Konijnen en hazen

Konijnen en hazen

Konijnen en hazen toveren regelmatig een glimlach op de gezichten van natuurliefhebbers. In vrijwel heel Vlaanderen kun je deze vrolijke langoren aantreffen.

Het konijn

Het konijn huppelt, graaft holen met diepe gangen en woont aan bosranden en in de buurt van open plekken.

De haas

Springen is niets voor de haas, die rent liever. Het dier graaft een ondiepe kuil om in te liggen en leeft vooral in open landschap.

Schade

Helaas durven konijnen en hazen af en toe privégebied binnenglippen. Daar doen ze zich tegoed aan oogst of knagen aan de bast van jonge boompjes. In langdurige droge periodes gaan ze op zoek naar voedsel dat veel water bevat, zoals bieten.

Maatregelen

Langoren zijn schattige buren, behalve als ze het gemunt hebben op jouw tuin of akker. Gelukkig bestaan er heel wat maatregelen die je helpen om hen bij je boomkwekerij of gewassen weg te houden. Hieronder vind je een overzicht van de preventieve basismaatregelen die je kan nemen om schade te voorkomen. Je kan nog andere extra stappen ondernemen om het effect te versterken.

Bijzondere jacht of bestrijding

Om nieuwe of bijkomende schade door konijnen te voorkomen, kan je bijzondere jacht of bestrijding uitvoeren.

Schadevergoeding

Om aanspraak te maken op een schadevergoeding, moeten de konijnen en hazen afkomstig zijn uit een natuurterrein, in beheer bij de Vlaamse overheid of een erkende terreinbeherende vereniging, waarin de soort niet bejaagbaar is en ook niet bestreden mag worden. Bij schade door konijnen moest je indien mogelijk overgaan tot bijzondere jacht en/of bestrijding. Verder moet je de schade kunnen bewijzen en eerst minstens één preventieve basismaatregel genomen hebben. Een schadevergoeding kun je aanvragen via het e-loket.


Basismaatregelingen


Extra maatregelingen