Op ontdekking met de Parkbosgidsen!

Iedere 3de zondag van de maand (*) nemen onze Parkbosgidsen je mee op sleeptouw en leren ze jou het Parkbos op een andere manier kennen. De wandelingen starten telkens om 10u en eindigen rond 12u.
(*) Opgelet! In juli is het de 2de zondag.


Niet vergeten: kledij aangepast aan het weer en stevig schoeisel. Een verrekijker kan altijd nuttig zijn.
Opgelet: honden zijn, omwille van eerdere ervaringen, helaas niet toegelaten tijdens deze wandeling.
Onder het tablad ‘praktisch’ vind je meer info over o.a. de bereikbaarheid en de toegankelijkheid voor rolstoelen- en kinderwagens.
Inschrijven is niet nodig! 

Wil je een wandeling op maat, voor jouw organisatie en wanneer het jullie past? Vraag ze aan via info@parkbos.be.


15 januari: Buiten-gewoon

Kom gewoon naar buiten in de winter en geniet van het heilzame effect van de natuur. Verhoog je fysieke en mentale weerstand tijdens een boeiende gegidste wandeling.
Trek extra warme kleding om de verstilde winternatuur te verkennen.

Plaats van afspraak: De drie linden (Grand Noble)


19 februari: Katjes kijken?

De eerste zonnestralen laten de winterkatjes hun jasje uitdoen en volop genieten van de wind in de open natuur. De botjes van andere bomen beginnen te zwellen in die eerste warmte en tussen het gras gaan we op zoek naar de eerste windbloemen en de durvers onder de insecten.

Plaats van afspraak: De drie linden (Grand Noble)


19 maart: Waar is dat water?

In het voorjaar trekken amfibieën massaal naar vijvers en plassen. Dit is de plek waar ze jaarlijks een partner vinden, paren en hun eieren afzetten. Daarna verdwijnen ze weer in het kreupelhout.
Tijdens deze wandeling kom je meer te weten komt over die trek, het liefdesspel, de ei-afzet en over welke soorten amfibieën we hier eigenlijk praten. We gaan op zoek naar enkele individuen.

Plaats van afspraak: parking Den Beer (Scheldevelde)
Wandeling langs onverharde paden en door grasland. Niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.


16 april: Ontdek Maalte

Aan de rand van het Parkbos bevindt zich het Maaltepark. Hoe is dit ontstaan? Waarom is dit kleine, groene gebied zo waardevol? Welke bomen en planten leren we er kennen?

Plaats van afspraak: ingang van het kasteel (Parking Maaltebruggepark)


21 mei: Bloei in het Parkbos

Wat valt er in het Parkbos allemaal te zien in dit seizoen? Op welke wijze wordt het park beheerd? Wat doet het weer met de bomen? We gaan het samen ontdekken!

Plaats van afspraak: De drie linden (Grand Noble)


18 juni: Gezoem onder de zon

De zon geeft volop warmte. Er is overal stuifmeel en nectar te verkrijgen. Er springt, vliegt en kruipt vanalles rond. We gaan op zoek naar spinnen en, echt, ze dwingen bewondering af! Maar ook de andere ongewervelden die  we ontmoeten tijdens de wandeling, laten we niet onopgemerkt aan ons voorbijgaan.

Plaats van afspraak: parking Den Beer (Scheldevelde)


9 juli: Bloeiende planten

Een bonte mengeling van bloeiende planten kleurt het landschap. Maar er zijn ook veel planten die minder opvallend bloeien. Opvallend gekleurd of niet, elke plant heeft een eigen strategie om zich voort te planten. Van een aantal bloeiende planten die we onderweg tegenkomen gaan we eens kijken hoe ze hierin slagen.

Plaats van afspraak: De drie linden (Grand Noble)


20 augustus: Rood

In de natuur worden we aangetrokken door kleuren die elk hun eigen verhaal hebben. Tijdens deze wandeling laten we ons leiden door bomen, struiken, kruiden en bloemen die voor de rode tinten zorgen. Vanaf augustus worden ze opvallend, en dit blijft zo tot een eind in de winter. Waarom? Dat proberen we te ontdekken.

Plaats van afspraak: De drie linden (Grand Noble)


17 september: De multiculturele plantenwereld

Wat een allegaartje. Sommige planten maken zich al op voor de winter, andere laten hun mooiste vruchten zien en nog andere produceren nog voortdurend nieuwe bloemen. Het is een bonte wereld en de Parkbosdieren kunnen er volop van profiteren. Samen vormen ze boeiende ecosystemen.

Plaats van afspraak: parking Den Beer (Scheldevelde)


15 oktober: Herfst in het Parkbos

Hoe bereiden bomen en planten zich voor op de komende winter? En wat met de dieren en insecten? Misschien hebben we een warme nazomer en staan nog vele bloemen in bloei. Welke bessen en zaden hangen er toch op al die bomen? Samen gaan we ontdekken voor wie deze bessen een voedselbron zijn.

Plaats van afspraak: parking Den Beer (Scheldevelde)


19 november: Het blad van bomen en struiken in de winter

Wie denkt dat alle bladeren van de bomen en struiken vallen in de winter heeft het mis. Vanwaar komen die mooie herfstkleuren plots te voorschijn? En wat gebeurt er met de afgevallen bladeren? We zullen zien dat niets zomaar gebeurt in de natuur en dat alles een reden en een functie heeft.

Plaats van afspraak: De drie linden (Grand Noble)


17 december: Rust in het Parkbos?

Alle heesters en bomen zijn helemaal klaar voor de vrieskou. Hier en daar hangen nog vruchten, tot een windvlaag ze mee neemt op zijn vlucht, of een hongerig dier dat op zoek is naar een versnapering. Sommige kruidachtigen ontwikkelen nog hun mooiste bloemen en bepaalde schimmels laten nog hun bovengrondse vruchtlichamen zien. Wintervogels worden soms gestoord in hun middagpauze, andere eten nog hun buikje vol.

Plaats van afspraak: De drie linden (Grand Noble)