Dassen

Dassen

De das kreeg het begin vorige eeuw behoorlijk moeilijk. Een sterke bestrijding en wijdverspreide hondsdolheid deden hem bijna de das om. Gelukkig loop je hem intussen weer tegen het lijf in de Limburgse bosrand. 
Dankzij de twee brede zwarte strepen, herken je de karakteristieke spitse dassenkop van ver. De puntjes van zijn oren en het topje van zijn staart kleuren wit. Zijn grijze rug gaat over in een donkere buik en zwarte poten. De das leeft in een burcht, die soms generaties lang meegaat. Hij graaft die met zijn sterke klauwen. 

Schade 

Dassen gaan vooral ’s nachts op pad en eten alles wat hun scherpe tanden kunnen malen. Noten, vruchten, insecten, wormen, vogels en kleine zoogdieren zorgen voor een goedgevulde menukaart. Als de honger toeslaat, verlaten ze de bosrand om op jouw grasland te graven naar voedsel. Naast vraatschade aan gewassen kunnen dassen ook schade aan vee veroorzaken. Wanneer runderen in dassenpijpen trappen, kunnen ze hun poten breken.

Maatregelen

Dankzij onderstaande ingrepen houd je graafgrage dassenklauwen voortaan uit je buurt.

Schadevergoeding

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding voor schade door dassen aan professionele gewassen en vee hoef je geen verplichte preventieve maatregelen te nemen. Een schadevergoeding kun je aanvragen via het e-loket.


Extra maatregelingen