Currently, there is no weather information available.

Brusselse Bossen en Kattekensberg

3.163935
 • 3.4
 • 3.416665
 • 3.11111
 • 3.1
 • 2.88889
 • 3
 • Overzicht
 • Commentaren (1)
 • Praktische info

#brusselsebossen

De grootste troef van de Brusselse Bossen is het afwisselend landschap. Je wandelt er zowel door kleine bosjes als door open weiden met mooie vergezichten. In mei siert een tapijt van bloeiende boterbloemen de weide. De aanpalende Kattekensberg is een groot speelbos voor kleine kapoenen: pret verzekerd! En er is een hondenzone waar honden kunnen ravotten.

 

De troeven

 • Afwisselend landschap
 • Hondenzone
 • Een grote speelzone voor kinderen
 • Beheer gebeurt hier samen met de Rotonde vzw
 • Wandelnetwerk Kempense Heide passeert door het gebied
Toon meer informatie

De Brusselse Bossen is één van de laatste open weidelandschappen in Brasschaat. Het is 27 hectare groot en ligt tussen het gemeentelijk speelbos Kattekensberg en de vallei van de Kaartse Beek. Voor hondenliefhebbers is er ook nog een hondenweide.

Vanaf de centrale Linthoutdreef van de Brusselse Bossen heb je een prachtig uitzicht tot aan de sterk meanderende Kaartse beek. Het weidse landschap van de Brusselse Bossen contrasteert sterk met de nabijgelegen Kattekensberg (11 ha), die helemaal bebost is.
 

Samen werken aan de natuur

Hooibeheer en begrazing met runderen zijn de enige geoorloofde landbouwmethodes voor de Brusselse Bossen. Overwoekerende exoten zoals Amerikaanse vogelkers en Amerikaanse eik maken stilaan plaats voor inheemse soorten.

De Brusselse Bossen is een belangrijk natuurverbindingsgebied tussen het militaire domein Klein Schietveld, de Oude Gracht, Kattekensberg, Park van Brasschaat en het Peerdsbos.

Om alle beheerdoelstellingen te realiseren werkt Natuur en Bos samen met de zorginstelling Rotonde vzw, een activiteitencentrum voor mensen met een mentale en meervoudige handicap. Rotonde vzw herstelt rasters, bestrijdt exoten, ruimt zwerfvuil op, enzovoort.
 

Geschiedenis

De naam ‘Brusselse Bossen’ gaat terug tot de 18de eeuw, toen de orders tot bebossen van het Oostenrijkse bewind in Brussel kwamen. De restanten van de Kattekensberg vinden hun oorsprong dan weer in oude landduinen. Begin twintigste eeuw beboste men deze landduinen voor de opwaardering van de wijk Mariaburg. De aanwezige zwarte en grove dennen verraden een verleden van houtwinning.

 

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Herman Eyskens

  "Het betreft een redelijk klein gebied van ca. 34 ha met geen bijzondere fauna of flora (wel dubbelloof - varen !) . Voor kleine wandelingen wel aangenaam, zeker op (te) warme zomerdagen. "

Ligging en bereikbaarheid

Dit 27 hectare groot gebied ligt tussen het gemeentelijk speelbos Kattekensberg en de vallei van de Kaartse Beek. 

Ingang

Kruising Paulusstraat en Max Hermanlei, 2930 Brasschaat

Met de fiets:

Het fietsknooppuntennetwerk passeert langs het gebied (traject tussen knooppunten 77 en 12).

Met openbaar vervoer:

Neem de bus tot aan de halte Kattekensberg. Meer info: www.delijn.be.

Het gebied heeft meerdere ingangen. Je kan binnen via de Max Hermanlei, de Elisalei, de Hoge Kaart en de Leenheide. 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.4 (10 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.4 (12 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.1 (9 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.1 (10 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.9 (9 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3 (11 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt