/sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__329/echte20koekoeksbloem_marc_de_vos.jpg|echte koekoeksbloem|Koekoeksbloem © Marc De Vos /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__329/dotterbloem_tom_linster_0.jpg|dotterbloem|Dotterbloem © Tom Linster /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__329/gevlekte20orchis_marc_de_vos_0.jpg|Gevlekte orchis|Gevlekte orchis © Marc De Vos /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__329/beuk_marc_de_vos.jpg|Beuk|Beuk © Marc De Vos

Op zoek naar een groen joggingparcours in de buurt van Boutersem of meer zin in een natuurwandeling vanuit een landelijk dorp als Kerkom, Breisem of Vissenaken? In de Velpe- en Malendriesvallei vind je zowel een Finse piste rond een historische vijver als eenvoudige voetwegen langs uitgestrekte bloemrijke hooilanden. Vanuit het Velperbos en het Galgenveld heb je prachtige uitzichten over de streek.

Troeven
  • Historische site van het voormalige kasteel van Butsel
  • Graslanden met orchideeën
  • Rustige veldbosjes 

Waardevolle natuur in de buurt

Dit natuurgebied maakt deel uit van de veel uitgestrektere Velpevallei vol waardevolle natuur. Natuurpunt beheert er het natuurreservaat Snoekengracht en een reeks gronden in de buurt van Bunsbeek. De Velpe- en Malendriesvallei zelf beslaat 89 hectare. Natuur en Bos beheert ook nog het gebied Hoeleden-Zuurbemde in de buurt.

Verdwenen vijvers weer zichtbaar

Vlak bij de dorpskom van Boutersem, Roosbeek en Butsel werden de verdwenen vijvers bij de historische site van het kasteel van Butsel gedeeltelijk hersteld. Van de belangrijke kasteelsite zie je momenteel enkel nog een lichte verhevenheid op de linkeroever van de Velpe. Ook van de twee visvijvers die op een kaart van 1661 ingetekend stonden op de rechteroever van de Velpe was tot voor kort nauwelijks iets te zien. Sinds de herinrichting is de grootste meest noordelijke vijver opnieuw duidelijk zichtbaar als een rietmoeras. Op de historische dijken werd een houtsnipperpad aangelegd voor wandelaars en joggers. Vanaf het nieuwe vlonderpad en houten terras kun je rustig verpozen aan de rand van het rietland. Een volledig herstel van de vijver wordt pas mogelijk na de omlegging van de Vondelbeek, die nu nog dwars door de vijver loopt. De omlegging wordt een van de komende jaren door de provincie Vlaams-Brabant voorzien.

Natuurgericht beheer

Stroomafwaarts van de vijvers van Roosbeek (privédomein) wordt het merendeel van de valleigraslanden op een natuurgerichte manier beheerd, vaak in samenwerking met plaatselijke landbouwers. De graslanden zijn typische dotterbloemgraslanden met echte koekoeksbloem, dotterbloem, grote ratelaar en lokaal ook brede en gevlekte orchis. Vanuit Breisem is er een nieuwe voetweg naar Hamelenhoek en vandaar door de hooilanden rond de molen van Breisem, over de Kerkomstraat richting Breisembroekstraat.

Malendriesbeekvallei

De Malendriesbeekvallei is een smalle maar bijzonder waardevolle zijvallei van de Velpe. De beek mondt net stroomaf van de vijvers van Roosbeek uit in de Velpe. In de vallei komen venige depressies en kalkrijk grondwater voor, wat zorgt voor bijzonder soortenrijke graslanden. In het kader van een graslandherstelproject werd de bovenste aangerijkte grasmat verwijderd. Sindsdien verschenen er massaal verschillende orchideeën en ook een hele reeks zeldzame zegges, waarvan de uiterst zeldzame ronde zegge wel het meest tot de verbeelding spreekt. Ook een soort als karwijselie wijst op de vroegere aanwezigheid van kalkrijke blauwgraslanden.

Velperbos en kleinere veldbosjes

Op de heuvels rond de vallei beheren we ook het Velperbos en enkele kleinere veldbosjes op de toppen van de Galgenberg en Kaberg. Het Velperbos bestaat uit oude zomereiken, grove den, Amerikaanse eik en beuk en vormt een echt rustgebied aan de rand van Kerkom. Vanaf de Kapel van Kerkom heb je een prachtig vergezicht over de Velpevallei richting Haspengouw. Bij helder weer zie je zelfs de koeltorens van Tihange bij de Maas. Vanop het Galgeveld heb je dan weer een mooi vergezicht in noordelijke richting over de Velpevallei.

/sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__329/echte20koekoeksbloem_marc_de_vos.jpg|echte koekoeksbloem|Koekoeksbloem © Marc De Vos /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__329/dotterbloem_tom_linster_0.jpg|dotterbloem|Dotterbloem © Tom Linster /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__329/gevlekte20orchis_marc_de_vos_0.jpg|Gevlekte orchis|Gevlekte orchis © Marc De Vos /sites/default/files/anb_natuurgebieden_images/domein__329/beuk_marc_de_vos.jpg|Beuk|Beuk © Marc De Vos

Actietips

21

Paddepoel-Velpevalleiwandeling

Deze wandeling vertrekt aan de Sint-Quirinuskerk in Bunsbeek.

21

Thematische wandellussen

Ontdek verschillende wandelingen van verschillende afstanden door de Velpevallei.

Bekijk de kaart

Voorzieningen

Boswachter

Shelly Clerckx
Neem contact op >

Hoe geraak je er?

Ingang

Kerkomstraat, 3300 Breisem

Openbaar vervoer

Het dichtstbijzijnde station bij de Malendriesvallei is Vertrijk. Het dichtstbijzijnde station bij de Velpevallei is Tienen. Vandaaruit neem je lijn 380 tot halte Kumtich Kerkomstraat. Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be/nl of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken).

Met de auto of fiets

De historische vijver bij Butsel is bereikbaar van de parking aan de Leuvensesteenweg 215-249 in Boutersem. Per fiets of te voet ook vanuit de dorpskern van Butsel en Roosbeek via de Linthofstraat.
Voor een wandeling door de Velpevallei tussen Roosbeek en de Breisembroekstraat parkeer je het best langs de Kerkomstraat in Breisem, op het driehoekige pleintje ter hoogte van huisnummer 151.