpoort en volg de Kinderlaan tot aan de Simliduinen

Met het openbaar vervoer

De kusttram stopt vlakbij

Met de fiets

De Simliduinen liggen tussen knooppunten 82 en 24 van het fietsknooppuntennetwerk

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.3 (4 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.5 (2 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.3 (3 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3 (2 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 1 (2 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.7 (3 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?