Visserij

Wanneer, waar en hoe je mag vissen

Behalve in de ecologisch waardevolle wateren, is het vissen in principe het hele jaar door toegelaten, ook tijdens de paaitijd, dit is de periode van 16 april tot en met 31 mei, en ook tijdens de nacht.

Je moet wel altijd de volgende regels naleven:

  • In de periode van 16 april tot en met 31 mei moet je elke gevangen vis onmiddellijk en voorzichtig vrijlaten in het water van herkomst en is het gebruik van vis of delen ervan als aas verboden.
  • Tijdens de nachtvisserij, van twee uur na zonsondergang tot twee uur voor zonsopgang, moet je elke gevangen vis onmiddellijk en voorzichtig vrijlaten in het water van herkomst. Tijdens de nachtvisserij is het gebruik van kunstaas met een totale lengte van meer dan 2 cm en het gebruik van vis of delen ervan als aas verboden.
     

Opgelet: de eigenaar of beheerder kan de toegang tot een water beperken door lokale toegangsregels op te leggen. In sommige wateren heb je ook een expliciete toelating van de eigenaar nodig om er te mogen vissen.


Om de visbestanden te beschermen zijn er twee types van maatregelen:

Alle vissen die je toevallig vangt in de tijd waarin het vissen erop volgens voorgaande tabel verboden is, moet je onmiddellijk en voorzichtig in het water van herkomst vrijlaten.