Currently, there is no weather information available.

Webbekoms Broek

3.877195
  • Vlaams-Brabant: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

    Lees meer
  • 4.285715
  • 3.6
  • 3.4
  • 4.18182
  • 3.666665
  • 3.636365
  • Overzicht
  • Commentaren (0)
  • Bezoekerscentrum
  • Praktische info

#webbekomsbroek

Het Webbekoms Broek is sinds eind vorige eeuw een gecontroleerd overstromingsgebied van 240 ha dat de bewoners in de Demervallei beschermt tegen wateroverlast. Door zijn mooie graslanden, rietlanden, bosjes, unieke bloemen en vele water- en moerasvogels, krijgt het ook wel eens de poëtische bijnaam ‘wachtbekken vol natuur’…

Vanuit het bezoekerscentrum Webbekomsbroek kan je het jaar rond wandelen door de natuurtuin met poelen, holle wegen, hooilandjes en een boomgaard. Je kan er ideeën opdoen rond kringlooptuinieren en afvalarm tuinieren. Er zijn takkenwallen met een geïntegreerde egel- en insectenwoning. Er is een wilgenhut en -tunnel en er is een wilgendoolhof. Een kleine kudde Soay-schapen ontfermt zich over het beheer van de moeraszone. De tuin vloeit naadloos over in het natuurgebied. Zowel de tuin als het Webbekoms Broek zijn gratis toegankelijk.

Twee nieuwe uitkijkpunten in het Webbekoms Broek geven je prachtig zicht over natuurgebied:

Sinds kort staan er twee grote uitkijktorens in het natuurgebied. Vanop deze torens heb je een mooi uitzicht over het Webbekoms Broek. De torens zijn er geplaatst door het Agentschap voor Natuur en Bos.  

De troeven

  • Bezoekerscentrum Webbekoms Broek
  • Recreatiepark Halve Maan als achtertuin
  • Talrijke bloemenvelden met dotterbloem, pinksterbloem, gele lis...
  • Vele water- en moerasvogels zoals rietgors, watersnip, wulp,...
  • Grazende highlanders
Toon meer informatie

 

De ideale uitvalsbasis voor een uitstap in het Webbekoms Broek is het bezoekerscentrum. Van daaruit vertrekken enkele uitgestippelde wandelingen. Ze lopen langs de Demer, de Zwarte Beek, de oude spoorwegbedding en de stadswallen van Diest. Je kunt kiezen voor een wandeling of fietstocht onder begeleiding van een gids of op eigen houtje met de kaart of de gps. Bezoek in het centrum ook de interactieve tentoonstelling over o.a. de werking van het overstromingsgebied. Mag het allemaal nog avontuurlijker, dan kun je ook op verkenning met de koestervoituur (een grote gocart) voor een parcours van 4 kilometer. 
 

Provinciaal domein De Halve Maan

Het Webbekoms Broek ligt net achter het provinciaal domein De Halve Maan met zijn vele attracties en recreatiemogelijkheden. Kinderen kunnen er o.a. trampolinespringen en rijden met mini-auto’s. Er is een roeivijver met kajaks en waterfietsen en zelfs een openluchtzwembad met zandstrand. De allerkleinsten kunnen een bezoekje brengen aan de kinderboerderij. Voor sportievelingen zijn er tennisterreinen, een klimparcours, mogelijkheden om te mountainbiken,…
 

Fauna en flora

Vele insecten voelen zich opperbest in het moerassige klimaat van het Webbekoms Broek. Ze vormen op hun beurt een lekker hapje voor amfibieën, reptielen, vogels en kleine zoogdieren. De brede rietkragen van het Webbekoms Broek zijn dan weer een interessante broed- en pleisterplaats voor water- en moerasvogels zoals ooievaar, rietgors, kleine karekiet en blauwborst. Ook wulp, watersnip, kievit, sprinkhaanrietzanger, ijsvogel, grauwe klauwier en witgatje houden van het natte landschap.

Een kudde Ijslanders en Konikspaarden zorgen voor jaarrondbegrazing waardoor er talrijke bloemen groeien. Dotterbloem, pinksterbloem, echte koekoeksbloem, egelboterbloem, gele lis, koninginnekruid en moerasrolklaver fleuren zo het landschap op met hun kleuren en geuren.
 

  • Wandelroute

    Drie wandelingen variërend tussen 9 en 3,3 km.

    Webbekomsbroekwandeling
  • Langeafstandswandeling GR5

    Deze langeafstandswandeling is 246 km lang.

    Groteroutepaden.be
  • Fietsknooppunten

    Het domein ligt tussen fietsknooppunten 33 en 34.

    Fietsnet.be
  • Vissen

    Aan de rand van het Webbekoms Broek ligt een vijver waar je mag hengelen. De reglementering vind je op de infoborden bij het water.

    Meer info over het visverlof:
  • Bezoekerscentrum Webbekoms Broek

    Vlakbij het bezoekerscentrum kan je het jaar rond wandelen door de natuurtuin. De tuin vloeit naadloos over in het natuurgebied het Webbekoms Broek.

    Bezoekerscentrum
  • Hondenzone Webbekoms Broek

    De hondenzone bevindt zich aan de ingang van het wandelpad net achter het bezoekerscentrum. Hier kunnen honden, onder het waakzame oog van hun baasjes, veilig en vrij rondlopen en ravotten.

    Kaart met de locatie van de hondenzone.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Webbekoms Broek

Het bezoekerscentrum Webbekoms Broek is de startplaats voor:

  • Een natuurwandeling in de natuurtuin en het natuurgebied Webbekoms Broek.
  • NME-activiteiten.
  • Een verkenning van de stad Diest en ruime omgeving via
    • Interactieve tentoonstelling.
    • Grote situeringskaart.
    • Brochures.
  • Een vorming, lezing of workshop over natuur en milieu.

http://www.vlaamsbrabant.be/vrije-tijd-cultuur/provinciedomeinen/halve-m...

Ligging en bereikbaarheid

Webbekomsbroek ligt in de achtertuin van Diest.

Ingang

Omer Vanaudenhovelaan 48, 3290 Diest

Met het openbaar vervoer

De bushalte ‘Sint-Jansplein’ staat voor de ingang van het domein. Volgende bussen stoppen aan deze halte: Bus 14 Leuven-Diest, Bus 19 Geel-Diest, Bus 299 Hasselt-Diest-Geel, Bus 35 Aarschot-Diest, Bus 7 Beringen-Diest, Bus 22 Diest-Tienen. Meer info: www.delijn.be.

Het treinstation in Diest ligt op 1 kilometer van het Webbekoms Broek. Treinen Leuven-Hasselt en Antwerpen-Hasselt stoppen in Diest. Meer info: www.belgiantrain.be.

 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.3 (14 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.6 (10 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.4 (5 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.2 (11 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.7 (6 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.6 (11 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?