Ziekten bij in het wild levende dieren

Monitoring van Echinococcus multilocularis bij de vos

Het Agentschap voor Natuur en Bos voert een periodieke actieve monitoring uit naar Echinococcus multilocularis bij de vos, beter bekend als de vossenlintworm. Echinococcus multilocularis is een lintworm die kan voorkomen bij dieren in het wild zoals de vos. De mens kan besmet worden door opname van eitjes van de lintworm. Deze monitoring gebeurt periodiek om de evolutie van deze parasiet in Vlaanderen op te volgen.

Zo werd er een monitoring uitgevoerd in de winterseizoenen van 2012, 2013 en 2014 eze monitoring verliep in goede samenwerking met erkende wildbeheereenheden in Vlaanderen, Diergezondheidszorg Vlaanderen vzw (DGZ) en met het Nationaal Referentielaboratorium voor parasieten van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (NRL-ITG).

Veiligheidsprotocol bij het inzamelen van vossenkadavers

Bij inzameling van de vossenkadavers is het noodzakelijk dat er volgens een veiligheidsprotocol gewerkt wordt om besmetting te voorkomen met ziekteverwekkende organismen, zoals de vossenlintworm Echinococcus multilocularis. Download hier het document met plan van aanpak en veiligheidvoorschriften (doc - 22 KB) om te weten wat er verwacht wordt van de jagers van een WBE bij medewerking aan de kadaverinzameling en welke sanitaire veiligheidsmaatregelen daarbij moeten toegepast worden. De kadavers dienen volgens het veiligheidsprotocol door de jager op het terrein verpakt te worden in de aangeleverde dubbele plastieken kadaverzakken. Op de binnenste kadaverzak dient een volledig ingevuld kadaverzak-etiket gekleefd te worden. Het etiket dient te worden ingevuld met onuitwisbare inkt. De kadavers dienen te worden aangemeld voor ophaling bij DGZ door de WBE-contactpersoon die werd opgegeven aan ANB. Vervolgens worden de kadavers opgehaald door DGZ op de residentiële WBE-stockageplaats voor onderzoek op Echinococcus multilocularis. 

ANB verschaft aan de deelnemende WBE’s het noodzakelijke materiaal voor het manipuleren en verpakken van de kadavers. Aan elke deelnemende WBE worden meerdere sets van materiaal geleverd, waarbij elke set bestaat uit twee wegwerphandschoenen met lange schacht over de pols, een mondmasker, twee plastieken kadaverzakken, twee sluitstrips, een biohazard etiket en kadaverzak-etiket en een beschrijving van het plan van aanpak met veiligheidsprotocol. 

Indien aangewezen kunnen er bij de provinciale contactpersonen extra sets van materiaal verkregen worden voor deelname aan de inzameling. Het ANB wil elke deelnemende WBE alvast bedanken voor de bereidwillige medewerking!

Lees hier de resultaten van de surveillance van het winterseizoen van 2012 (pdf - 394 KB)2013 (pdf - 315 KB)2014 (pdf - 494 KB) en een kaart van 2013-2014 (pdf - 1.25 MB).