LIFE 3n-Stierkikker

Doelstellingen

  • Een nieuwe bestrijdingstechniek toepassen in de Grote Netevallei door steriele kikkers uit te zetten om zo de populatie van Amerikaanse stierkikker aan te pakken en verdere verspreiding te stoppen.  Na jaren onderzoek zijn de wetenschappers van Hogeschool PXL er in geslaagd om steriele exemplaren te kweken. De steriele stierkikkerlarven worden in een drietal omheinde vijvers in Scheps uitgezet, waar ze opgroeien tot volwassen exemplaren. Als de steriele stierkikkers volwassen zijn, kunnen ze in competitie gaan met de vruchtbare kikkers. Zo kunnen we de stierkikkerpopulatie op een duurzame en diervriendelijke manier inperken. Door de poging tot bevruchting van de steriele mannetjes mislukken immers heel wat legsels. In de geïsoleerde populaties in Kasterlee, Arendonk, Hoogstraten en Huldenberg gebruiken we de traditionele bestrijdingstechnieken om de populaties in te perken.
  • Andere organisaties in Europa en wereldwijd laten kennismaken met die nieuwe techniek en onze ervaringen delen. Het inzetten van steriele kikkers zonder het gebruik van chemische middelen is wereldwijd het eerste experiment voor populatiebeheer bij aquatische dieren.
  • Onderzoek voeren naar mogelijke beleids- en wettelijke barrières om die techniek in de exotenbestrijding te gebruiken en verder toe te passen bij andere invasieve exoten.
  • Met dit project willen we bekomen dat we publieke steun krijgen voor de bestrijding van de stierkikker in functie van natuurbehoud en dat hiervoor innovatieve methoden nodig zijn.

 

Benieuwd hoe alles gebeurt in het labo, met de bestrijding, .... Bekijk dan zeker de filmpjes op ons youtubekanaal: