21 °C
licht bewolkt
licht bewolkt

Webbekoms Broek

3.85366
 • Vlaams-Brabant: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

  Lees meer
 • 4.333335
 • 3.5
 • 3.5
 • 4.25
 • 3.6
 • 3.555555
 • Overzicht
 • Commentaren (3)
 • Bezoekerscentrum
 • Praktische info

#webbekomsbroek

TOEGANKELIJKHEID OUD TRAMSPOOR

Dit pad werd afgesloten voor de duur van het voorbije broedseizoen. Er werden meerdere vragen gesteld over het moment van heropening van dit pad.

In het ontwerp-natuurbeheerplan, waarvan de goedkeuringsfase lopende is, werd besloten dit deel van het oude tramspoor permanent voor recreatie af te sluiten. Het zal nog sporadisch als beheerweg gebruikt worden. Als alternatief werd er een nieuwe landschapswandeling uitgetekend vanaf de stuw K31, langs de Demerdijk tot aan de nieuwe brug over het Zwart Water. In het Rotbroek wordt vervolgens de dijk langs de Zwarte Beek (Rotbroek) gevolgd om via de Eksterhoek weer in Webbekom uit te komen. Vanaf Zelem kan er desgevallend naar de Pastorie, de Leunen, de bossen van Hees of de Sint-Jansberg verder aansluiting gemaakt worden. De organisatie van het de Merode-wandelnetwerk heeft de nodige bewegwijzering reeds geplaatst waardoor ook zij wachten op de opening van deze route. De aannemer maakt zich sterk dat de brug er begin augustus zal liggen.

Het kaartje vind je bij nuttige downloads.

Bij vragen en meer info: ANB Regio Demerland & Zuiderkempen – 016-241740 , anb@vlaanderen.be

Boswachter Geert Coninx – geert.coninx@vlaanderen.be – 0479/679527

Het Webbekoms Broek is sinds eind vorige eeuw een gecontroleerd overstromingsgebied van 240 ha dat de bewoners in de Demervallei beschermt tegen wateroverlast. Door zijn mooie graslanden, rietlanden, bosjes, unieke bloemen en vele water- en moerasvogels, krijgt het ook wel eens de poëtische bijnaam ‘wachtbekken vol natuur’…

Vanuit het bezoekerscentrum Webbekomsbroek kan je het jaar rond wandelen door de natuurtuin met poelen, holle wegen, hooilandjes en een boomgaard. Je kan er ideeën opdoen rond kringlooptuinieren en afvalarm tuinieren. Er zijn takkenwallen met een geïntegreerde egel- en insectenwoning. Er is een wilgenhut en -tunnel en er is een wilgendoolhof. Een kleine kudde Soay-schapen ontfermt zich over het beheer van de moeraszone. De tuin vloeit naadloos over in het natuurgebied. Zowel de tuin als het Webbekoms Broek zijn gratis toegankelijk.

 

De troeven

 • Bezoekerscentrum Webbekoms Broek
 • Recreatiepark Halve Maan als achtertuin
 • Talrijke bloemenvelden met dotterbloem, pinksterbloem, gele lis...
 • Vele water- en moerasvogels zoals rietgors, watersnip, wulp,...
 • Grazende highlanders
Toon meer informatie

 

De ideale uitvalsbasis voor een uitstap in het Webbekoms Broek is het bezoekerscentrum. Van daaruit vertrekken enkele uitgestippelde wandelingen. Ze lopen langs de Demer, de Zwarte Beek, de oude spoorwegbedding en de stadswallen van Diest. Je kunt kiezen voor een wandeling of fietstocht onder begeleiding van een gids of op eigen houtje met de kaart of de gps. Bezoek in het centrum ook de interactieve tentoonstelling over o.a. de werking van het overstromingsgebied. Mag het allemaal nog avontuurlijker, dan kun je ook op verkenning met de koestervoituur (een grote gocart) voor een parcours van 4 kilometer. 
 

Provinciaal domein De Halve Maan

Het Webbekoms Broek ligt net achter het provinciaal domein De Halve Maan met zijn vele attracties en recreatiemogelijkheden. Kinderen kunnen er o.a. trampolinespringen en rijden met mini-auto’s. Er is een roeivijver met kajaks en waterfietsen en zelfs een openluchtzwembad met zandstrand. De allerkleinsten kunnen een bezoekje brengen aan de kinderboerderij. Voor sportievelingen zijn er tennisterreinen, een klimparcours, mogelijkheden om te mountainbiken,…
 

Fauna en flora

Vele insecten voelen zich opperbest in het moerassige klimaat van het Webbekoms Broek. Ze vormen op hun beurt een lekker hapje voor amfibieën, reptielen, vogels en kleine zoogdieren. De brede rietkragen van het Webbekoms Broek zijn dan weer een interessante broed- en pleisterplaats voor water- en moerasvogels zoals ooievaar, rietgors, kleine karekiet en blauwborst. Ook wulp, watersnip, kievit, sprinkhaanrietzanger, ijsvogel, grauwe klauwier en witgatje houden van het natte landschap.

Een kudde Ijslanders en Konikspaarden zorgen voor jaarrondbegrazing waardoor er talrijke bloemen groeien. Dotterbloem, pinksterbloem, echte koekoeksbloem, egelboterbloem, gele lis, koninginnekruid en moerasrolklaver fleuren zo het landschap op met hun kleuren en geuren.
 

 • Wandelroute

  Wandelroute van 8,2 km.

  Routeyou.com
 • Langeafstandswandeling GR5

  Deze langeafstandswandeling is 246 km lang.

  Groteroutepaden.be
 • Fietsknooppunten

  Het domein ligt tussen fietsknooppunten 33 en 34.

  Fietsnet.be
 • Vissen

  Aan de rand van het Webbekoms Broek ligt een vijver waar je mag hengelen. De reglementering vind je op de infoborden bij het water.

  Meer info over het visverlof:
 • Bezoekerscentrum Webbekoms Broek

  Vlakbij het bezoekerscentrum kan je het jaar rond wandelen door de natuurtuin. De tuin vloeit naadloos over in het natuurgebied het Webbekoms Broek.

  Bezoekerscentrum
 • Hondenzone Webbekoms Broek

  De hondenzone bevindt zich aan de ingang van het wandelpad net achter het bezoekerscentrum. Hier kunnen honden, onder het waakzame oog van hun baasjes, veilig en vrij rondlopen en ravotten.

  Kaart met de locatie van de hondenzone.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHAThis question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
 • Roger Vanwing

  "Ik dacht dat aan het bezoekers-centrum elke "zoveelste" zondag van de maand een geleide wandeling was, maar kan daar niets over vinden op deze site. Ook op de site van Natuurpunt staan maar een paar aktioviteiten zoals "de nacht van de vleermuis". In hert verleden heb ik de aktiviteiten ontdekt in de "Zondagskrant" die je gratis bij de bakker kan meenemen, maar het is al een tijdje geleden dat ik daat een aktiviteit in het Webbekoms Broek tussen gezien heb. Hopelijk hebben de vrijwilligers niet afgehaakt."
 • Roger Vanwing

  "Elke derde zondag van de maand is er een begeleide wandeling over een bepaald thema in het Webbekoms broek. Vertrek om 14:00 uur aan het Bezoekerscentrum (wegje links van de parking van de Halve Maan in Diest). Onderaan de web-pagina van onderstaande link vindt je een PDF file met uitleg over de aankomende aktiviteiten. www.vlaamsbrabant.be/vrije-tijd-cultuur/provinciedomeinen/halve-maan-diest/bezoekerscentrum-webbekoms-broek/ Het is wel vreemd dat dit niet te bereiken is via deze website van Natuur En Bos."
 • Iris Teunissen

  "Vandaag gingen we naar daar voor de losloopweide, jammer genoeg hebben we deze moeilijk kunnen vinden. Staat niet goed aangegeven! Misschien dat ze dit met bordjes aan kunnen geven, wij kwamen hem per toeval op het einde van een wandeling tegen. (Het is niet het afgezet gebied achter het gebouw) je moet hier nog verder doorlopen."

Webbekoms Broek

Het bezoekerscentrum Webbekoms Broek is de startplaats voor:

 • Een natuurwandeling in de natuurtuin en het natuurgebied Webbekoms Broek.
 • NME-activiteiten.
 • Een verkenning van de stad Diest en ruime omgeving via
  • Interactieve tentoonstelling.
  • Grote situeringskaart.
  • Brochures.
 • Een vorming, lezing of workshop over natuur en milieu.

http://www.vlaamsbrabant.be/vrije-tijd-cultuur/provinciedomeinen/halve-m...

Ligging en bereikbaarheid

Webbekomsbroek ligt in de achtertuin van Diest.

Ingang

Omer Vanaudenhovelaan 48, 3290 Diest

Met het openbaar vervoer

De bushalte ‘Sint-Jansplein’ staat voor de ingang van het domein. Volgende bussen stoppen aan deze halte: Bus 14 Leuven-Diest, Bus 19 Geel-Diest, Bus 299 Hasselt-Diest-Geel, Bus 35 Aarschot-Diest, Bus 7 Beringen-Diest, Bus 22 Diest-Tienen. Meer info: www.delijn.be.

Het treinstation in Diest ligt op 1 kilometer van het Webbekoms Broek. Treinen Leuven-Hasselt en Antwerpen-Hasselt stoppen in Diest. Meer info: www.belgiantrain.be.

 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.3 (9 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.5 (6 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.5 (4 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.3 (8 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.6 (5 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.6 (9 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Updates en activiteiten

 • link to tweet
  De grote modderkruiper is een mysterieuze vis, moeilijk waarneembaar en ...
  @ natuurenbos
  8 maanden geleden
 • Stiltegebied Gerhagen
  Lees meer
 • Zo Van 14:00 tot 17:00
  Paddestoelen in het Webbekoms Broek
  Lees meer
 • zondag 27 september 2020 van 14:00 tot 17:00
  Geannuleerd Paddenstoelenwandeling Gerhagen
  Lees meer