LIFE 3n-Stierkikker

Nieuws

17 maart 2023

In deze eerste video van onze 4-delige serie beschrijven we de problemen die we tegenkomen bij de bestrijding van de invasieve Amerikaanse stierkikker. We bekijken ook de meest veelbelovende oplossing, zijnde het inzetten van steriele triploïde dieren, wat natuurlijk het onderwerp is van het Life 3n-Stierkikker project.

In de tweede video van onze serie gaan we dieper in op de laboratoriumprocedures die nodig zijn om steriele triploïde kikkers te kweken. Deze steriele dieren zijn essentieel voor de steriele triploïde methode, die hopelijk gebruikt zal worden om de Amerikaanse brulkikkerpopulaties in Vlaanderen te bestrijden.

In de derde video van onze serie willen we graag de focus leggen op de meer traditionele manieren om Amerikaanse stierkikkers te vangen. Het gebruik van fuiken, zowel enkele als dubbele fuiken, is voorlopig de meest effectieve manier gebleken om stierkikkers te vangen. Hoewel het opzetten van fuiken niet moeilijk is, zijn er wel enkele cruciale punten waar op gelet moeten worden om de effectiviteit te maximaliseren.

In de vierde en laatste video van de serie besteden we meer aandacht aan een van de belangrijkste aspecten van stierkikker bestrijding: bioveiligheid. Aquatische milieus zijn bijzonder vatbaar voor verspreiding van pathogenen en invasieve soorten. Het is daarom van groot belang om al het gebruikte materiaal te ontsmetten na gebruik.

12 januari 2023

Niet alleen de Amerikaanse stierkikker vormt een probleem voor de biodiversiteit. Ook de klauwkikker kan grote schade aanrichten. In Mesen zijn ze gestart met de bestrijding van deze soort.
Lees de Facebook post >

14 december 2022

Interessante blog voor Eos Wetenschap van onze partner Instituut Natuur- en Bosonderzoek – INBO.
Lees de blog >

13 december 2022

Het #LIFEprogramme vierde dit jaar zijn 30ste verjaardag. 🥳 LIFE is het financieringsinstrument van de EU voor milieu en klimaatactie. Ons project ontvangt financiële steun via het LIFE-programma van de Europese Unie.
Lees de Facebook post >

27 september 2022 

Onze expo over de stierkikker, zijn bedreigingen en hoe we hem willen bestrijden doet zijn ronde bij verschillende steden en gemeentes. Momenteel staat hij in De Klapekster, het bezoekerscentrum van Vallei van het Merkske. 
Ben je in de buurt, ga er dan zeker eens langs tijdens de openingsuren.

3 augustus 2022 

De Amerikaanste stierkikker staat op de lijst van 100 "ergste invasieve soorten", en dit is met goede reden. Een nieuwe studie in scientific reports berekende de economische schade die invasieve soorten de wereld toebrachten. De Amerikaanste stierkikker komt daarbij als een van de meest schadelijke soorten uit de bus, samen met bruine nachtboomslang.
Lees meer >

24 juni 2022 

Vandaag konden we op heel veel persbelangstelling rekenen bij het uitzetten van de steriele stierkikkerlarven in de omheinde vijvers in Balen. Deze larven zullen hier opgroeien tot kikkers, waarna ze ingezet kunnen worden om in competitie te gaan met de plaatselijke vruchtbare Amerikaanse stierkikkers. Omdat de bevruchting, na een paring met de steriele dieren, mislukt ontwikkelen heel wat legsels zich niet meer. Het aantal Amerikaanse stierkikkers zal hierdoor afnemen zonder grote afvangstcampagnes. Daarom wordt deze techniek momenteel gezien als de meest duurzame en diervriendelijk optie die we hebben om de Amerikaanse stierkikker in Vlaanderen te bestrijden.
Bekijk het filmpje van VRT>

23 juni 2022

Vandaag vond in Balen ter hoogte van de Straalmolen een opleidingsdag plaats voor de bestrijding van volwassen Amerikaanse stierkikkers met behulp van afschot. Indien er op een vijver alleen maar enkele van deze individuen zitten is het veel efficiënter deze af te schieten dan fuiken te plaatsen. Werknemers van Natuurwerk vzw en de Winning vzw die in het bezit zijn van een geldig jachtverlof werden opgeleid door de experten van het ANB. Zij staan binnen dit LIFE-project in voor de actieve bestrijding van de stierkikker met fuiken en nu dus ook met afschot.

        

15 juni 2022 

Vandaag vinden de opnames plaats voor een reportage over de actieve en passieve bestrijding van de Amerikaanse stierkikker. Deze zal gebruikt worden om onze buitenlandse partners wegwijs te maken in onze aanpak in Vlaanderen. PXL Bio-Research meets PXL Digital Learning!

        

7 juni 2022 

Overvloedige regen en zwoele temperaturen, stierkikkers zijn er verzot op en de vrouwtjes gaan dan op zoek naar een geschikte partner in de vijvers. De verhoogde activiteit was dit weekend ook in onze fuiken waar te nemen. Love is in the “bullfrog”air.

27 mei 2022

Om de overlevingskansen van de steriele larven zo hoog mogelijk te houden, worden ze na 10 dagen in het labo overgebracht naar een natuurlijke vijver. De vijver is vrij van vis en andere stierkikkers en omgeven door een raster. In deze enclosure zullen ze verder opgroeien tot kleine steriele kikkertjes. De eerste larven van de kweek werden zopas vrijgelaten. En nu maar grazen van de aanwezige algen en groeien!

                

22 mei 2022

Vandaag is het de dag van de biodiversiteit. Met de bestrijding van de Amerikaanse stierkikker geven we andere soorten meer kansen. 

Benieuwd hoe we dat doen? Ga dan vandaag op stap met een gids in het Griesbroek.

18 mei 2022

Het stierkikkerseizoen is weer van start gegaan! De afvangsten met de sociale economiebedrijven Natuurwerk vzw en Natuur-en Landschapszorg vzw komen stilaan op kruissnelheid. Ook de kweek in het labo volgt de afvangsten, enkele vrouwtjes hebben via een hormoonstimulatie al eieren afgezet waarmee we nu steriele stierkikkers produceren.

                

6 mei 2022

21 mei is het de Europese Natura2000-dag. Dit jaar is het 30 jaar Natura 2000 en Life. Met de 'Natuur is jarig' campagne zijn er zowel in Vlaanderen als Wallonië verschillende buitenactiviteiten tussen 8 en 31 mei. Alle info over de verschillende activiteiten kan je vinden op www.denatuurisjarig.be. Ook Life Stierkikker doet mee. Je kan zondag 22 mei op stap met een gids in het Griesbroek ( https://www.life-bnip.be/nl/op-stap-in-het-griesbroek/) of kies onze wandeling via de digitale app Route You ( https://www.routeyou.com/.../recreati.../griesbroekwandeling).

28 april 2022

Dankzij het zonnige en warme weer was de vegetatie rond onze kweekvijvers danig gegroeid. Hoog tijd voor een maaibeurt dus! Aangezien er momenteel nog geen jonge kikkers rondspringen, konden we deze keer nog onbezorgd maaien. Bij toekomstige maaibeurten zullen we vooral in de inactieve periode van de kikkers maaien en een minimale hoogte aanhouden van 30 cm, zodat we zeker geen jonge kikkers verwonden.

        

24 april 2022

Van 19 tot 23 april vond in het Thermae Palace Hotel van Oostende het Internationaal congres rond invasieve aquatische exoten (ICAIS) plaats. Ook wij waren aanwezig met een lezing rond onze nieuwe beheersinzichten en de toepassing van de Sterile-Triploid-Method (STM) voor de passieve bestrijding van deze ongewenste soorten.

        

13 april 2022

Dankzij verschillende metingen van het water sinds het uitzetten van onze kikkervissen weten we dat de waterkwaliteit optimaal is. Het water is dan ook kraakhelder en er groeien veel waterplanten en algen in. Meer dan genoeg eten voor onze kikkervissen dus eens ze uit hun winterslaap ontwaken. En met de stijgende temperaturen zal dit hopelijk ook niet lang meer duren.

                

31 maart 2022

Na een week pompen en opruimen zijn de vijvers bijna helemaal klaar voor de nieuwe lading kikkervissen. Nu is het enkel nog wachten tot het water niveau weer op het normale peil is. Onze pompwerken maakten met het weggepompte water ook tijdelijke broedplaatsen voor bruine kikkers en gewone pad. Nu de pomp weg is en het water hieruit verdwijnt hebben we de aanwezige eiklompen naar meer permanente wateren in de buurt verplaatst zodat deze zeker niet verloren gaan!

                

25 maart 2022

Deze week is de aannemer gestart met de omheinde vijvers klaar te maken voor onze steriele kikkers. Het water in de vijvers pompen we weg waardoor we al het afval, stenen, boomstammen, … uit de vijvers kunnen verwijderen. De bruine kikkers keken op een afstand goedkeurend toe.

                

24 maart 2022

Deze week organiseerden we een opleidingsdag voor iedereen die instaat voor de afvangsten van Amerikaanse stierkikker in Vlaanderen. Op het programma stond de aanpak van de actieve bestrijding van de Amerikaanse stierkikker, het overlopen van materiaal, de planning en een demonstratie van het plaatsen van fuiken voor verschillende levensstadia van de stierkikker.

We zijn weer klaar voor een nieuw bestrijdingsseizoen.

Bedankt aan alle aanwezigen!

                

14 maart 2022

Op 22 februari organiseerde Life 3n-Stierkikker een contactdag rond de bestrijding van deze soort. De infodag vond plaats in het provinciehuis van Antwerpen. Tijdens deze contactdag informeerden we verschillende betrokken partijen zoals gemeentes, sociale economiebedrijven, overheidsinstanties, Natuurpunt vrijwilligers …. over het project, onze management strategie waaronder de sterile triploid method en de de actieve afvangsten.

Wil je graag weten wat er allemaal verteld werd? Heb je interesse in het project of wil je iets opnieuw bekijken? De verschillende presentaties werden opgenomen en staan op ons YouTube-kanaal.

18 februari 2022

De Amerikaanse stierkikker rukt ook op in Limburg. Ze zijn ontdekt dankzij de innovatieve eDNA-technieken die we ook in ons project gebruiken. 


13 oktober 2021

De afvangsten gaan nog steeds door. De laatste afvangsten gebeuren momenteel onder andere in Heist-Op-Den-Berg, waar het team van Natuurwerk een paar forse exemplaren heeft gevangen in de fuiken. Rtv kwam dan ook langs voor een korte reportage:

5 juli 2021

De Amerikaanse stierkikker, waar komt hij vandaan en hoe kan je hem herkennen? Wat staat er zoal op zijn dieet en waarom is hij zo schadelijk voor onze natuur? Hoe gaan we deze bedreiging voor onze natuur bestrijden? Dit en nog veel meer kom je te weten in de kleine expo die we hebben opgemaakt en die nu opgesteld staat in het bezoekerscentrum Grote Netewoud. De expo kan de hele zomer bezocht worden, dus neem zeker een kijkje als je in de buurt een zomerse wandeling gepland hebt.

Over wandelingen gesproken, op 22 augustus organiseert de lokale afdeling van Natuurpunt een wandeling in de buurt, met als hoofdthema de Amerikaanse stierkikker. Tot dan kan je de expo in ieder geval ook combineren met een wandeling in het Griesbroek in de buurt, waar je de stierkikker zeker ook zal tegenkomen.


4 juli 2021

Een eerste vijver is nu volledig afgevangen, leeggepompt en opgeruimd. Nu is het nog even wachten tot alles terug tot rust is gekomen en dan kunnen de eerste kikkervissen in deze enclosures gezet worden.

21 mei 2021

De omheiningen van alle vijvers zijn afgewerkt. De volgende stap is om de vijvers voor te bereiden op het uitzetten van stierkikkervissen. Hiervoor dienen de aanwezige vissen en amfibieën afgevangen te worden en de vijvers leeggepompt zodat eventuele aanwezig puin verwijderd kan worden.

Vandaag is de natuur ook jarig, en dit vieren wij met een wandeling in het Griesbroek.


3 mei 2021

De werken verlopen vlot, er zijn kleine dijkjes opgericht rond de vijvers als bescherming tegen overstromingen en de eerste vijver is volledig omheind.

        

25 maart 2021

De zonnige dagen zorgen voor een ware uitbarsting aan activiteit in de vijvers van kikkers en padden. Jammer genoeg is de stierkikker ook nog duidelijk aanwezig in de vijvers en plant hij zich hier ook voort. Vooraleer de poelen in gebruik worden genomen voor de opkweek van stierkikkers, zullen ze nog afgevist worden om de aanwezige vissen en amfibieën te verwijderen. Deze zullen dan op andere plekken opgevangen worden.

        

Foto links: kikkerdril van de bruine kikker en paddensnoeren van de gewone pad - Foto rechts: een gewone pad en stierkikkerlarve

22 maart 2021

De werken zijn gestart voor de eerste set van vier vijvers in Olmen, waar de kikkervissen en jonge kikkers opgekweekt zullen worden. De bomen rond de weekendvijvers zijn ondertussen gerooid. Het overgrote merendeel van deze bomen zijn exoten en hebben weinig natuurwaarde.

In de volgende stap wordt het terrein vlakker gemaakt en omrastering rond de vijvers aangebracht. Deze omrastering (met 1 cm maaswijdte) voorkomt ontsnappende kikkers en verhindert tegelijkertijd ook dat dieren van buitenaf in de vijvers terecht komen. Zo kunnen de steriele dieren hier rustig en veilig opgroeien.

        

        

11 december 2020

Ons Life 3n-stierkikkerproject is ongeveer 1 jaar geleden van start gegaan. Maar hoe pakken we de bestrijding van Amerikaanse stierkikker aan en waarom? Bekijk het allemaal in ons infofilmpje.

28 augustus 2020

Gisteren kwam LIFE-3n stierkikker in het nieuws. Met grote belangstelling werden fuiken, kikkers en kikkervissen bekeken terwijl onze medewerkers uitleg gaven. Heb je het gemist? Je kan de verschillende reportages opnieuw bekijken en lezen met de onderstaande links:

27 augustus 2020

Vandaag stelden we ons project voor aan de pers. Je kan het persbericht hier lezen. 

14 augustus 2020

Je kan de folder van ons project ook hier downloaden.

16 juni 2020

Je kan ons project ook volgen op: youtube, facebook en twitter.

6 mei 2020

Voor het vangen van de kleinere larven van de stierkikker gebruiken we nu ook schietfuiken met een maaswijdte van 5mm. Het staand wand is ook wat langer voor een optimale vangst.

fuik voor stierkikkerlarven

4 mei 2020

De eerste stierkikkers van het seizoen zijn in het labo van PXL Bio-Research aangekomen!! Het kweekseizoen kan van start gaan. Goed werk van Natuurwerk vzw!

25 april 2020

Vanaf nu is het Life-project ook te volgen op twitter: https://twitter.com/LifeStierkikker.

10 april 2020

Ook een stierkikker gezien of gehoord? Meld het!

Het is belangrijk om nieuwe locaties met Amerikaanse stierkikker direct aan te pakken.  Heb je een Amerikaanse stierkikker gezien of gehoord? Geef het dan door op www.waarnemingen.be.

December 2019

Het Life 3n-stierkikker ging in oktober van start. De voorbereidingen voor het veldwerk gingen van start en de ontwikkeling van het projectlogo.