1 °C
Zonnig
Zonnig

Museumtuin Gaasbeek

4
 • 5
 • 4.2
 • 3
 • 4.666665
 • 2.75
 • 4.375
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#museumtuingaasbeek

Français - English - Deutsch

De Museumtuin, een uniek levend museum!

Met kennis en passie bouwde het Agentschap voor Natuur en Bos een tuin van topniveau uit, naar voorbeeld van kasteeltuinen uit de 18de en 19de eeuw. Een sterk staaltje van levend cultureel erfgoed. 

Maak een wandeling door deze schitterende tuin van Eden, waarbij infoborden je informeren over al dat moois. Je kan de fruitbewaarplaats-oud-model bezoeken, de bijenkorf ontdekken en genieten van een schitterend uitzicht op het kasteel van Gaasbeek en het Pajottenland! Welkom in de Museumtuin van Gaasbeek!

Openingsuren
Van 1 mei tot en met 31 oktober
Van dinsdag t.e.m. zondag van 10u tot 18u (in oktober tot 17u)
Maandag gesloten (behalve op feestdagen)

Tickets
Te koop aan de balie van het kasteel van Gaasbeek
€ 3 per persoon
€ 2 voor -18 jarigen, studenten en hun begeleiders
Gratis voor -7 jarigen en begeleiders van gehandicapten
Combitickets kasteel en Museumtuin: € 13 (opgelet: laatste bezoek aan kasteel om 17u)

Rondleidingen met gids
Van 1 mei tot en met 31 oktober
Van dinsdag tot vrijdag om 10u en 14u
Op zaterdag en zondag om 14u en 16u
Kostprijs: € 60 (+ toegangsticket per persoon)
Duurtijd: +/- 1 uur
Maximum 50 personen per gids
De kostprijs voor de gids en de toegangstickets betaal je voor aanvang van de rondleiding aan de balie van het kasteel van Gaasbeek. Reservatie van de gids is verplicht en moet minimum 2 weken op voorhand via het reservatieformulier.

De troeven

 • Ommuurde Franse tuin
 • Unieke leifruitbomencollectie
 • Vergeten groenten en fruit
 • Museumtuin, uniek museum in openlucht
Toon meer informatie

Roemrijk verleden

De Museumtuin ligt binnen het kasteeldomein van Gaasbeek. Dit domein met een oppervlakte van 49 hectaren vormt, samen met het tegenover liggend domein Groenenberg, een belangrijke  groene  long in de rand rond Brussel.  De Museumtuin is geen renovatie van een bestaande tuin maar een volledig nieuwe realisatie, naar het model van een kasteeltuin van rond het jaar 1900. De tuin is ontwikkeld om een ode te brengen aan onze tuiniers die tussen 1860 en de Tweede Wereldoorlog toptuinders van wereldklasse waren. Zij ontwikkelden teeltmethodes en planten die wereldwijd belangstelling wekten. De tuin neemt je terug naar dat roemrijk verleden. Groene spitstechnologie uit een tijd toen chemicaliën en moderne technologieën land- en tuinbouw nog niet bereikt hadden. Kennis en vaardigheden uit die gouden periode vormen de rode draad in de Museumtuin.

Je vindt er groenten, kruiden, bloemen, heesters en bomen die 100 jaar geleden in grote tuinen te vinden waren. Onze tuiniers zaaien, planten en verzorgen ze zoals de hoveniers van toen. Heb je al gehoord van zeekool of aardbeispinazie? Bewonder zeker ook de perenbomen in de vorm van een grote vaas. Ze zijn zo geënt dat er tot zes verschillende perenrassen aan één boom groeien.

Zes compartimenten

De Museumtuin bestaat uit zes compartimenten:

 • Een siertuin met oranjerietuin. Aangelegd in een 'Italiaanse' sfeer, passend bij de stijl van de restauratie die het kasteel in de 19de eeuw onderging.
 • Een moestuin, verdeeld in vier quadranten, met een naar het zuiden gerichte serre, koude bakken en perken voor bloemen en kruiden. In het midden een kruisgang met laagstam. Tegen alle muren groeit leifruit in verschillende variëteiten en leivormen.
 • Een tuin voor kleinfruit en vijgen, met een kruisvormige loofgang met leifruit. Er is ook ruimte voorzien voor de nationale collectie Draps en Hartman hortensia's.
 • Een boomgaard met een regionale collectie pruimen op halfstam.
 • Een boomgaard met vijftig hoogstambomen, typisch voor het aanbod aan fruit in een Pajottenlandse boomgaard omstreeks 1900.
 • Een boomgaard die de evolutie van de professionele laagstamcultuur toont van de Tweede Wereldoorlog tot vandaag.

De Museumtuin is +/- 2,5 hectaren groot. Hij is omgeven door muren in veldovensteen en afgeschermd met haagbeuk. In dergelijke besloten tuinen heerst een eigen gunstig microklimaat. De binnenkant van de muren is wit geschilderd om een maximum aan warmte en licht in de tuin te laten stralen.

De Museumtuin kreeg als enige tuin in Vlaanderen in 2012 de European Garden Award (EGHN award Museumtuin Gaasbeek).


Museumtuinweetjes

Wat is het belang van zomersnoei, hoe snoei je druiven, ...? 
In de Museumtuin Gaasbeek hebben we een jarenlange ervaring rond het kweken van groenten en snoeien van bomen en struiken. Die kennis geven we graag door.
Ontdek alle weetjes en ga zelf aan de slag >

 • Wandelroute

  Via de aangelegde paden kan je de museumtuin bezoeken (zie kaart)

  Kaartje

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHAThis question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Ligging en bereikbaarheid

De Museumtuin ligt in het domein van Gaasbeek

Ingang

Kasteelstraat 40, 1750 Gaasbeek

Bereikbaarheid

Met de wagen
De Museumtuin ligt in het domein van Gaasbeek. Je bereikt het domein gemakkelijk via de afrit 15a van de Brusselse Ring. In het centrum van Vlezenbeek ga je rechtdoor tot aan het volgende ronde punt. Hier ga je rechts. Deze weg leidt je tussen het domein van Gaasbeek en het domein van Groenenberg. Aan de linkerkant vind je volop parkeergelegenheid. De museumtuin is vlakbij. 

Adres: Kasteelstraat 40 te 1750 Gaasbeek.
GPS coördinaten 50° 48' 0.1476" N, 4° 12' 8.1972" E

Met de lijnbus
Vanuit Brussel-Zuid, lijn 142 (Gaasbeek-Leerbeek), halte Kasteel van Gaasbeek. Check www.delijn.be voor meer info. 

Met de metro
Vanuit Brussel, Lijn 5 tot eindhalte Erasmus, overstappen op lijnbus 142 (Gaasbeek-Leerbeek), halte Kasteel van Gaasbeek. Check http://www.stib-mivb.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 5 (6 votes)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4.2 (10 votes)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3 (10 votes)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.7 (6 votes)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.8 (4 votes)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.4 (8 votes)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt