- Overzicht
- Commentaren (0)
- Praktische info
#walenhoek
Walenhoek ontstond uit voormalige kleiputten. Vandaag is het een heerlijk bos (60 hectare) om door te wandelen. Vooral aan de mooie vijvers gonst het van het leven, maar je kan er ook vissen, uiteraard met een visverlof. Gallowayrunderen helpen mee het gebied te beheren. Hou dus zeker je hond goed aan de leiband.
De troeven
- Wandelparadijs
- Visvijvers
- Natuureducatief centrum De Paardenstal
- Gallowayrunderen in het gebied
Variatie troef
In Walenhoek vind je een gevarieerd landschap met broekbossen, hooilandjes en ruigtes. In de kleiputten plantte men populieren, zomereik en gemengd loofhout aan. Veel mossen, zwammen en korstmossen vinden er een geschikte voedingsbodem.
In het noordoosten van Walenhoek liggen een twintigtal vijvers van uiteenlopende grootte en diepte. De ondiepere vijvers groef men nog uit met de hand, de diepere vijvers werden uitgebaggerd. In het zuidoosten ontwikkelde zich een pioniersbos van voornamelijk wilg.
In de vijvers groeien er planten als veenwortel, schedefonteinkruid, gele plomp en kikkerbeet. Langs de oevers vind je grote lisdodde en rietbegroeiingen met plaatselijk wolfspoot, grote wederik en gele lis. Meer dan 160 vogelsoorten broeden er of zoeken er voedsel. Heel wat trekvogels vinden er een geliefkoosde overwinteringsplek. Ook amfibieën, reptielen, libellen en juffers komen hier aan hun trekken.
Een vleugje geschiedenis
Walenhoek, sinds 1978 eigendom van de Vlaamse overheid, was een industrieel complex. Het ontwikkelde zich spontaan tot een waardevolle natuurkern in een sterk geïndustrialiseerd en verstedelijkt gebied. Vandaag zie je op het terrein nog duidelijk de sporen van de vroegere bedrijvigheid.
De naam Walenhoek verwijst naar de inmiddels verdwenen hoeve ‘Waelenhoef’. Hier woonden in de zestiende eeuw Waalse huurlingen die de Spaanse koning Philips II dienden.
Grote grazers
Gallowayrunderen helpen ons bij het beheer van het gebied. Een deel van de wandelpaden gaan ook door de begrazingszone. Geef de dieren niets te eten, ze zijn van nature zelfredzaam. Bij slecht weer vinden ze voldoende beschutting onder enkele bomen. Ze kunnen agressief reageren tegen honden - voor hun eigen veiligheid én voor die van u, zijn honden niet toegelaten in de begrazingszone! Jaag de dieren niet op en blijf op een veilige afstand (minstens 25 meter).
-
Wandelknooppunten
Knooppunten 109, 303, 304, 300, 301, 302 en 153 van wandelnetwerk Rivierenland zijn gelegen in het gebied.
Wandelnetwerk Rivierenland -
Wandeling Walenhoek
In de brochure “Ontdek de natuur langs Schelde, Rupel en Nete” vind je een wandeling van 3.5 km in de Walenhoek. Stevige en waterdichte schoenen zijn, vooral in natte periodes, sterk aan te raden. Moeilijk toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.
https://www.natuurpunt.be/nieuws/ontdek-de-unieke-wandelgids-van-natuurpunt-rupe... -
Vissen
De vijvers van Walenhoek bieden de hobbyvisser heel wat hengelplezier (zie kaart). Een visverlof is natuurlijk nodig.
Visverlof -
Bezoekerscentrum De Paardestal
Het Natuureducatief Centrum 'De Paardenstal' van Natuurpunt onthaalt en begeleidt jaarlijks veel bezoekers. Een ideale plek om je bezoek aan het domein te beginnen.
Natuurpunt Rupelstreek