Visserij

Visverlof


Nieuw: digitaal visverlof!

Het nieuwe online visverlof is voortaan direct na aanvraag online beschikbaar voor aanvragen met de eID. Na aanvraag ontvang je een email met als bijlage een pdf van je visverlof. Er wordt dus geen papieren visverlof meer opgestuurd voor aanvragen met de eID. Bij controle kan je het digitale visverlof op je smartphone of tablet tonen, of een zelf afgedrukt visverlof voorleggen. Achteraf kan je het visverlof ook altijd opnieuw raadplegen, downloaden en afdrukken door terug aan te melden met de eID op het eloket via www.visverlof.be.

Nieuw: gewoon visverlof omzetten naar groot visverlof

Wie online een gewoon visverlof aankocht, kan dit omzetten naar een groot visverlof door het prijsverschil bij te betalen. Meld je aan met de eID, kies ‘Formulier aanmaken – Visverlof’ en selecteer vervolgens de upgrade van je visverlof. Na betaling van het prijsverschil is je visverlof omgezet naar een groot visverlof.


Wie wil vissen in de openbare wateren in Vlaanderen, moet in het bezit zijn van een visverlof dat geldig is van 1 januari tot en met 31 december. Je kan je visverlof voor het volgende jaar online al aanvragen vanaf 1 december. Wie een visverlof aanvraagt, ontvangt ook het gratis infoblad ‘Vislijn’ over de openbare Visserij. Bij online aanvragen wordt je brochure Vislijn nagestuurd via bpost.


Visverlof online aanvragen voor Belgen met elektronische identiteitskaart (eID)
>  Selecteer in de toepassing: Formulier aanmaken - Visverlof
Na online betaling met bankkaart of kredietkaart ontvang je direct je visverlof in je mailbox. Daarom is betalen met overschrijving niet meer mogelijk.


 


Visverlof online aanvragen voor buitenlanders

 

 


Meer info over aanmelden via eID


Types visverlof

Er zijn drie types visverlof:

  • Jeugdvisverlof: gratis maar verplicht voor kinderen jonger dan 14 jaar om zonder begeleiding te vissen met 1 hengel; zij moeten elke gevangen vis onmiddellijk en voorzichtig vrijlaten in het water van herkomst.
  • Gewoon visverlof van € 11,16 om te vissen vanaf de oever met één of twee hengels, of van op een steiger of plateau, verankerd of verbonden met de oever.
  • Groot visverlof van € 45,86 om te vissen anders dan vanaf de oever met één of twee hengels (bv. wadend vissen of vissen vanuit een boot) of voor nachtvisserij. Met het groot visverlof mag je ook overdag of vanaf de oever vissen.

Opgelet:

  • Kinderen jonger dan 14 jaar mogen zonder visverlof vissen met één hengel als ze vergezeld zijn van hun vader, moeder of voogd die in het bezit is van een visverlof.
  • Kinderen jonger dan 14 jaar die zonder begeleiding met twee hengels willen vissen, die hun vangst willen meenemen of die anders dan vanaf de oever willen vissen, moeten het gewone of grote visverlof kopen. 
  • Hou er rekening mee dat er in bepaalde wateren bijzondere toegangsregelingen van kracht zijn.
  • Voor een initiatie- of promotiecampagne voor het hengelen, georganiseerd door een vissersvereniging kan je een vrijstelling van visverlof aanvragen bij de Provinciale Visserijcommissie.
  • Je kan je visverlof ook aankopen in elk Vlaams postkantoor.


Heb je een vraag? Mail dan naar visverlof@vlaanderen.be
Lees alles over de visserijreglementering op de openbare wateren.