Currently, there is no weather information available.

Stropersbos

3.8673
  • 4
  • 3.578945
  • 3.97059
  • 4.02857
  • 3.5
  • 4.027025
  • Overzicht
  • Commentaren (11)
  • Praktische info

#stropersbos

Het Stropersbos is een niet te missen natuurparel met zijn statige dreven, waardevolle elzenbroekbossen, open plekken met heide en zijn grote grazers! Samen met de aanpalende groengebieden vormt het Stropersbos één van de grootste bos- en natuurcomplexen in Oost-Vlaanderen. Tal van wandel- en fietsmogelijkheden laten de bezoekers kennismaken met het Stropersbos. Je kan er ook struinen door een deel van het natuurgebied waar konikpaarden grazen. Kinderen worden verwend in de speelzone. Kom ook zeker eens kamperen!

 

De troeven

  • Unieke natuur op de grens met Nederland
  • Ontmoeting met grazers gegarandeerd
  • Mix van natuur en oorlogsgeschiedenis
  • Herbeleef de Linie
Toon meer informatie

Op stap

Het Stropersbos ligt verspreid over de gemeentes Stekene en Sint-Gillis-Waas en is één van de grootste boscomplexen van Oost-Vlaanderen. Er zijn drie wandellussen: de groene en rode Stropersboswandeling en het Laarzenpad waarlangs je het domein kan verkennen. Een gedeelte kan je ook verkennen met de fiets of te paard. Kinderen kunnen zich uitleven in een toffe speelzone. In de bivakzone overnacht je als het ware tussen de grote grazers.  
 

Mix van natuur en oorlogsgeschiedenis

In het Stropersbos vind je nog overblijfselen van de Linie, die tijdens de Spaanse Successieoorlog in 1701 dienst deed. Wie een brok geschiedenis verkiest, kiest dan ook het best voor de hoofdingang langs de Stropersstraat in Stekene. Zodra je het bos inwandelt langs de dreef, wandel je tussen de restanten van het Fort Sint-Jan. Aan de parking zie je nog ophogingen en rechts van de dreef zie je nog de bijna ongeschonden Liniegracht. Ook de brede natte grachten zijn nog intact. Men koos aan dit fort voor een zogenaamde ‘puntverdediging’, ook wel een ‘redan’ genaamd. Dit zijn driehoekige uitsteeksels van waarop men de vijand goed kon zien en bestoken. Tussen die redans ligt een aarden wal, ‘glacis’ genaamd. De belegerden vonden beschutting achter deze wallen. Om de bezoeker een beter beeld te geven, werd een stukje wal en walgracht gereconstrueerd.

Tijdens de wereldoorlogen gebruikten stropers en smokkelaars dit bos om goederen uit Nederland de grens over te brengen. Het bos dankt zijn naam echter niet aan zijn vorige bezoekers, maar aan de familie die dit bos lange tijd bezat.
 

Fauna en flora

In de 19de eeuw werd op grote schaal naaldbos in het Stropersbos aangeplant. Dit soort hout was toen fel begeerd voor zijn stevige, rechte planken om de koolmijnen te stutten. Qua natuurwaarde scoren naaldbossen echter minder goed. In het noorden gingen daarom stukken naaldbos voor de bijl en verwijderden we de dikke strooisellaag. Zo krijgen de kiemkrachtige zaden van heideplantjes - die zich al tientallen jaren in de bodem schuilhouden - weer ruimte en licht om te bloeien. 

In de zomer verhinderen grazende schapen dat de jonge heide opnieuw verbost. Deze jonge heide, met her en der bosjes en kreupelhout, wist meteen enkele nieuwe gasten te strikken. Zo is de boomleeuwerik weer van de partij en op zomerse dagen hoor je de veldkrekel vrolijk zuiders tjirpen. 

In het zuidelijke begrazingsblok gaan prachtige konikpaarden met hun graaswerk de verbossing van de lappendeken van grasland, bosjes en struikgewas te lijf. Daar vind je ook de bivakzone, je logeert als het ware tussen de grazers.

Het Stropersbos had steeds feller met verdroging te kampen. De aanleg van kleine stuwen en dammetjes zorgt nu voor een hoger grondwaterpeil. Goed nieuws voor de zwarte els, die in bosjes graag met hun voeten in het water staan. In het voorjaar laten ze zich graag opfleuren door de sierlijke waterviolier.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
  • regine

    "Heel mooi gebied. Mooi ingericht!"
  • Annemarie de Deckere

    "Aub op de website duidelijker aangeven welke ingang je moet hebben bij het stropershond om het dichts bij het speelgedeelte te komen. Met kleine kinderen is dit fijn om te weten. Daarnaast kon ik de kaart in pdf niet openen (op i-pad) geprobeerd. "
  • Agentschap Natuur en Bos

    "Beste Annemarie, bedankt voor de tip, we doen de nodige aanvullingen. De ingang van de speelzone vind je langs de Zavelstraat. De pdf’s zouden ook op iPads moeten openen, bij ons lukt het momenteel. Ervaar je toch een probleem, mail dat dan even door naar webmaster.anb@vlaanderen.be (graag met type iPad, versie browser en url waar het probleem zich voordoet) en dan bekijken we het. Vriendelijke groeten"
  • eefje claessens

    "Beste, ik zou graag een koetsenrit organiseren bij mij in de buurt. Men spreekt over een ruiterspad in het stropersbos, maar ik vind nergens terug hoeveel km het pad is en of het toegankelijk is voor paard en kar. Ook een klein beetje jammer dat de ingang van het ruiterpad aan de drukken baan is gelegen ... Dankuwel, Eefje"
  • Agentschap Natuur en Bos

    "Beste Eefje, In het Stropersbos is er inderdaad een ruiterroute, je kan deze terugvinden op de downloadbare kaart van het domein. Normaal gezien is de route enkel voor ruiters. Indien het om een georganiseerde tocht gaat met meerdere deelnemers, kan u hiervoor wel een aanvraag indienen. Dan wordt er een uitzondering toegestaan en kan de boswachter uitzonderlijk een aantal barelen openen waardoor u wel met karretjes door kan. Indien het dus om een georganiseerde tocht gaat op een specifiek moment, dient u hiervoor tijdig een machtiging aan te vragen: Dit formulier kan je hier downloaden: www.natuurenbos.be/beleid-wetgeving/natuurgebruik/activiteit-organiseren/activiteit-organiseren/machtiging. Vriendelijke groeten "
  • Arno

    "Zavelstraat in Stekene ligt in centrum, ver weg van stropersbos. Maar blijkbaar is er ook een zavelstraat in st-gillis-waas."
  • Stijn

    "Er wordt op routeyou gesproken over Zeshoekige borden met groene opdruk. Ik heb er 1 gevonden op de terugweg toen ik bijna aan auto was. Bewegwijzering kan dus beter. Voor de rest was het aangenaam vertoeven..."
  • Aline

    "Graag hadden wij de ruiterroute eens komen proberen. Maar graag hadden we geweten hoeveel km deze route ongeveer is? Mvg"
  • Agentschap voor Natuur en Bos

    "Dag Aline, het traject doorheen het Stropersbos is een kleine 3 km. Dit traject sluit aan op openbare wegen, zodat je dus ook makkelijk een langere tocht kan maken. Vriendelijke groeten"
  • Joeri

    "Wij wonen vlak aan het bos en gaan er vaak met plezier wandelen. Enkele bomen zijn echter deels omgevallen, steunen dan tegen andere bomen en zorgen zo een gevaar voor de wandelpaden, via welk kanaal kan ik dit best melden? Ook was er onlangs een nest van wespen of bijen onder gesnoeid gras aan de paden ontdekt. Enkele weken hiervoor speelden onze kinderen nog op die hopen gras. Ik heb gemerkt dat er nieuwe hopen liggen, is dit op die plaatsen aan de weg de beste oplossing? Allesinds houd ik nu mijn kinderen weg van dat gras, maar vermoed dat anderen dat ook zullen doen"
  • Agentschap voor Natuur en Bos

    "Beste Joeri, De wandelpaden worden regelmatig nagekeken op veiligheid. Iedere winter worden de bomen die gevaarlijk zijn verwijderd. Deze winter moet dat nog gebeuren. Als je wilt mag je de locatie van de bomen waar je over spreekt aanduiden op het kaartje (https://www.natuurenbos.be/sites/default/files/inserted/stropersbos.png). Voor het maaisel hebben we geen andere locatie. Dat er wespen in zijn gekomen heeft te maken met dat het langer is blijven liggen dan normaal omdat de opdracht voor ophaling vertraging had opgelopen. Dat is nu verholpen, maar er ligt ondertussen vers maaisel en dat kan pas weg als de paden droog genoeg zijn. Nu zijn er wel meer plaatsen in de bermen van de wandelpaden van het bos waar wespennesten zitten niet alleen in de maaiselhopen. Het is dus altijd uitkijken in de zomer. In het bos leeft in de zomer een roofvogel met de naam wespendief en die leeft van die wespennesten... Vriendelijke groeten "

Ligging en bereikbaarheid

Het Stropersbos ligt verspreid over de gemeentes Stekene en Sint-Gillis-Waas en is één van de grootste boscomplexen van Oost-Vlaanderen. 

Ingang

Stropersstraat 63, 9190 Stekene

Met het openbaar vervoer 

Vanuit Sint-Niklaas kun je met Lijn 42 (Sint-Niklaas – Hulst) naar het Stropersbos. Je stapt af aan halte ‘Kemzeke De Wal’ vlak bij de toegang Fort Sint-Jan. Deze bus rijdt niet in het weekend!
Tussen de toegangen De Klinge en ’t Kalf houden bussen 21 en 27 (Meerdonk – Sint-Niklaas – Lokeren) en ook bus 22 (Hulst – Sint-Niklaas – Lokeren) halt langs de Sint-Pietersnieuwstraat. Als je de Sint-Pietersnieuwstraat verder uitloopt, kom je zo in het Stropersbos. 
Beide haltes ‘Kemzeke De Wal’ (Stekene) en ‘Sint-Gillis-Waas Sint-Pieternsnieuwstraat’ kun je ook bereiken met de belbus 40 (Stekene). Je kan deze belbus reserveren via 09 211 91 91.
Meer info: www.delijn.be.

Met de wagen

Neem op de E34 afrit 11 en volg richting Hulst. Ongeveer 1 km verder vind je de toegang Fort Sint-Jan (Stekene), tegenover de viswinkel ‘De Hollandse viscentrale’.

Vanuit Sint-Niklaas neem je de N403 richting Hulst en vervolg je de weg zoals hierboven beschreven. 

Bij de toegang Fort Sint-Jan is er een beperkte parking. Voor toegandg Klinge kun je ook parkeren op de parkeerplaats bij basisschool De Bron Buitenstraat 2, 9170 De Klinge. Aan de toegang ’t Kalf kun je enkel parkeren in de (omliggende) straten.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4 (41 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.6 (38 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4 (34 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4 (35 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.5 (26 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4 (37 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?