LIFE 3n-Stierkikker

Projectgebied

In Vlaanderen vindt men verschillende stierkikker populaties die zichzelf in stand kunnen houden. Deze bestaan uit geïsoleerde populaties in Kasterlee, Hoogstraten, Arendonk, Huldenberg en Sint-Agatha Rode, en een grote groeiende populatie centraal in de provincie Antwerpen in de Grote Netevallei van Balen tot Lier. Vooral vanuit deze grote populatie breidt de soort zich verder uit. Het projectgebied situeert zich logischerwijs vooral in deze grote populatie in de vallei van Grote Nete. In totaal beslaat het projectgebied 152.000 hectare met meer dan 400 vijvers langsheen 50 km van de vallei van de Grote Nete. Daarbij komen dan nog de geïsoleerde populaties in Kasterlee, Hoogstraten, Arendonk, Huldenberg en Sint-Agatha Rode.

In het hart van deze populatie, in de gebieden Straalmolen en Scheps in Balen zal het uitzetten van de steriele kikkers het eerst toegepast worden. Deze gebieden maken deel uit van het Grote Netewoud. Verder wordt de uitbreiding van deze populatie onder controle gehouden door gerichte afvangsten, welke ook gebeuren in de geïsoleerde populaties.

De onderstaande kaart toont de ons bekende populaties (bron: Gbif.org, 2015-heden). De huidige populaties zijn beperkt tot de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Voor de andere provincies zijn er relatief recente waarnemingen, die echter (nog) niet bevestigd zijn.


Het huidige verspreidingsgebied van de Amerikaanse stierkikker in Vlaanderen. Vooral langs de vallei van de Grote Nete bevindt zich een grote populatie.