19 °C
licht bewolkt
licht bewolkt

Museumtuin Gaasbeek

4.136365
 • 5
 • 4.285715
 • 3.608695
 • 4.6
 • 3.357145
 • 4.363635
 • Overzicht
 • Commentaren (1)
 • Praktische info

#museumtuingaasbeek

Volg de museumtuin op Facebook en Instagram!

Français - English - Deutsch


Om je bezoek in goede banen te leiden, werken we met een systeem van online reserveringen. Dat betekent dat je voorafgaand aan je bezoek een datum en tijdstip dient te reserveren. Zo kunnen wij waken over het maximaal aantal toegestane personen in het kasteel en de Museumtuin en op die manier jouw veiligheid garanderen.
Opgelet: honden zijn niet toegelaten in de Museumtuin.

Voor een reservering kan je terecht op de website https://kasteelgaasbeek.i-reserve.net. Je tickets koop je zoals steeds aan de balie van het kasteel.

Vanaf 1 juli zijn rondleidingen mogelijk voor groepen tot 10 personen. Hou er dus rekening mee dat je mogelijks meerdere gidsen dient te boeken voor jouw groep. Zie hieronder "Rondleidingen met gids" voor meer info.

Tijdens het weekend kan je bovendien deelnemen aan gratis rondleidingen in de Museumtuin. Er zijn twee rondleidingen op zaterdag en twee op zondag. Telkens om 14u en om 16u. Omwille van Covid-19 houden we het ook hier bij kleine groepjes van maximum 10 deelnemers. Het is niet nodig om vooraf in te schrijven voor de rondleidingen. Je dient wel nog steeds je toegang tot de tuin te reserveren en vooraf je toegangsticket te kopen in het kasteel van Gaasbeek.


De Museumtuin, een uniek levend museum!

Met kennis en passie bouwde Natuur en Bos een tuin van topniveau uit, naar voorbeeld van kasteeltuinen uit de 18de en 19de eeuw. Een sterk staaltje van levend cultureel erfgoed. 

Maak een wandeling door deze schitterende tuin van Eden, waarbij infoborden je informeren over al dat moois. Je kan de fruitbewaarplaats-oud-model bezoeken, de bijenkasten ontdekken en genieten van een schitterend uitzicht op het kasteel van Gaasbeek en het Pajottenland! Welkom in de Museumtuin van Gaasbeek!

Openingsuren

 • Van 1 mei tot en met 30 september, dagelijks van 10 tot 18 uur.
 • Van 1 oktober tot en met 31 oktober, dagelijks van 10 tot 17 uur.
 • Elke maandag en dinsdag is de tuin gesloten, behalve op feestdagen.


Tickets

 • Standaard tarief: € 5
 • Reductietarief: € 4 voor studenten/European Youth Card tot 26 jaar, 60+, personen met een beperking, bezoekers Plantentuin Meise, Fedplus (max. 2 personen), lerarenkaart
 • Gratis: onder 18 jaar, begeleiders van personen met een beperking, National Trust
 • Combitickets Museumtuin en kasteel van Gaasbeek: € 13 /€ 12 (reductie), in geval van expo in het kasteel € 15 /€ 14 (reductie)


Rondleidingen met gids

Ontdek samen met de gids de verschillende delen van de Museumtuin: de boomgaarden, kleinfruittuin, moestuin, schaduwtuin en siertuin. Je krijgt uitleg over vergeten fruit- en groentensoorten en leert meer over de ingenieuze snoei- en leivormen die je in de tuin kan bewonderen. Via anekdotes over de geschiedenis van de streek en de Vlaamse hoveniers en fruittelers word je meegenomen in een boeiend en leerrijk verhaal.

Vanaf 1 juli zijn rondleidingen mogelijk voor groepen tot 10 personen. Hou er dus rekening mee dat je mogelijks meerdere gidsen dient te boeken voor jouw groep. Een rondleiding voor je groep duurt anderhalf uur en kost € 60 per gids + een toegangsticket per bezoeker. Het niveau van de rondleiding wordt steeds afgesteld op je groep. De kostprijs voor de gids betaal je samen met de toegangstickets voor aanvang van de rondleiding aan het onthaal van het kasteel van Gaasbeek. Reservatie van de gids is verplicht en moet minimum 2 weken op voorhand via het reservatieformulier.

De troeven

 • Ommuurde Franse tuin
 • Unieke leifruitbomencollectie
 • Vergeten groenten en fruit
 • Museumtuin, uniek museum in openlucht
 • Kinderzoektocht met opdrachten
Toon meer informatie

Roemrijk verleden

De Museumtuin ligt binnen het kasteeldomein van Gaasbeek. Dit domein met een oppervlakte van 49 hectaren vormt, samen met het tegenover liggend domein Groenenberg, een belangrijke  groene  long in de rand rond Brussel.  De Museumtuin is geen renovatie van een bestaande tuin maar een volledig nieuwe realisatie, naar het model van een kasteeltuin van rond het jaar 1900. De tuin is ontwikkeld om een ode te brengen aan onze tuiniers die tussen 1860 en de Tweede Wereldoorlog toptuinders van wereldklasse waren. Zij ontwikkelden teeltmethodes en planten die wereldwijd belangstelling wekten. De tuin neemt je terug naar dat roemrijk verleden. Groene spitstechnologie uit een tijd toen chemicaliën en moderne technologieën land- en tuinbouw nog niet bereikt hadden. Kennis en vaardigheden uit die gouden periode vormen de rode draad in de Museumtuin.

Je vindt er groenten, kruiden, bloemen, heesters en bomen die 100 jaar geleden in grote tuinen te vinden waren. Onze tuiniers zaaien, planten en verzorgen ze zoals de hoveniers van toen. Heb je al gehoord van zeekool of aardbeispinazie? Bewonder zeker ook de perenbomen in de vorm van een grote vaas. Ze zijn zo geënt dat er tot zes verschillende perenrassen aan één boom groeien.

Zes compartimenten

De Museumtuin bestaat uit zes compartimenten:

 • Een siertuin met oranjerietuin. Aangelegd in een 'Italiaanse' sfeer, passend bij de stijl van de restauratie die het kasteel in de 19de eeuw onderging.
 • Een moestuin, verdeeld in vier quadranten, met een naar het zuiden gerichte serre, koude bakken en perken voor bloemen en kruiden. In het midden een kruisgang met laagstam. Tegen alle muren groeit leifruit in verschillende variëteiten en leivormen.
 • Een tuin voor kleinfruit en vijgen, met een kruisvormige loofgang met leifruit. Er is ook ruimte voorzien voor de nationale collectie Draps en Hartman hortensia's.
 • Een boomgaard met een regionale collectie pruimen op halfstam.
 • Een boomgaard met vijftig hoogstambomen, typisch voor het aanbod aan fruit in een Pajottenlandse boomgaard omstreeks 1900.
 • Een boomgaard die de evolutie van de professionele laagstamcultuur toont van de Tweede Wereldoorlog tot vandaag.

De Museumtuin is +/- 2,5 hectaren groot. Hij is omgeven door muren in veldovensteen en afgeschermd met haagbeuk. In dergelijke besloten tuinen heerst een eigen gunstig microklimaat. De binnenkant van de muren is wit geschilderd om een maximum aan warmte en licht in de tuin te laten stralen.

De Museumtuin kreeg als enige tuin in Vlaanderen in 2012 de European Garden Award (EGHN award Museumtuin Gaasbeek).

Bezoek de BIJ-zondere tuin met Tilia de Bij

Voor de kinderen is er een zoektocht met onze mascotte Tilia de bij. Ze is op verschillende plaatsen in de tuin verstopt en heeft een paar opdrachten. Vraag de brochure bij je inkomticket aan de onthaalbalie van het kasteel van Gaasbeek. 

Museumtuinweetjes

Wat is het belang van zomersnoei, hoe snoei je druiven, ...? 
In de Museumtuin Gaasbeek hebben we een jarenlange ervaring rond het kweken van groenten en snoeien van bomen en struiken. Die kennis geven we graag door.
Ontdek alle weetjes en ga zelf aan de slag >

Of volg onze vrijwilligers op de facebookpagina

 

 • Wandelroute

  Via de aangelegde paden kan je de museumtuin bezoeken (zie kaart)

  Kaartje
 • Bezoek onze BIJ-zondere tuin met Tilia de bij

  Kinderzoektocht met opdrachten. Zoek de bijenbordjes in de tuin en zoek het woord. De brochure is gratis en bekom je bij je ticket aan de onthaalbalie in kasteel van Gaasbeek.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHAThis question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
 • De Smet Philip

  "Dit is echt niet rolstoeltoegankelijk. Hellingen veel te steil. Zelfs met mijn rollator durfde ik niet deze helling af om deze siertuin te bezoeken. "

Ligging en bereikbaarheid

De Museumtuin ligt in het domein van Gaasbeek. Lees de parkgids Gaasbeek-Groenenberg >

 

Ingang

Kasteelstraat 40, 1750 Gaasbeek

Bereikbaarheid

Met de wagen
De Museumtuin ligt in het domein van Gaasbeek. Je bereikt het domein gemakkelijk via de afrit 15a van de Brusselse Ring. In het centrum van Vlezenbeek ga je rechtdoor tot aan het volgende ronde punt. Hier ga je rechts. Deze weg leidt je tussen het domein van Gaasbeek en het domein van Groenenberg. Aan de linkerkant vind je volop parkeergelegenheid. De museumtuin is vlakbij. 

Adres: Kasteelstraat 40 te 1750 Gaasbeek.
GPS coördinaten 50° 48' 0.1476" N, 4° 12' 8.1972" E

Met de lijnbus
Vanuit Brussel-Zuid, lijn 142 (Gaasbeek-Leerbeek), halte Kasteel van Gaasbeek. Check www.delijn.be voor meer info. 

Met de metro
Vanuit Brussel, Lijn 5 tot eindhalte Erasmus, overstappen op lijnbus 142 (Gaasbeek-Leerbeek), halte Kasteel van Gaasbeek. Check http://www.stib-mivb.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 5 (16 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4.3 (14 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.6 (23 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.6 (10 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.4 (14 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.4 (11 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Updates en activiteiten

 • link to tweet
  Het aloude vakmanschap van groenten- en fruittelers in kasteeltuinen wordt ...
  @ natuurenbos
  6 maanden geleden
 • Ma Van 19:00 tot 20:00 Wo Van 18:00 tot 19:00 Zo Van 9:30 tot 10:30
  Joggen met Liekerk Jogging Team
  Lees meer
 • zondag 9 augustus 2020 van 10:30 tot 12:00
  Wijsheid in Ter Rijst: wandelen met een boek (jeugd)
  Lees meer
 • zondag 16 augustus 2020 van 10:30 tot 12:00
  Wijsheid in Ter Rijst: de filosofie van het wandelen
  Lees meer

Wat te doen in de buurt