Currently, there is no weather information available.

Webbekoms Broek

3.877195
 • 4.285715
 • 3.6
 • 3.4
 • 4.18182
 • 3.666665
 • 3.636365
 • Overzicht
 • Commentaren (3)
 • Bezoekerscentrum
 • Praktische info

#webbekomsbroek

Het Webbekoms Broek is sinds eind vorige eeuw een gecontroleerd overstromingsgebied van 240 ha dat de bewoners in de Demervallei beschermt tegen wateroverlast. Door zijn mooie graslanden, rietlanden, bosjes, unieke bloemen en vele water- en moerasvogels, krijgt het ook wel eens de poëtische bijnaam ‘wachtbekken vol natuur’…

Vanuit het bezoekerscentrum Webbekomsbroek kan je het jaar rond wandelen door de natuurtuin met poelen, holle wegen, hooilandjes en een boomgaard. Je kan er ideeën opdoen rond kringlooptuinieren en afvalarm tuinieren. Er zijn takkenwallen met een geïntegreerde egel- en insectenwoning. Er is een wilgenhut en -tunnel en er is een wilgendoolhof. Een kleine kudde Soay-schapen ontfermt zich over het beheer van de moeraszone. De tuin vloeit naadloos over in het natuurgebied. Zowel de tuin als het Webbekoms Broek zijn gratis toegankelijk.

Herstel van het valleisysteem van het Webbekomsbroek:

Met het LifeDelta-project wil Natuur en Bos inzetten op systeemherstel van het gebied. Na veel studiewerk kennen we nu de weg van het water, de samenstelling van de bodem en de fauna en flora.

Met een gloednieuw natuurbeheerplan(2020-2044) kunnen we inschatten waar we het gebied kunnen herstellen van al te grote ingrepen uit het verleden ten voordele van de natuur. Daarbij is het vernatuurlijken van het watersysteem een eerste zaak. Samen met de waterbeheerder (VMM) zetten we in op het bijhouden van grondwater en het opstuwen van de Demer in het gebied. Door het dempen van verschillende greppels en het herprofileren van grachten wordt het kwelwater zolang mogelijk in het gebied gehouden. Door deze vernatting creëren we kansen voor de zeldzame grondwaterafhankelijke fauna en flora en zorgen we ervoor dat het grondwaterpeil in de zomer niet (te) diep wegzakt. We vergroten de belevingswaarde en de waterveiligheid voor de mens en zorgen op deze manier ervoor dat er meer koolstof in de bodem worden vastgehouden.

Het valleisysteem en het open karakter zal worden hersteld door verruigde graslanden maaibaar te maken en populierenbossen, die in de vorige eeuw werden aangeplant, te rooien. De werken starten rond vijver Ceusters, een verlaten weekendvijver met afgestorven sparren, die zal omgevormd worden naar een moerasgebied. Graslanden, hooilanden en rietmoerassen worden ook uitgebreid. Waterlopen worden hersteld en krijgen een betere structuur. Het voorkomen van bijzondere dier- en plantensoorten van het LIFE-project als ‘gidssoorten‛: deze soorten dienen als graadmeter voor het succes van de uitgevoerde acties. Zo geven grote modderkruipers trage waters aan, porseleinhoenen verraden waterinfiltratiegebieden, roerdompen en woudapen geven gezonde vispaaiplaatsen aan, kwartelkoningen markeren soortenrijke oude valleigraslanden en de grauwe klauwier geniet van het open landschap met houtkanten, bosjes, alleenstaande struiken en nestelt zich in de doornstruiken.

Voor meer info over het project en de werken: Facebook.com/lifedelta, demerdelta.be
Via onze projectmedewerker: mailto:jan.ruymen@vlaanderen.be

Bekijk ook het werfbord.

Een overzicht van de wandelingen gepland in voorjaar 2022 vind je hier.

De troeven

 • Bezoekerscentrum Webbekoms Broek
 • Recreatiepark Halve Maan als achtertuin
 • Talrijke bloemenvelden met dotterbloem, pinksterbloem, gele lis...
 • Vele water- en moerasvogels zoals rietgors, watersnip, wulp,...
 • Grazende highlanders
Toon meer informatie

 

De ideale uitvalsbasis voor een uitstap in het Webbekoms Broek is het bezoekerscentrum. Van daaruit vertrekken enkele uitgestippelde wandelingen. Ze lopen langs de Demer, de Zwarte Beek, de oude spoorwegbedding en de stadswallen van Diest. Je kunt kiezen voor een wandeling of fietstocht onder begeleiding van een gids of op eigen houtje met de kaart of de gps. Bezoek in het centrum ook de interactieve tentoonstelling over o.a. de werking van het overstromingsgebied. Mag het allemaal nog avontuurlijker, dan kun je ook op verkenning met de koestervoituur (een grote gocart) voor een parcours van 4 kilometer. 
 

Provinciaal domein De Halve Maan

Het Webbekoms Broek ligt net achter het provinciaal domein De Halve Maan met zijn vele attracties en recreatiemogelijkheden. Kinderen kunnen er o.a. trampolinespringen en rijden met mini-auto’s. Er is een roeivijver met kajaks en waterfietsen en zelfs een openluchtzwembad met zandstrand. De allerkleinsten kunnen een bezoekje brengen aan de kinderboerderij. Voor sportievelingen zijn er tennisterreinen, een klimparcours, mogelijkheden om te mountainbiken,…
 

Fauna en flora

Vele insecten voelen zich opperbest in het moerassige klimaat van het Webbekoms Broek. Ze vormen op hun beurt een lekker hapje voor amfibieën, reptielen, vogels en kleine zoogdieren. De brede rietkragen van het Webbekoms Broek zijn dan weer een interessante broed- en pleisterplaats voor water- en moerasvogels zoals ooievaar, rietgors, kleine karekiet en blauwborst. Ook wulp, watersnip, kievit, sprinkhaanrietzanger, ijsvogel, grauwe klauwier en witgatje houden van het natte landschap.

Een kudde Ijslanders en Konikspaarden zorgen voor jaarrondbegrazing waardoor er talrijke bloemen groeien. Dotterbloem, pinksterbloem, echte koekoeksbloem, egelboterbloem, gele lis, koninginnekruid en moerasrolklaver fleuren zo het landschap op met hun kleuren en geuren.
 

 • Wandelroute

  Drie wandelingen variërend tussen 9 en 3,3 km.

  Webbekomsbroekwandeling
 • Langeafstandswandeling GR5

  Deze langeafstandswandeling is 246 km lang.

  Groteroutepaden.be
 • Fietsknooppunten

  Het domein ligt tussen fietsknooppunten 33 en 34.

  Fietsnet.be
 • Vissen

  Aan de rand van het Webbekoms Broek ligt een vijver waar je mag hengelen. De reglementering vind je op de infoborden bij het water.

  Meer info over het visverlof:
 • Bezoekerscentrum Webbekoms Broek

  Vlakbij het bezoekerscentrum kan je het jaar rond wandelen door de natuurtuin. De tuin vloeit naadloos over in het natuurgebied het Webbekoms Broek.

  Bezoekerscentrum
 • Hondenzone Webbekoms Broek

  De hondenzone bevindt zich aan de ingang van het wandelpad net achter het bezoekerscentrum. Hier kunnen honden, onder het waakzame oog van hun baasjes, veilig en vrij rondlopen en ravotten.

  Kaart met de locatie van de hondenzone.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Roger Vanwing

  "Ik dacht dat aan het bezoekers-centrum elke "zoveelste" zondag van de maand een geleide wandeling was, maar kan daar niets over vinden op deze site. Ook op de site van Natuurpunt staan maar een paar aktioviteiten zoals "de nacht van de vleermuis". In hert verleden heb ik de aktiviteiten ontdekt in de "Zondagskrant" die je gratis bij de bakker kan meenemen, maar het is al een tijdje geleden dat ik daat een aktiviteit in het Webbekoms Broek tussen gezien heb. Hopelijk hebben de vrijwilligers niet afgehaakt."
 • Roger Vanwing

  "Elke derde zondag van de maand is er een begeleide wandeling over een bepaald thema in het Webbekoms broek. Vertrek om 14:00 uur aan het Bezoekerscentrum (wegje links van de parking van de Halve Maan in Diest). Onderaan de web-pagina van onderstaande link vindt je een PDF file met uitleg over de aankomende aktiviteiten. www.vlaamsbrabant.be/vrije-tijd-cultuur/provinciedomeinen/halve-maan-diest/bezoekerscentrum-webbekoms-broek/ Het is wel vreemd dat dit niet te bereiken is via deze website van Natuur En Bos."
 • Iris Teunissen

  "Vandaag gingen we naar daar voor de losloopweide, jammer genoeg hebben we deze moeilijk kunnen vinden. Staat niet goed aangegeven! Misschien dat ze dit met bordjes aan kunnen geven, wij kwamen hem per toeval op het einde van een wandeling tegen. (Het is niet het afgezet gebied achter het gebouw) je moet hier nog verder doorlopen."

Webbekoms Broek

Het bezoekerscentrum Webbekoms Broek is de startplaats voor:

 • Een natuurwandeling in de natuurtuin en het natuurgebied Webbekoms Broek.
 • NME-activiteiten.
 • Een verkenning van de stad Diest en ruime omgeving via
  • Interactieve tentoonstelling.
  • Grote situeringskaart.
  • Brochures.
 • Een vorming, lezing of workshop over natuur en milieu.

http://www.vlaamsbrabant.be/vrije-tijd-cultuur/provinciedomeinen/halve-m...

Ligging en bereikbaarheid

Webbekomsbroek ligt in de achtertuin van Diest.

Ingang

Omer Vanaudenhovelaan 48, 3290 Diest

Met het openbaar vervoer

De bushalte ‘Sint-Jansplein’ staat voor de ingang van het domein. Volgende bussen stoppen aan deze halte: Bus 14 Leuven-Diest, Bus 19 Geel-Diest, Bus 299 Hasselt-Diest-Geel, Bus 35 Aarschot-Diest, Bus 7 Beringen-Diest, Bus 22 Diest-Tienen. Meer info: www.delijn.be.

Het treinstation in Diest ligt op 1 kilometer van het Webbekoms Broek. Treinen Leuven-Hasselt en Antwerpen-Hasselt stoppen in Diest. Meer info: www.belgiantrain.be.

 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.3 (14 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.6 (10 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.4 (5 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.2 (11 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.7 (6 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.6 (11 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?