Currently, there is no weather information available.
  • 3.941175
  • 4.058825
  • 4.09091
  • 3.857145
  • 3.76923
  • 4
  • Overzicht
  • Commentaren (0)
  • Praktische info

#vagevuurbos, #bulskampveld

In tegenstelling tot wat de onheilspellende naam doet vermoeden, is dit bosdomein een aards paradijs voor plant, dier en bezoeker! Het Vagevuurbos en het nabije Lippensgoed-Bulskampveld vormen met hun 540 hectare het grootste boscomplex van West-Vlaanderen. Heide, poelen, den- en sparrenbos versieren het landschap. Verschillende dieren, van amfibieën tot vogels en zoogdieren vinden hun weg naar deze groene oase. Het Vagevuurbos en het Bulskampveld maken deel uit van het landschapspark Bulskampveld. Geniet van het promofilmpje.

Wil je meer te weten komen over de omvormingswerken die plaatsvinden in het Vagevuurbos, download dan deze informatie over het beheer.

Recent werd de heringerichte parking Aanwijs in Beernem ingehuldigd. De grote en druk gebruikte parking bij het provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld en het ANB-domein Vagevuurbossen heeft na de herinrichting een pleintje met zit- en picknickbanken en een gebouwtje met toiletten en infoborden. De parking krijgt zo de allures van onthaalpoort voor het landschapspark Bulskampveld. Meer info

De troeven

  • Natuurloop met intervaltraining
  • Hondenzone
  • Grootste boscomplex van West-Vlaanderen
Toon meer informatie

Fauna en flora

Grove den, Corsicaanse den, lork en douglasspar domineren het domein, maar inheemse loofbomen winnen stilaan terrein. Op open plekken kiemen zomereik, ruwe berk, beuk, vuilboom en wilde lijsterbes. Aan de bosranden ontluiken het bleeksporig bosviooltje en ruige veldbies. In de herfst steken talloze paddenstoelen hun kleurrijke kopjes uit de grond.
In en rond de Aanwijsputten vinden heel wat waterminnende planten een groeistek, zoals ronde zonnedauw, moeraswolfsklauw en gewone dopheide. De vijvers zijn ook heel belangrijk voor de zeldzame poelkikker en libellen zoals de viervlek en de smaragdlibel.
Het heide- en boslandschap trekt heel wat schuchtere dieren aan. De levendbarende hagedis en de ree weten zich er goed te verschuilen. Roofvogels zoals buizerd, sperwer, bosuil en havik vinden in de voedselrijke bossen een ideale broedplaats. Wie goed oplet, ziet of hoort een zwarte specht, boomklever of matkop.

Geschiedenis

De naam Vagevuurbos verwijst naar de Vagevuurkapel uit de jaren zestig. De naam Bulskampveld gaat terug tot de 12de eeuw en komt van het Germaanse ‘bulnas campa’. Letterlijk betekent dit het ‘veld van het stierenkamp’ met ‘veld’ in de betekenis van onvruchtbare, woeste grond. Eind 18de eeuw temde men dit ruige landschap door er naaldhout aan te planten. De nabije, meer vruchtbare bosgordel veranderde men in landbouwpercelen.

Het Vagevuurbos is 220 hectare en het Lippensgoed-Bulskampveld 320 hectare, waarvan 90 hectare domeinbos en 230 hectare provinciedomein.

  • Wandelknooppunten

    In dit domein vind je verschillende wandelknooppunten van het Wandelnetwerk Bulskampveld.

    Wandelknooppunten
  • Natuurloop

    Deze natuurloop is 6,9 km lang, maar er is de mogelijkheid om een korter of langer traject te lopen.

    Natuurlopen
  • Fietsknooppunten

    In dit domein vind je volgende fietsknooppunten (Brugse Ommeland): 28, 29, 32 en 49.

    Fietsknooppunten
  • Bulskampveldfietsroute

    Deze bewegwijzerde route van 43 km heeft een passage door de Vagevuurbossen en Lippensgoed-Bulskampveld.

    Route
  • Fietsroute “Zaak: De Zutter”

    In een lus van 25 km leer je meer over de mysterieuze moord op boerenzoon Hector De Zutter.

    Fietsroute
  • Hondenzone

    Aan de parking Aanwijs vind je een hondenzone van 1,25 ha.

    Hondenzones
  • Bulskampveldruiterroute

    Deze ruiterroute is 18 km en start aan Parking Driekoningen. Ze leidt je doorheen de bosrijke omgeving van het Lippensgoed-Bulskampveld om verder de Vagevuurbossen in te duiken.

    Route
  • Bezoekerscentrum Bulskampveld

    Dit bezoekerscentrum ligt op wandelafstand van de Vagevuurbossen.

    Bezoekerscentrum Bulskampveld

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Het Vagevuurbos en het nabije Lippensgoed-Bulskampveld vormen met hun 540 hectare het grootste boscomplex van West-Vlaanderen. 

Ingang

Reigerlosstraat 69, 8730 Beernem

Openbaar vervoer

Aan de parking Aanwijs, het vertrekpunt om de Vagevuurbossen te ontdekken, vind je bushalte "Beernem Bulskampveld". Meer info: www.delijn.be.
Het station van Beernem ligt op 2,5 kilometer van de parking. Meer info: www.nmbs.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.9 (17 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4.1 (17 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4.1 (11 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.9 (14 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.8 (13 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4 (16 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?